Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1. маркетингові досл.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
36.81 Кб
Скачать

1.4. Обґрунтування маркетингової стратегії хіміко-фармацевтичного підприємства.

Ефективна маркетингова діяльність ВАТ «Фармак» є важливим чинником

зміцнення її конкурентних позицій на сучасному фармацевтичному ринку України. Пріоритетними напрямами маркетингової діяльності є планування, розробка і впровадження ефективнх інструментів просування препаратів фірми на основі інтегрованих маркетингових комунікацій з основними цільовими аудиторіями споживачів (лікарями, фармацевтами, дистриб’юторами, індивідуальними покупцями).

Основним принципом філософії ВАТ «Фармак» є забезпечення споживачів ефективним, якісним і доступними лікарськими засобами. Найважливішу роль в реалізації цього принципу грають партнери – аптеки, оптові компанії, які допомагають забезпечити наявність і доступність препаратів маркою «Фармак» у всій Україні.

1.5. Вибір цінової стратегії фармацевтичного підприємства

Таблетки «Метилурацил» по 0,5 г на ВАТ «Фармак» випускається в цеху твердих лікарських форм. Ціна на препарат вказана в таблиці 1.2.

З результатів дослідження видно що динаміка цін на препарат коливається в невеликих межах.

1.6 Прогноз обсягів продажу препаратів

Об’єм реалізації таблеток метилурацил на ринку України за 2011 рік складає 540 тис. упаковок.

Проаналізувавши рівень цін за упаковку препарату метилурацил сере­д його виробників, представлених на українському фармацевтичному ринку, взявши до уваги ємність ринку, динаміку захворювань та спосіб використання лікарського засобу можна передбачити, що таблетки метилурацил виробництва ВАТ «Фармак» будуть з достатнім показником споживання і покупки.

Об’єм виробництва препарату метилурацил на ВАТ «Фармак», що пропонується в даному дипломному проекті складає 290 тис. упаковок, що відповідає долі ринку препаратів, яку займає відкрите акціонерне товариство «Фармак» на вітчизняному ринку.

Отже, з урахуванням аналізу фармацевтичного ринку можливо передбачити, що запропонований об’єм виробництва відповідає споживчим запитам.

1.7 Аналіз можливих ринків збуту лікарського препарату

Одним із основних постачальників таблеток Метилурацил на український ринок є ВАТ «Фармак». Цей препарат буде користуватися попитом не високим, але стійким і у майбутньому об’єми його виробництва і продажу будуть стійкими.

ВАТ «Фармак» — маркетингово направлена компанія, яка вкладає  кошти на створення і просування препаратів власного виробництва і демонструє значний щорічний приріст об’ємів продажів стратегічних брендів. Маркетингова стратегія компанії направлена на комплексний підхід до процесу просування окремих груп препаратів, концентрацію зусиль на обмеженій кількості терапевтичних напрямків, найбільш важливими серед яких є - ендокринологія, кардіологія, засоби для лікування простудних захворювань, онкологія і офтальмологія.

Підприємство проводить активну зовнішньоекономічну діяльність. За інформацією офіційного сайту компанії понад 15% продукції експортується до Росії, країн СНД, держав Балтії, Болгарії, Польщі. Найбільш пріоритетним для ВАТ «Фармак» ринком експорту, який характеризується найбільшими об’ємами продажів серед усіх перерахованих країн, є Росія. Компанія прикладає значні зусилля для збільшення обсягів реалізації на цьому стратегічно важливому ринку: має власне Представництво і дистриб’юторську компанію, значний штат медичних представників, регулярно проводить різні маркетингові акції. Нещодавно відкрито також Представництво ВАТ «Фармак» в Узбекистані.

ВАТ «Фармак» бере участь у національних і міжнародних конкурсах якості. Участь підприємства в подібних акціях — це не тільки питання престижу. Це одна зі складених маркетингової стратегії компанії. Під час відбіркових турів фахівці «Фармаку» дістають можливість оцінити усі аспекти ведення бізнесу відповідно до європейських і світових стандартів. Всі ці міжнародні і національні конкурси є незалежною експертизою, яка допомагає побачити і локалізувати важливі недоліки у реалізації вибраної стратегії бізнесу на підприємстві.

Велику увагу підприємство приділяє питанням екології. ВАТ «Фармак» працює над впровадженням системи екологічного менеджменту відповідно до стандартів ISO 14000. У 2002-2004 рр. продовжується другий етап загального українсько-німецького проекту «УНІКУМ», у межах якого розпочата робота з розробки і інтеграції системи екологічного менеджменту (СЕМ) у загальну систему менеджменту підприємства.

1.9 Фармакоекономічні дослідження

Важливе значення має фармакоекономічний аспект, тобто ціна лікування даним препаратом.

Ціна лікування розраховується за формулою:

Цлік = Ц*Д*Т*Ч,

де Цлік – ціна лікування, грн.;

Ц – ціна препарату, грн.;

Д – доза на один прийом;

Т – тривалість лікування, днів;

Ч – частота прийому препарату на день.

Метилурацил призначають по 0,5 г 4 рази на добу. Курс лікування звичайно складає 30-40 днів. Звідси:

При застосуванні препарату метилурацил виробництва ВАТ «Фармак», роздрібна ціна упаковки 10,90 грн., вартість на курс лікування становить:

Цлік = 10,90 *0,5*35*4 = 763 грн.

При застосуванні препарату метилурацил виробництва ВАТ «Монфарм», роздрібна ціна упаковки 11,50 грн., вартість на курс лікування становить:

Цлік = 11,50 *0,5*35*4 = 805 грн.

Таким чином, по результатам маркетингових досліджень можна зробити висновок, що препарат виробництва ВАТ «Фармак» є найбільш економічно вигідним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]