Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17_політекономія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
186.88 Кб
Скачать

17.4.2. Прісна вода як глобальна проблема життєзабезпечення людства

Прісна вода стала глобальною проблемою життєзабезпечення людства й усе більш вагомим чинником сучасних міжнародних відносин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, більше 80% усіх захворювань сьогодні прямо чи побічно пов'язані з уживанням забрудненої і мутагенної води. Поряд із глобальним потеплінням, що впливає на якість поверхневих вод, спостерігається небезпечне забруднення планетарного екологічного середовища й антропологічного генофонду різного роду впливами: енергетичними, радіаційними, акустичними.

В наростаючому хімічному й енергетичному забрудненні вчені бачать гранично близьку небезпеку для всього живого на нашій планеті.

Не можна скидати з рахунка також отруєння природи побутовими відходами (у середньому 1 тонна в рік на кожного жителя планети), а також хімічними токсикантами і продуктами фармацевтичної промисловості.

Питна водопровідна вода нерідко заражена радіонуклідами, добривами, пестицидами, миючими засобами, нафтопродуктами, отрутними газами, патогенними бактеріями, вірусами, уражена негативними невидимими впливами різних техногенних і біосенсорних полів, створюваних індустріальним виробництвом і електронною технікою.

Кожна п'ята проба води українських водопроводів не відповідає гігієнічним вимогам за хімічними показниками, а кожна десята за мікробіологічними нормами. Крім того, у значній кількості проб виявляються збудники інфекційних і паразитарних захворювань.

Водопровідною водою миються автомобілі, поливаються тротуари, з неї готують їжу, чистять зуби.

Навесні, у зв'язку з розливами рік і таненням снігів у водойми змиваються сільськогосподарські і побутові відходи, захоронення заражених інфекційними хворобами домашніх тварин.

Разом з тим сучасна наука відкрила реальну можливість лікування більшості захворювань уживанням замість фармацевтичних препаратів чи разом з ними особливим способом приготовленої води. Такий підхід представляється перспективним не тільки в науковому, медичному, соціальному, але й в економічному плані. Зараз у світі функціонує приблизно 30 тис. фармацевтичних препаратів, що мають 500 тис. назв. Але тільки близько 300 з них, як встановлено дослідженнями, не мають ніяких протипоказань. Інші застосовуються виходячи з концепції пошуку меншої шкоди.

Багато препаратів залишаються в організмі у біологічно активній формі і практично не втрачають своїх біохімічних властивостей.

Антибіотики і стероїди виявлені в альпійських ріках, жіночі полові гормони у Великих озерах на кордоні США і Канади. Уявіть собі наступне. Любляча пара хоче завести дітей, а в них нічого не виходить через те, що у воді присутні протизаплідні препарати. На хворого в критичній ситуації не подіяли антибіотики: організм одержав несанкціоноване “щеплення” від них через водопровідний кран. Таких прикладів, на жаль, чимало. І головне - вони мають явну тенденцію збільшуватися.

Вода як природний ресурс поступово стає товаром. І хоча світовий ринок прісної води ще не сформувався, зусилля по його створенню носять усе більш активний, хоч і локально-ситуативний, характер. Перетворюючись у вагомий фактор світової економіки і політики, вода створює певну залежність країн від сусідів.

Доведено, що вода, у тому числі та, яка знаходиться всередині організму, “відчуває” ритміку процесів, що відбуваються на Сонці, про що переконливо писав А.Л. Чижевский. Залишається детально виявити її, а також роль важких ізотопологів водню і кисню у факторі метеозалежності. Протиставити цьому ми можемо стратегію зміцнення здоров'я людей шляхом внутрішнього оздоровлення організму природними факторами чи аналогами втрачених природних форм і продуктів, включаючи вживання особливо чистої легкої води.

Легка вода і виготовлена на її основі медична їжа здатні знизити індекс маси тіла і ваги людини приблизно на 10%, що вважається значимим терапевтичним ефектом, а в перспективі може задовольнити потреби в м'якому ефективному засобі для зменшення апетиту без ускладнень та побічних ефектів.

Аналіз сформованої ситуації виявив необхідність упровадження технологій, покликаних максимально скорегувати вплив недоброякісної води на організм людини. Мова йде про розширення виробництва питних вод поліпшеної якості, розфасованих у ємності, впровадження у практику колективних та індивідуальних побутових пристроїв, що дозволяють піддавати глибокому доочищенню обмежені обсяги води, використовуваної для пиття і готування їжі.

В міру різкого погіршення якості поверхневих, підземних і атмосферних вод загострюється проблема раціонально-дбайливого використання природних джерел, а також вод, очищених від технічних і антропогенних забруднень. Назріла необхідність впровадження в життя новітніх технологій очищення і кондиціонування питної води, у тому числі шляхом збагачення її відсутніми мінеральними елементами.