Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Forma zvitu.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

6.3. Економічна інтерпретація залишкових величин еi

Кожен із залишків характеризує відхиленняфактичного значення yi від теоретичного значення розрахованого за побудованою регресійною моделлю і, який визначає яке середнє значенняслід очікувати, коли чинникХ набуває значення xi.

Аналізуючи залишки, можна зробити ряд практичних висновків, що стосуються фінансового результату комерційних банків.

Значення залишків i (таблиця залишків з діапазону А98:С128) мають як позитивні, так і негативні відхилення від очікуваного в середньому обсягу фінансового результату (які у результаті врівноважуються, тобто).

Економічний інтерес представляють найбільші розбіжності між фактичним фінансовим результатом yi і очікуваним усередненим фінансовим результатом .

Висновок:

Згідно таблиці залишків максимальне перевищення очікуваного середнього фінансового результату мають_________банки – а саме.., ……., ................,

а максимальні негативні відхилення - _________банки.., .., ………….... .

Саме ці ________ банків підлягають подальшому економічному аналізу для з'ясування причин найбільших відхилень фінансового результату від очікуваних і виявлення резервів зростання прибутковості їх діяльності.

Завдання 7. Знаходження найбільш адекватного нелінійного рівняння регресії за допомогою засобів інструменту Майстер діаграм.

Рівняння регресії і їх графіки побудовані для 3-х видів нелінійної залежності між ознаками і представлені на діаграмі 2.1 Робочого файлу.

Рівняння регресії і відповідні ним індекси детермінації R2 наведені в табл. 2.10 (при заповненні даної таблиці коефіцієнти рівнянь необхідно указувати не в комп'ютерному форматі, а в загальноприйнятій десятковій формі чисел).

Таблиця 2.10

Регресійні моделі зв'язку

Вид рівняння

Рівняння регресії

Індекс детермінації R2

Поліном 2-го порядку

Поліном 3-го порядку

Степенева функція

Вибір найбільш адекватного рівняння регресії визначається максимальним значенням індексу детермінації R2: чим ближче значення R2 до одиниці, тим більше точно регресійна модель відповідає фактичним даним.

Висновок:

Максимальне значення індексу детермінації R2 =................ Отже, найбільш адекватне фактичним даним нелінійне рівняння регресії має вигляд ..........

Додаток

Результативні таблиці і графіки

Роздруківка Робочого файлу (Лист 2)

Додаток 3

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДПС УКРАЇНИ

КАФЕДРА СТАТИСТИКИ ТА МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ В ЕКОНОМІЦІ

ЗВІТ

про результати виконання

комп'ютерної лабораторної роботи № 3

Аналіз динаміки соціально-економічних явищ у середовищі MS Excel

Варіант № ____

Виконав: ст. гр.____________________

_____________________________

ПІБ

Перевірив:_________________________

ПІБ

Ірпінь 201_

I. Постановка завдання статистичного дослідження

У процесі статистичного вивчення діяльності одного з банків (вказати якого) отримані дані про річний Фінансовий результат (у вартісному виразі) за шість років, а також дані про Фінансовий результат по місяцях за 6-ий рік (вказати період).

Таблиця початкових даних

У процесі автоматизованого аналізу динаміки фінансового результату за шестирічний період необхідно вирішити ряд статистичних завдань.

  1. Розрахувати і проаналізувати показники ряду динаміки (абсолютний приріст (скорочення); темп зростання (зниження); темп приросту (скорочення), абсолютне значення 1 % приросту, середній рівень ряду динаміки, середній абсолютний приріст, середній темп зростання, середній темп приросту) фінансового результату банку за шестирічний період.

  2. Здійснити прогноз показника фінансовий результат на 7-ий рік на рік вперед з використанням середнього абсолютного приросту, середнього темпу зростання та методу екстраполяції.

  3. Виявити тенденцію розвитку явища (тренду), що вивчається, за даними про Фінансовий результат по місяцях банку за 6-ий рік методами ковзної середньої і аналітичного вирівнювання за прямою, параболою і поліномом 3-го порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]