Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodLabMOV.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
781.32 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 8

Вимірювання потужності за допомогою приладів електродинамічної системи

Ціль роботи: Ознайомитись з устроєм та основами роботи приладів електродинамічної системи. Навчитись вимірювати потужність за допомогою ватметра електродинамічної системи.

Короткі теоретичні відомості

В електродинамічних приладах переміщення рухомої системи відбувається в результаті взаємодії магнітних потоків двох котушок – нерухомої 3 та рухомої 4 (рис.8.1).

Рис.8.1

Нерухому котушку звичайно виготовляють з двох секцій, з’єднаних послідовно. Конструктивно це дає змогу пропустити між цими секціями вісь 2 рухомої системи, а також змінювати конфігурацію магнітного поля нерухомої котушки для поліпшення шкали приладу. Всередині нерухомої котушки розташовано безкаркасну рухому котушку (рамку). Підведення струму до рухомої котушки здійснюється через дві спіральні пружини 5 та 1, які водночас

забезпечують і створення протидіючого моменту. Коли прилад працює, рухома котушка прагне повернутися так, щоб її потік Ф2 збігся з потоком Ф1 нерухомої котушки.

Для відліку показів за шкалою слугує покажчик 7 (рис.8.1). Установлення покажчика на нуль здійснюється за допомогою коректора 6.

На постійному струмі вимірювання струмів і напруг за допомогою електродинамічних приладів недоцільне. Для цього краще використовувати прилади магнітоелектричної системи. Основне призначення електродинамічних приладів – вимірювання в електричних колах змінного струму.

Електродинамічні прилади найбільш точні з усіх приладів, які можуть бути використані для вимірюванні на змінному струмі (як амперметри, вольтметри); використовуються вони також як ватметри в колах постійного та змінного струму промислової частоти. Основним недоліком електродинамічних приладів є невелика чутливість та вплив зовнішніх магнітних полів на покази (оскільки власне магнітне поле у них слабке). Для збільшення чутливості можна покращити зв’язок між котушками за допомогою феромагнітного магнітопроводу (рис.8.2). Такі прилади називаються феродинамічними.

Рис.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]