Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zakhist_Vitchizni.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
41.04 Кб
Скачать

19. Захисні споруди (сховища, пру та їх характеристики).

Захисні споруди — це спеціальні будівлі для захисту населення від аварій на АЕС. хімічно і вибухонебезпечних об'єктах, ядерної, хімічної , біологічної зброї та звичайних військових засобів ураження.

Захисні споруди в залежності від захисних якостей поділяються на сховища, протирадіаційні укриття (ПРУ) і найпростіші укриття — щілини. При відсутності захисних споруд у випадку загрози застосування зброї, передбачається їх побудова із готових будівельних матеріалів або конструкцій: бетону, лісоматеріалів, цегли і інших. Під укриття можливе пристосування підвалу, погребу, гірських виробок і інших заглиблених приміщень, а також будування силами населення найпростіших укрить із підручних матеріалів.

Сховище — це інженерна споруда герметичного тішу, яка призначена для захисту людей при аваріях на атомних електростанціях з викидом радіоактивних речовин, при аваріях на хімічних і вибухонебезпечних підприємствах, застосуванні противником зброї масового ураження і від високих температур зовнішнього повітря.

20. Засоби захисту органів дихання (фільтруючі, ізолюючі).

Фільтруючі протигази призначені для захисту органів дихання, очей і обличчя від отруйних речовин, радіоактивних речовин, аерозолів, біологічних засобів і гарантують відносно безпечне перебування на зараженій місцевості при умові їх правильного підбору. Фільтруючі протигази є основним засобом індивідуального захисту населення. Принцип захисної дії фільтруючих протигазів засновано на фільтрації (очищенні) повітря, яке вдихає людина.

Ізолюючі протигази .На підприємствах, діяльність яких пов'язана з виробництвом, використанням і транспортуванням СДОР, при аваріях, стихійному лихові можливі випадки зараження великих територій високими концентраціями небезпечних речовин на довгий час. Все це створює великі труднощі при проведенні рятувальних і інших невідкладних робіт тому, що треба забезпечити надійний захист органів дихання людей, які працюють в осередку ураження. Використання протигазів фільтруючого типу, як цивільних так і виробничих, при високих концентраціях СДОР, а також при нестачі кисню недопустиме.

21. Засоби захисту шкіри (фільтруючі, ізолюючі).

Дивитись попередню відповідь -//-

22. Підбір шолом-масок протигазів (розміри).

Для підбору необхідного розміру шолом-маски (маски) необхідно виміряти голову вздовж замкненої лінії, що проходить через маківку, щоки і підборіддя. Виміри округлюється до 0,5 см. При величині виміру до 63 см (для шолому-маски із мембранною коробкою - до 61 см) беруть нульовий розмір, від 63,5 до 65,5 см (від 61,5 до 64 см) - перший, від 66 до 68 см - (від 64,5 до 67 см) -другий, від 68,5 до 70,5 (від 67,5 і більше) - третій, від 71 см і більше - четвертий розмір шолом-маски.

23. Призначення Аі-2 (аптечка індивідуальна) що в неї входить.

Аптечка індивідуальна (АІ-2, АІ-II) - штатний засіб надання само- і взаємодопомоги в разі поранень або поразок зброєю масового ураження.

Входить:

Противобактериальное засіб № 2 (сульфадиметоксин 0,2 м) - 1 подовжений пенал без забарвлення на 15 таблеток;

Радиозащитное засіб № 2 (калію йодид 0,125 м) - 1 пенал білого кольору на 10 таблеток;

Протиблювотний засіб (етаперазин 0,006 м) - 1 пенал голубого кольору на 6 таблеток;

Противобактериальное засіб № 1 (хлортетрациклин 0,006 м) - 2 пенала без забарвлення з квадратними корпусами на 5 таблеток кожний;

Радиозащитное засіб № 1 (цистамін 0,2 м) - 2 пенала малинового кольору на 6 таблеток кожен.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]