Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zakhist_Vitchizni.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
41.04 Кб
Скачать

3. Сильнодіючі отруйні речовини (ор).

Сильнодіючі отруйні речовини - це такі токсичні хімічні сполуки, котрі використовуються у народному господарстві , вилив або викид яких в довкілля може привести до зараження його з небезпечними концентраціями для здоров'я або життя людей . До об'єктів, котрі виробляють, використовують та зберігають СДОР, відносяться підприємства хімічної, нафтохімічної промисловості; підприємства, що мають холодильні установки, в яких у якості холодоагенту використовується аміак; водопровідні та очисні споруди, на яких застосовується хлор; залізничні станції та магістралі; склади і бази з запасами отрутохімікатів або інших речовин для дезинфекції та дератизації .

4. Характеристики хлору, аміаку (гдк, смертельні дози).

Хлор (Cl) - зеленувато-жовтий газ з різким запахом. Застосовують у різних галузях промисловості: паперово-целюлозної, текстильної, виробництві хлорного вапна, хлоруванні води.Гранично допустимі концентрації (ГДК) хлору в атмосферному повітрі: середньодобова - 0,03 мг / м 3; максимальна разова - 0,1 мг / м 3; в робочому приміщенні промислового підприємства - 1 мг / м 3.

Аміак (NH 3) - безбарвний газ із запахом нашатирю (пори сприйняття - 0,037 мг / л). Застосовують його в холодильному виробництві, для отримання азотних добрив. Суха суміш аміаку з повітрям (4:3) здатна вибухати. Аміак добре розчиняється у воді.Максимально разова ГДК 0,2 мг/м3, середньодобова ГДК 0,04 мг/м3, ГДК

робочої зони 20 мг/м3. Клас шкідливості - IV.

5. Х- ка двоокису сірки,сірководню, синільної кислоти, фосгену, бензолу.

Двоокис сірки - безбарвний газ із характерним різким запахом. Добре розчиняється у воді. У великих кількостях використовується для виготовлення сірчаної кислоти , застосовується в паперовому і текстильному виробництві, для дезінфекції приміщень.

Сірководень —Це безбарвний, дуже отруйний, горючий газ з характерним неприємним запахом тухлих яєць.Утворюється в результаті вулканічної активності, входить до складу природного газу, і деяких вод.

Синильна кислота - безкольорова, летка рідина із запахом гіркого мигдалю. Температура кипіння + 26°С, замерзання -14°С, питома вага - 0,7, щільність пари у повітрі - 0,94, леткість при 20°С - 873 г/м3, з водою змішується в усіх відношеннях, добре сорбується пористими речовинами, в т. ч. і обмундируванням, добре розчиняється у жирах. При взаємодії із лугами синильна кислота дає ціаніди, тобто сполуки більш стійкі і також токсичні.

Фосген - безбарвний газ з неприємним запахом прілого сіна, гнилих яблук, виходить при взаємодії окису вуглецю (чадного газу) з хлором в присутності каталізатора - активованого вугілля. У газоподібному стані важчі за повітря в 3,5 рази. Погано розчинний у воді.

Бензол – це органічна хімічна сполука, безбарвна рідина з приємним солодкуватим запахом. Ароматичний вуглеводень. Бензол входить до складу бензину, широко застосовується в промисловості, є вихідною сировиною для виробництва ліків, різних пластмас, синтетичної гуми, барвників, клеїв, вибухових речовин. Добрий розчинник багатьох органічних речовин, у більшості органічних розчинників змішується в будь-яких відношеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]