Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zakhist_Vitchizni.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
41.04 Кб
Скачать

16. Бінарні ор.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відділені одне від одного і змішуються для отримання токсичного агенту тільки під час доставки боєприпасу до цілі.

17. Х-ка бактеріологічної зброї.

Бактеріологічною зброєю називають хвороботворні мікроби і бактеріальні отрути (токсини), призначені для ураження людей, тварин, рослин і зараження запасів продовольства і джерел води, а також боєприпаси, за допомогою яких вони застосовуються.

18. Види бактеріологічних засобів.

Як бактеріальні (біологічних) засобів можуть бути використані:

для ураження людей: збудники бактеріальних захворювань (чума, туляремія, бруцельоз, сибірська виразка, холера);

збудники вірусних захворювань (натуральна віспа, жовта лихоманка, венесуельський енцефаломієліт коней);

збудники рикетсіозів (висипний тиф, плямиста лихоманка Скелястих гір, Куліхорадка); збудники грибкових захворювань (кокцідіодомікоз, покардіоз, гістоплазмоз);

для ураження тварин: збудники ящура, чуми великої рогатої худоби, чуми свиней, сибірки, сапу, африканської лихоманки свиней, помилкового сказу та інших захворювань;

для знищення рослин: збудники іржі хлібних злаків, фітофторозу картоплі, пізнього в'янення кукурудзи та інших культур; комахи-шкідники сільськогосподарських рослин; фітотоксіканти, дефоліанти, гербіциди та інші хімічні речовини.

Суттєвою особливістю бактеріологічної (біологічної) зброї є наявність прихованого періоду дії, протягом якого уражені залишаються в строю і виконують свої обов'язки, а потім раптово хворіють.

Прихований період може бути різним, наприклад, при зараженні чумою і холерою він може тривати від декількох годин до 3 діб., Туляремією-до 6 діб., Висипним тифом-до 14 діб.

Для доставки бактеріальних (біологічних) коштів використовуються ті ж носії, що і для ядерної та хімічної зброї (авіаційні бомби, снаряди, міни, ракети, генератори аерозолів та інші пристрої). Крім того, бактеріальні (біологічні) рецептури можуть бути застосовані диверсійним шляхом.

Основним способом застосування бактеріальних (біологічних) коштів вважається зараження приземного шару повітря. При вибуху боєприпасів або спрацьовуванні генераторів утворюється аерозольна хмара, по шляху поширення якого частинки рецептури заражають місцевість. Можливе застосування бактеріальних (біологічних) коштів за допомогою заражених хвороботворними мікробами комах, кліщів, гризунів і ін

Застосування противником бактеріологічної (біологічної) зброї може бути виявлено за такими дивись зовнішніми ознаками:

освіта аерозольного хмари після вибуху боєприпасів або при спрацьовуванні генераторів;

виявлення залишків спеціальних контейнерів, боєприпасів та інших видів озброєння;

наявність великої кількості комах, кліщів, гризунів, невідомих для даної місцевості, і т. п.

Хвороботворні мікроби не можуть бути виявлені органами почуттів людини. Це можливо тільки за допомогою технічних засобів неспецифічної бактеріологічної (біологічної) розвідки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]