Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мой диплом.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Висновки до розділу 4

Проведений аналіз свідчить, що рівень шуму у планово-економічному відділі відповідає встановленим нормативам (ГОСТ 12.1.003-83), та складає 60 дБа, що співпадає із таким видом трудової діяльності як адміністративно-керівна діяльність, вимірювальні й аналітичні роботи в лабораторіях

На підприємстві не дуже високий рівень травматизму, так як кількість нещасних випадків коливається від 1 до 2 на рік в той час, як чисельність працівників постійно залишалась близько 580 чоловік. У результаті того, що на підприємстві не дуже високий рівень травматизму, то й коефіцієнт втрат робочого часу не високий.

Приміщення ТОВ "Бровари-Пластмас" не запилене, параметри температури та вологості повітря відповідають нормованим значенням, то його можна класифікувати за ступенем ураження електричним струмом як нормальне приміщення або приміщення без підвищеної небезпеки.

У ТОВ "Бровари-Пластмас" існують схематично зображені плани евакуації працівників у разі виникнення небезпеки, перш за все – пожежі. Евакуаційні виходи чітко позначені на плані евакуації та знаходяться в легкодоступних місцях. Кожен з працівників може ознайомитись зі схемами. Наявні шляхи евакуації забезпечують безпечну евакуацію людей і відповідають нормативним вимогам. Схема евакуації на випадок пожежі затверджується керуючим відділення та висить на видному місці, а саме при виході та біля охорони. По шляху евакуації також встановлено аварійні світильники.

ТОВ "Бровари-Пластмас" приділяється достатня увага створенню комфортних, безпечних та нешкідливих умов праці. У планово-економічному відділі працівники дотримуються санітарно-гігієничних норм, правил електробезпеки, основних норм пожежної безпеки.

Варто підкреслити також, що в ТОВ "Бровари-Пластмас" існує два евакуаційні виходи з приміщення відділення без чого, у разі виникнення непередбачуваних обставин, а саме – пожежі, неможливо забезпечити, безпечну евакуацію людей протягом потрібного часу.

Висновки та пропозиції

Проведене дослідження у дипломній роботі дає змогу зробити наступні висновки:

Фінансова криза підприємства є однією з найбільш серйозних форм порушення його фінансової рівноваги, що циклічно виникає впродовж його життєвого циклу під впливом різноманітних чинників протиріччя між фактичним станом його фінансового потенціалу і необхідним обсягом фінансових потреб, несе найбільш небезпечні потенційні загрози його функціонуванню.

Діяльність підприємства має бути ефективною, а його фінансовий стан – стійким, щоб за рахунок власних коштів формувати власні активи, не допускати необґрунтованої дебіторської та кредиторської заборгованості, вчасно розраховуватись за своїми зобов'язаннями. Однак, економічна криза в Україні призводить до погіршення фінансового стану багатьох підприємств: збільшення кількості збиткових підприємств, дебіторської та кредиторської заборгованості, затримки або невчасного виконання платіжних зобов'язань, тобто створюються умови для банкрутства підприємств.

І у зарубіжній, і у вітчизняній практиці вже існує багато методів визначення ймовірності настання банкрутства підприємства, як окремі показники, так і моделі факторів з ваговими коефіцієнтами. Проте факторні моделі, що пропонуються науковцями інших країн, не завжди придатні для використання в економічних умовах України, через надмірний податковий важіль; більший вплив на господарсько-фінансовий стан підприємств внутрішніх факторів, а ніж зовнішніх; відмінність в бухгалтерському обліку та звітності та ін.

Взагалі, фінансова криза характеризується джерелами виникнення, видом кризи і стадією її розвитку. Вчасна ідентифікація цих ознак дає змогу правильно діагностувати фінансову неспроможність та розробити ефективних оздоровчих заходів. Ідентифікація фази фінансової кризи є необхідною передумовою правильної та своєчасної реакції на неї.

Проведений аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ "Бровари-Пластмас" засвідчив, що овно є неплатоспроможним та нерентабельним.

Порівнюючи тенденцію зміни доходів та витрат ТОВ "Бровари-Пластмас" відмічаємо деяке перевищення темпів зростання доходів разом із темпами зростання витрат і відрахувань, що у подальшому може негативно позначитися на діяльності підприємства.

Ідентифікація глибини фінансової кризи на підприємстві на основі вітчизняного досвіду засвідчила, що за моделлю Методичних рекомендацій у ТОВ "Бровари-Пластмас" наявна поточна неплатоспроможність. За моделлю Іркутської державної економічної академії та моделлю Терещенко О.О. підприємство має стабільний фінансовий стан.

Аналіз кризового стану підприємства на основі зарубіжних методик засвідчив, що значення Z-показників в усіх побудованих моделях свідчить про нестійкий фінансовий стан підприємства і високу ймовірність його банкрутства, тому слід розробити заходи щодо відновлення фінансової стійкості підприємства.

Основними заходами з подолання фінансової кризи на підприємстві:

– визначення оптимального розміру замовлення товарних запасів та моменту їх поновлення;

– реалізація послуг, які користуються невеликим попитом за нижчою ціною;

– використання усіх можливих шляхів для прискорення надходжень грошових коштів;

– направлення рахунків клієнтам раніше, ніж завжди практикується;

– надання більш продовжених строків кредиту, оскільки строки кредиту мають пряме відношення до затрат і доходу, пов’язаних з дебіторською заборгованістю;

– замість повної оплати рахунку здійснення часткових платежів, запросивши додаткову інформацію щодо рахунку-фактури у продавця перед її оплатою;

– використання таких форм забезпечення повернення боргу, як застава, страхування, гарантії банку та гарантії третіх осіб тощо;

– оптимізація потоку грошових засобів;

– удосконалення політики управління товарно-матеріальними запасами;

– проведення реструктуризації.

Згідно проведеного аналізу умов праці у планово-економічному відділі ТОВ "Бровари-Пластмас" слід зазначити, що умови роботи майже повністю співпадають з оптимальними умовами праці, що їх встановлено низкою нормативно-правових актів, які регулюють галузь охорони праці.

Відділ забезпечено всією необхідною технікою, пожежна безпека дотримана, приміщення відносить до приміщень із низькою ймовірністю ураження струмом, шум у приміщення не перевищує встановлених нормативів, те ж саме стосується й напруженості електростатичного поля, неіонізуючого електромагнітного випромінювання та рентгенівського випромінювання.

За результатами аналізу стан гігієни праці у відділенні відповідає необхідним нормам, техніка безпеки та пожежна профілактика в приміщенні задовольняє вимогам, що пред’являються.

Однак поруч з цим існують декілька недоліків. До них можна віднести організаційні питання, порушення трудової та виробничої дисципліни.

Проведений аналіз свідчить, що у ТОВ "Бровари-Пластмас" приділяється достатня увага створенню безпечних та нешкідливих умов праці: дотримані санітарно-гігієничні норми, норми електробезпеки, основні норми пожежної безпеки.