Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч.-метод. комплекс.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни за модулями

Модуль 1 – 2 кредити

СТАРОДАВНЯ ДЕРЖАВА І ПРАВО

Тема 1. Предмет і завдання історії держави і права зарубіжних країн

Предмет науки історії держави і права зарубіжних країн та її місце у системі юридичних наук. Історичні закономірності розвитку держави і права. Методологія науки та курсу історії держави і права. Концепції походження та еволюції держави і права. Суть цивілізаційного, історичного та формаційного підходів у розвитку суспільства та держави.

Джерела та періодизація історії держави і права зарубіжних країн. Етапи виникнення держави та права.

Тема 2. Держава і право Стародавнього Єгипту

Давній Єгипет – перша цивілізація Стародавнього Сходу. Виникнення держави у Стародавньому Єгипті. Періоди становлення історії Стародавнього Єгипту.

Єгипетське суспільство та його характеристика. Кастова система Єгипту. Державний лад та система управління в Стародавньому Єгипті. Характеристика влади фараонів та інших посадових осіб. Реформа Аменхотепа IV. Особливості правління фараона Рамзеса ІІ.

Суд та особливості судового процесу. Збройні сили Стародавнього Єгипту. Характеристика правової системи Стародавнього Єгипту. Джерела права Стародавнього Єгипту.

Тема 3. Держава і право Стародавнього Вавилону та Ассирії

Соціально-економічний та політичний розвиток Межиріччя наприкінці III тис. до н.е. Вплив суспільно-культурних чинників на розвиток держави. Розвиток землеробства, іригаційна система. Майнове розшарування.

Періодизація розвитку держави і права у Месопотамії. Формування органів державної влади, їх характеристика. Специфічні риси політичної організації. Державний лад. Формування поняття «східна деспотія». Судова влада у Вавилоні. Характеристика правової системи. Джерела – пам’ятки права Межиріччя. Поняття та види таліону. Правовий статус авілумів, мушкенумів, воїнів, селян та рабів. Характеристика органів державної влади.

Характеристика Законнику царя Хаммурапі.

Стародавня Ассирія – наймогутніша держава Передньої Азії. Державний лад та органи управління на місцях. Реформи Тіглатпаласара ІІІ. Середньоассирійські закони та їх роль.

Тема 4. Держава і право Стародавньої Індії

Арійське вторгнення та виникнення держави у Стародавній Індії. Періодизація розвитку держави і права. Держава Маур’їв. Правління царя Ашоки. Суспільний лад та правове становище основних груп населення, система варн. Організація державного ладу, структура влади та система управління. Центральне і місцеве управління.

Суд і судочинство Стародавньої Індії. Джерела і основні риси права. Закони Ману та їх характеристика.

Тема 5. Держава і право Стародавнього Китаю

Періодизація розвитку держави і права на території Китаю. Період Шан (Інь) (XVІІІ – XIІ ст. до н.е.) у Китаї. Правління Чен Тана. Період Чжоу (XIІ ст. до н.е. – 221р. до н.е.).Особливості державного управління. Розвиток права власності на землю. Соціальні верстви населення в шань-інському та ранньо-чжоуському суспільстві. Період Цінь (221 р. до н.е. – 207 р. до н.е.). Реформи Шань Яна. Формування китайського права в період династії Хань (206 р. – 220 р. н.е.). Правління Лю Бана. Занепад Китайської держави. Основні риси права (право власності, зобов’язальне право, кримінальне право). Конфуціанство та його вплив на розвиток права.