Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД, ОП_семінари.doc
Скачиваний:
3014
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
951.81 Кб
Скачать

Передмова

Протягом усієї історії свого існування людство завжди турбувалось про свою безпеку. В даний час проблеми безпеки життєдіяльності (БЖД) людини привернули увагу всіх верств населення в усьому світі. В останні роки особливо гостро вони стали обговорюватися і в Україні: в засобах масової інформації, в суспільних і політичних колах, а також фахівцями, які працюють у цій галузі.

Актуальність сучасного стану безпеки життєдіяльності визначаються трьома основними складовими:

  • зростанням глобальних природних небезпек, викликаних порушенням екологічної рівноваги природного середовища;

  • зростанням числа техногенних небезпек (аварій і катастроф) при взаємодії людини зі складними технічними системами;

  • соціально-політичним напруженням у суспільстві.

Безпека життєдіяльності – це область знань та практичної діяльності, спрямованої на формування ідеології безпеки, попередження прояву небезпеки шляхом вивчення загаль­них закономірностей прояву та розвитку небезпек, їх властивостей, наслідків впливу на організм людини, основ захисту людини та середовища її життя, а також на розробку та реалізацію засобів і методів створення та підтримки здорових і безпечних умов життя та діяльності людини в повсякденних умовах побуту, виробництва і надзвичайних ситуаціях.

«Безпека життєдіяльності» – це дисципліна гуманітарно-технічного напрямку, яка носить перш за все світоглядний інтегральний характер. Всі небезпеки (природні, техногенні, соціально-політичні) розглядаються як з позиції розуміння їх фізичної сутності і механізму дії, так і засобів захисту і висвітлюються при вивченні двох модулів: «Безпека життєдіяльності», «Основи охорони праці».

«Безпека життєдіяльності» як навчальна дисципліна має виконувати складний соціально-педагогічний процес із такими функціями, як освітня, виховна та психологічна.

Освітня функція полягає в тому, щоб забезпечити відповідні сучасним вимогам знання студентів про загальні закономірності виникнення і розвиток небезпек, надзвичайних ситуацій, їх властивості, можливий вплив на здоров’я та життя людей та сформувати необхідні в майбутній практичній діяльності спеціаліста уміння і навички для їх запобігання і ліквідації, захисту людей та навколишнього середовища.

Мета виховної функції дисципліни полягає у формуванні у студентів наукового світогляду, суть якого – розуміння того, що людина не є самодостатньою живою істотою, яка живе окремо за своїми законами; вона існує в природі і є частиною природної системи. Це пов’язано, перш за все, із функціональною нерозривністю навколишнього середовища і людини, і їх взаємний вплив відображається не тільки на життєдіяльності, а й на образі мислення, на активній соціальній позиції.

Психологічна функція полягає у формуванні психологічної готовності до діяльності в умовах сучасного небезпечного середовища.

Психологічний вплив небезпечних ситуацій проявляється у людей неоднозначно, бо він має індивідуально виражену особисту реакцію. Відчуття небезпеки одних робить зовсім безпомічними, розгубленими і нездатними до цілеспрямованих дій, до активного захисту, а в інших ця ж обставина здатна викликати піднесення душевних та фізичних сил, спонукати до активної протидії обставинам. У деякої частини людей самозбереження проявляється втечею від загрожуючих обставин, у інших - навпаки: мобілізується готовність до дії, до відповідного ризику, основаного на тверезому розрахунку і впевненості у можливості протидіяти небезпеці.

Об’єктом вивчення БЖД є людина і людське співтовариство, середовище, що її оточує, процес взаємодії людини з навколишнім середовищем (тобто життєдіяльністю) і небезпеки, які при цьому виникають.

Основним методом дослідження в БЖД є системний аналіз, оскільки і людина, і середовище являються складною, багатофункціональною та багатоелементною системою.

Мета дисципліни «Безпека життєдіяльності» полягає у тому, щоб сформувати в людини свідоме та відповідальне ставлення до питань особистої безпеки і безпеки тих, хто її оточує; навчити людину розпізнавати й оцінювати потенційні небезпеки, визначати шлях надійного захисту від них, уміти надавати допомогу в разі потреби собі та іншим, а також оперативно ліквідовувати наслідки прояву небезпек у різноманітних сферах людської діяльності.

Завдання дисципліни полягає у вивченні негативних факторів середовища, правової бази захисту здоров’я і життя людини в умовах негативних факторів середовища мешкання і праці.

Вимоги до знань і вмінь студентів.

Студенти повинні знати:

  • загальні закономірності виникнення і розвитку небезпек;

  • причини виникнення і розвиток надзвичайних ситуацій;

  • властивості небезпек;

  • вплив небезпек на життя та здоров’я людини;

  • загальні заходи та засоби захисту людини від небезпек.

Студенти повинні вміти:

  • ідентифікувати потенційні небезпеки, тобто розпізнавати їх вид, визначати величину та ймовірність їх прояву;

  • визначати небезпечні, шкідливі та вражаючі фактори, що породжуються джерелами цих небезпек;

  • прогнозувати можливість і наслідки впливу небезпечних та шкідливих факторів на організм людини, а вражаючих факторів на безпеку системи «людина – життєве середовище»;

  • використовувати нормативно-правову базу захисту особистості та навколишнього середовища, прав на працю, медичне забезпечення, захист у надзвичайних ситуаціях;

  • розробляти заходи та застосовувати засоби захисту від дії небезпечних, шкідливих та вражаючих факторів;

  • запобігати виникненню надзвичайних ситуацій, а в разі їх виникнення приймати рішення та виконувати дії, спрямовані на їх ліквідацію;

  • використовувати у своїй практичній діяльності громадсько-політичні, соціально-економічні, правові, технічні, природоохоронні, медико-профілактичні заходи, спрямовані на забезпечення здорових і безпечних умов існування людини в сучасному навколишньому середовищі.

Курс «Безпека життєдіяльності» спирається на Концепцію ООН про сталий людський розвиток, Європейську систему освіти у сфері ризику, інші міжнародні та національні програми, наукові дослідження у сфері безпеки людини. Курс спрямований на одержання фундаментальних знань, умінь, навичок, формування поглядів, цінностей і поведінки з метою запобігання виникнення та зменшення ризику для життя і здоров’я людей, на підготовку у майбутніх фахівців вмінь зі створення безпечних умов життя і діяльності як у виробничій так і у невиробничій сфері; осягнення принципів гармонійного розвитку особистості, сталого розвитку суспільства; формування у майбутнього фахівця цілісної системи знань та вмінь необхідних для прийняття обґрунтованих рішень у сфері безпеки людини на рівні людини, сім’ї, суспільства, підприємства, галузі, регіону, країни та світу в цілому.

Методичні вказівки до проведення семінарських та практичних занять з курсу «Безпека життєдіяльності» розроблено з метою допомоги студентам у вивченні, засвоєнні матеріалу та підготовці до семінарських занять з даної дисципліни. Дані методичні вказівки містять: питання для проведення семінарських занять, ключові поняття і терміни, питання для перевірки засвоєних знань, перелік питань для проведення модульних підсумкових контролів, перелік рекомендованої літератури.