Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Word -2007для ПК-М-Ф укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Запуск Word.

1. ПУСК— Все программы —Word . 2. Через програму МОЙ КОМПЬЮТЕР или ПРОВОДНИК безпосередньо з тієї папки, де розташований Word (C:\Program Files\ MicrosoftOffice\ Office11\WinWord.exe ).

Вихід з Word .

1. Клацнути по кнопці Закрыть [х]. 2. ALT+F4. 3. Через OfficeВыход из Word.

Елементи вікна.

  1. Лінійка розмітки. Використовується для установки нестандартних абзаців і виступів. Вкл. / викл. через вкладку ВИД—ЛИНЕЙКА.

  2. Межі тексту Office – Параметры Word – вкладка Дополнительно – обл. Показывать содержимое документа – режим Показывать границы текста

Набір тексту.

У Word текст набирається послідовно. Перехід з одного рядка на інший здійснюється автоматично по досягненню правої межі тексту. Клавіша Enter натискається при створенні нового абзацу.

Для переходу на новий рядок без створення абзацу натискаємо Shift + Enter. Для установки розриву сторінки натискаємо Ctrl + Enter.

Два слова одине від одного відділяються одним пробілом, всі знаки пунктуації, крім тире, ставляться відразу ж після слова, а потім ставиться пробіл.

Переміщення по тексту.

Переміщатися можна тільки по набраному тексту, використовуючи клавіші управління курсором або мишку. Для швидкого переміщення по тексту використовуються такі клавіші та їх комбінації:

а) Home - перехід на початок рядка;

б) End - перехід в кінець рядка;

в) Ctrl + Home - перехід в початок тексту;

г) Ctrl + End - перехід в кінець тексту.

Створення документа.

Word завжди завантажується з "чистим листком", що дозволяє відразу ж почати створення нового файлу. Для створення нового документу можна:

а) Клацнути по кнопці Создать на панелі швидкого доступу

б) вибрати Office - Создать.

в) натиснути CTRL + N

Збереження документа

Документ в процесі роботи необхідно зберігати час від часу (наприклад, кожні 10-15 хвилин). При спробі виходу з редактора без збереження, Word обов'язково видає запит на збереження документа. Запит містить три варіанти відповіді:

Да –необхідно зберегти документ. Якщо документ ще не зберігався, то виведеться не екран вікно збереження документа, якщо ж документ вже раніше зберігався, то файл буде збережений у вибраному місці і під заданим ім'ям.

Нет - вибираємо, коли відмовляємося від збереження. Якщо документ ще не зберігався, то він буде втрачений, якщо ж документ вже раніше зберігався, то буде втрачено зміни, що були внесені в файл після останнього збереження.

Отмена - вибираємо для продовження роботи в режимі редагування.

Документ можна зберігати одним з наступних способів:

  1. Клацнув по кнопці Сохранить,

  2. через Office– Сохранить,

  3. натиснути CTRL+S,

  4. через Office – СОХРАНИТЬ КАК,

  5. Натиснути F12

У способах 1-3 вікно збереження виводиться на екран тільки при первинному збереженні, тобто при збереженні нового документа. При всіх наступних збереження документ зберігається у вже визначеному місці та під заданим ім'ям. Команда Сохранить как (сп 4-5) завжди виводить на екран вікно збереження. Ця команда дозволяє зберігати документ під іншим ім'ям, в іншому місці (на іншому диску, в іншій папці) або в іншому форматі.

Щоб зберегти документ у новій папці, натисніть кнопку Coздать папку, задайте і підтвердіть ім'я.

Текстові документи після збереження отримують розширення. Docх в Word-2007

Ім'я документа.

За замовчуванням файл в Word називається Документом. При збереженні в якості іменем за замовчуванням пропонується перше речення тексту.

Повне ім'я файлу, що включає імена диска, проміжних папок і власне файлу, може включати до 255 символів. Імена файлів не повинні містити такі символи: праву і ліву косу риску (/ и), знак «більше» (>), знак «менше» (<), зірочку (*), крапку (.), знак питання (?), лапки ('), вертикальну риску (|), двокрапку (:) або крапку з комою (;).

Заванаження документа (Як відкрити документ, що вже існує)

Документ можна завантажувати наступним чином:

  1. використовуючи значок документа через програми Мой компьютер або Проводник. Для цього досить двічі клацнути по цьому значку,

  2. через Головне меню, тобто ПУСК-Недавние документи - файл (якщо він є в списку).

Безпосередньо з програми Word документ завантажується сл.образом:

а) через Office -- Открыть.

б) за допомогою кнопки Открыть;

в) вибрати необхідний файл зі списку файлів, клацнув по Office.

г) натиснути CTRL + О

Відображення недрукованих символів

При перегляді або редагуванні документа на екран можна вивести недруковані символи, наприклад, символи табуляції, пробіли і символи абзаців ¶, що не зображувані при друку.

