Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROZRAKh_ROB_2.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
123.72 Кб
Скачать

3.5 Розрахунок інших видів податків

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу

Платниками збору є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів.

База оподаткування визначається (ст. 233):

1) для колісних транспортних засобів: об'єм циліндрів двигуна в куб. сантиметрах або потужність двигуна в кВт;

2) для суден: обладнаних двигуном – за потужністю двигуна в кВт; не обладнаних двигуном – за довжиною корпусу судна в сантиметрах;

3) для літаків, вертольотів – за максимальною злітною масою.

Ставки збору визначаються відповідно до статті 234 ПКУ. Ставки збору необхідні для розв’язання задач з розрахункової роботи будуть наведені безпосередньо в задачах.

Таким чином, сума збору за першу реєстрацію транспортного засобу буде дорівнювати:

Сума збору = база оподаткування * ставку податку

Не є об’єктами оподаткування збором за першу реєстрацію транспортних засобів:

1) транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми, що закріплені на праві оперативного управління за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, які повністю утримуються за рахунок бюджету;

2) транспортні засоби, що закріплені за органами виконавчої влади у сфері охорони громадського порядку, безпеки дорожнього руху, які повністю утримуються за рахунок бюджету;

3) транспортні засоби вантажні, самохідні, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані;

4) транспортні засоби швидкої медичної допомоги;

5) причепи (напівпричепи);

6) мопеди;

7) велосипеди;

8) літаків і вертольотів Збройних Сил України.

Від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об'ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів (ст. 235 ПКУ).

Екологічний податок

Платниками податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу здійснюються: викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти; розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях тощо (ст. 240).

Об'єктом та базою оподаткування є: обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, у водні об'єкти; обсяги та види (класи) відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах протягом звітного кварталу; обсяги та види палива, у тому числі виробленого з давальницької сировини, реалізованого або ввезеного на митну територію України податковими агентами (ст. 242).

Ставки екологічного податку встановлені в статтях 243 – 248 ПКУ.

Суми податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення обчислюються за формулою (ст. 249.3 ПКУ):

n

Пвс = Σ (Мі * Нпі)

і = 1

де:

Мі – фактичний обсяг викиду і-тої забруднюючої речовини в тоннах (т);

Нпі – ставки податку в поточному році за тонну і-тої забруднюючої речовини у гривнях з копійками.

Суми податку, який справляється за скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти, обчислюються платниками самостійно щокварталу за формулою (ст. 249. 5 ПКУ):

n

Пс = Σ (Млі * Нпі * Кос)

i = 1

де:

Млі – обсяг скиду і-тої забруднюючої речовини в тоннах (т);

Нпі – ставки податку в поточному році за тонну і-того виду забруднюючої речовини у гривнях з копійками;

Кос - коефіцієнт, що дорівнює 1,5 і застосовується у разі скидання забруднюючих речовин у ставки і озера (в іншому випадку коефіцієнт дорівнює 1).

Суми податку, який справляється за розміщення відходів обчислюються платниками самостійно щокварталу за формулою (ст. 249.6 ПКУ):

n

Прв = Σ (Нпі * Млі * Кт * Ко)

і = 1

де:

Нпі – ставки податку в поточному році за тонну і-того виду відходів у гривнях з копійками;

Млі – обсяг відходів і-того виду в тоннах (т);

Кт – коригуючий коефіцієнт, який враховує розташування місця розміщення відходів (ст. 246.5);

Ко – коригуючий коефіцієнт, що дорівнює 3 і застосовується у разі розміщення відходів на звалищах, які не забезпечують повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних об'єктів.

Плата за користування надрами

Платниками плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб'єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об'єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин (ст. 263 ПКУ). 38

Об'єктом оподаткування плати за користування надрами для видобування корисних копалин є обсяг видобутої або погашеної у податковому (звітному) періоді корисної копалини. Об’єкти з яких не справляється плата за користування надрами визначені в статті 263.2.2. ПКУ.

Базою оподаткування є вартість обсягів видобутих у податковому періоді корисних копалин, яка окремо обчислюється для кожного виду корисної копалини для кожної ділянки надр.

Ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин визначені статтею 263.9 ПКУ.

Для видів корисних копалин, ставки плати для яких встановлено у відсотках, податкові зобов'язання за податковий період обчислюються за такою формулою:

Пзн = Vф * Вкк * Свнз * Кпп

де:

Vф – обсяг відповідного виду видобутої корисної копалини;

Вкк – вартість одиниці відповідного виду видобутої корисної копалини (ст. 263.6, 263.7);

Свнз – величина ставки плати за користування надрами;

Кпп – коригуючий коефіцієнт (ст. 263.10).

Для видів корисних копалин, для яких встановлено абсолютні ставки плати, податкові зобов'язання обчислюються за такою формулою:

Пзн = Vф * Сазн * Кпп

де:

Vф - обсяг відповідного виду видобутих або погашених корисних копалин;

Сазн - величина визначеної в абсолютних значеннях ставки плати;

Кпп - коригуючий коефіцієнт (ст. 263.10).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]