Для позначення табуляції використовуються стрілки, а для пробілів - • (крапки), загнута стрілка для Shift + Enter. Це дає можливість побачити, наприклад, зайві пробіли, вставлені між словами, пробіли, вставлені замість табуляції, тощо.

Масштаб документа

Масштаб впливає лише на екранне зображення документа, але ніяк не впливає на вивід на друк. Змінювати масштаб на вкладці ВИД – область МАСШТАБ. Дозволяє вибрати один з наступних режимів: одна страница, две страницы, по ширине страницы, 100%. Кнопка МАСШТАБ дозволяє вибрати довільний масштаб.

Режими екранного представлення документу:

Разметка страницы, режим чтения, веб-документ, структура, черновик.

Задаються на вкладці ВИД – обл. Режимы просмотра документа, дублюються кнопками в рядку стану.

Виділення фрагментів тексту.

Виділення використовується перед виконанням різних дій, наприклад, копіювання, переміщення, форматування і ін. У редакторові Word працює правило «ВИДІЛИТИ І ОБРОБИТИ».

Щоб виділити

Необхідно зробити наступну дію

Будь-який фрагмент тексту

Зафіксуйте ліву кнопку миші на початку блоку виділення і розтягніть фрагмент до необхідних розмірів. Клацніть на початку блоку виділення, потім затисніть Shift і клацніть в кінці блоку

Слово

Двічі клацніть слово

Малюнок

Клацніть малюнок

Рядок тексту

Перемістите покажчик на смугу виділення (до лівого краю рядка так, щоб він перетворився на стрілку, направлену управо), після чого клацніть кнопкою миші напроти цього рядка

Декілька рядків тексту

Поставте покажчик миші на смугу виділення, а потім перетягнете покажчик вгору або вниз.

Речення

CTRL+ клацніть будь-яке слово речення.

Абзац

Двічі клацніть кнопкою миші на смузі виділення або тричі клацніть будь-яке слово абзацу.

Декілька абзаців

Двічі клацніть кнопкою миші на смузі виділення, а потім, не відпускаючи кнопку миші, перетягнете покажчик вгору або вниз.

Весь документ

ALT+A; CTRL + клацнути на полосі виділення; тричі клацнути на полосі виділення

Знімається виділення клацанням усередині меж тексту.

ВИДАЛЕННЯ ТЕКСТУ.

Виділити текст і

а) натиснути клавішу Delete або Backspace

б) надрукувати пробіл

ВІДМІНА ОСТАННІХ КОМАНД.

Клацнути по кнопці Отменить на панелі швидкого доступу (Ctrl+Z). Повернути скасовану дію можна клацнувши по кнопці Вернуть. Більшість команд можна відмінити, але не всі.

КОПІЮВАННЯ І ПЕРЕМІЩЕННЯ ФРАГМЕНТІВ ТЕКСТУ.

Допускається переміщати і копіювати текст і малюнки в межах одного документа, а також в інші документи і навіть в інші програми. Для цього використовуються наступні способи:

а) за допомогою миші;

б) за допомогою кнопок ВЫРЕЗАТЬ, КОПИРОВАТЬ, ВСТАВИТЬ на вкл. ГЛАВНАЯ;

в) за допомогою контекстного меню

д) за допомогою гарячих клавіш (CTRL+X -- ВЫРЕЗАТЬ, CTRL+C --КОПИРОВАТЬ, CTRL+V --ВСТАВИТЬ)

БУФЕР ОБМІНУ.

Відкривається на вкл. ГЛАВНАЯ – Буфер обмена. Містить максимально 24 фрагменти. Містить команди: Вставить все, Очистить все. Дозволяє вставляти та видаляти окремі фрагменти з буфера.

ФОРМАТИРОВАННЯ ТЕКСТУ

Текст можна вирівнювати

а) по левому краю (за замовчуанням);

б) по правому краю;

в) по центру ( для центрування заголовків);

г) по ширине (як в книжках).

ФОРМАТУВАННЯ ШРИФТІВ.

Виконується за допомогою кнопок на вкл. ГЛАВНАЯ, або через діалогове вікно ШРИФТ, що відкривається на вкл. ГЛАВНАЯ -ШРИФТ. Форматування шрифтів дозволяє змінювати розмір букв; вигляд шрифту; зображення шрифту. Для форматування шрифтів використовуються наступні кнопки:

ШРИФТ для вибору шрифту. Найчастіше використовуються шрифти: Times New Roman (шрифт із зарубками), Arial і Tahoma (рубані шрифти).

РАЗМЕР ШРИФТА для изменения размера букв

П ОЛУЖИРНЫЙ [Ж]

КУРСИВ [К]

ПОДЧЕРКНУТЫЙ [Ч]

[Ж], [К], [Ч] використовуються для зміни зображення букв. Їх можна використовувати як по одній, так і в комплексі, причому порядок натиснення не важливий.

ЦВЕТ ШРИФТА для зміни кольору букв.

Але ширші можливості по форматуванню шрифтів надає вікно ШРИФТ, в якому знаходяться три вкладки:

ШРИФТ, ИНТЕРВАЛ, АНИМАЦИЯ.

-- надстрочный/подстрочный знак (для виставлення індексів)

Вкладка ШРИФТ.

Тут можна змінювати або задавати

вигляд шрифту; розмір букв; колір букв; зображення букв; вигляд підкреслення; включати режими видеозміни. Щоб відмовитися від призначеного форматування шрифтів треба виділивши фрагмент тексту і вибрати

вкл. ГЛАВНАЯ – обл.. ШРИФТ – ОЧИСТИТЬ ФОРМАТ

Вкладка ИНТЕРВАЛ дозволяє змінювати або задавати

  • масштабування шрифту (висота букв зберігається);

  • інтервал між буквами в словах (звичайний, розріджений і ущільнений);

  • зсув тексту (вгору, вниз)

К ОПІЮВАННЯ ФОРМАТУ. Якщо необхідно скопіювати формат, то виділяється фрагмент копійованого формату, потім активуємо кнопку КОПИРОВАТЬ ФОРМАТ, далі виділяємо фрагмент, до якого необхідно застосувати форматування.

КОЛОНТИТУЛИ.

Колонтитул – це область над верхньою межею тексту (верхній колонтитул) і під нижньою межею тексту (нижній колонтитул). Якщо в область колонтитулу помістити якийсь текст або малюнок, то він автоматично вставлятиметься на кожній сторінці документа.

Увійти до області колонтитулу можна: 1) вкл. ВСТАВКА – обл. КОЛОНТИТУЛЫВерхний/Нижний колонтитул. 2) Двічі клацнути в області колонтитулів, якщо в ній щось є.

Вийти з області колонтитулів можна: 1) двічі клацнути усередині меж тексту, 2) клацнути кнопку Закрыть окно колонтитулов на смузі.

НУМЕРАЦІЯ СТОРІНОК. Виконується через вкл. ВСТАВКА – обл. КОЛОНТИТУЛЫНомер страницы. Відкривається вікно, в якому вибирається положення номера на сторінці: вгорі або внизу. А також спосіб вирівнювання номера: справа, зліва, від центру. Номер завжди поміщається в область колонтитулу. Можна відключити номер на першій сторінці документа, на останніх – залишити.

ФОРМАТУВАННЯ АБЗАЦІВ.

Якщо в тексті немає виділення, то все абзацне форматування застосовуватиметься до поточного абзацу (тому, в якому знаходиться в даний момент курсор), навіть якщо це порожній абзац.

Установка відступів з використанням клавіші TAB

Виділите абзац. Натискуйте клавішу TAB, можна кілька разів. Це приведе до збільшення відступу тексту зліва Для видалення відступу натискуйте клавішу BACKSPACE. Для установки точних значень відступів абзаців використовується діалогове вікно Абзац.

З меншення лівого відступу. Виділите абзаци, відступи яких необхідно змінити. Натискуйте кнопку Уменьшить отступ.

Збільшення лівого відступу. Виділите абзаци, відступи яких необхідно змінити. Натискуйте кнопку Увеличить отступ.

МЕНЮ АБЗАЦ (вкл. ГЛАВНАЯ – АБЗАЦ)

Дане меню можна використовувати для вирівнювання тексту, виставляння відступів зліва і праворуч від абзацу в см. Задавати інтервал перед і после абзацу, виставляти міжрядковий інтервал.

СПИСКИ

Списки бувають нумеровані та марковані. Кожен елемент списку є абзацем.

Якщо необхідно задати/відмовитись від маркування або нумерації, виділяємо список і клацаємо по відповідній кнопці НУМЕРАЦИЯ або МАРКЕРЫ залежно від вигляду списку. Більш широкі можливості форматування списків надає команда ОПРЕДЕЛИТЬ НОВЫЙ ФОРМАТ Номера/Маркера в меню відповідної кнопки.

СОРТУВАННЯ СПИСКІВ.

  1. Виділити список

  2. Вибрати вкл.. ГЛАВНАЯ – АБЗАЦ – кн. Сортировка

3. Відкриється вікно, в якому задати типа сортування: Текст (сортування за абеткою), число (сортування по числу ), Дата (сортування по даті), - а також спосіб впорядкування: в порядку зростання або убування.

ПІДГОТОВКА ДО ДРУКУ

ПОПЕРЕДНІЙ ПЕРЕГЛЯД

Використовується для перегляду документа перед виводом на друк. Режим викликається

1. клацанням по кнопці ПРЕДВАТИТЕЛЬНЫЙ ПРОСМОТР на панелі швидкого доступу

2. OfficeПечатьПРЕДВАТИТЕЛЬНЫЙ ПРОСМОТР.

ПАРАМЕТРИ СТОРІНКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]