Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мой диплом.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4.3. Пожежна безпека

Приміщення ТОВ "Бровари-Пластмас" не запилене, параметри температури та вологості повітря відповідають нормованим значенням, то його можна класифікувати за ступенем ураження електричним струмом як нормальне приміщення або приміщення без підвищеної небезпеки.

Згідно з ДНАОП 0.00-1.31-99 ПК будівля, в якій знаходиться ТОВ "Бровари-Пластмас", по вогнестійкості відноситься до II рівня. Приміщення по пожежній безпеці відноситься до категорії Д, концентратів та вибухонебезпечних парів не виявлено.

Системи електропостачання, монтаж електричного освітлення виконано з урахуванням нормативних документів. Електрообладнання, електропроводи та кабелі відповідають класу зони за ПВЕ (П-ІІа-приміщення, де є тверді горючі речовини, горючий пил і волокна не виділяються) [22].

Можливими причинами пожежі можуть бути:

– коротке замикання в електричній мережі, яка може викликати запалення наявних легкозаймистих речовин;

– загоряння паперу, дерева через необережне поводження з вогнем;

– поширення вогню із сусідніх приміщень.

План евакуації працівників і матеріальних цінностей на випадок пожежі наведено у додатку АА.

У ТОВ "Бровари-Пластмас" існують схематично зображені плани евакуації працівників у разі виникнення небезпеки, перш за все – пожежі. Евакуаційні виходи чітко позначені на плані евакуації та знаходяться в легкодоступних місцях. Кожен з працівників може ознайомитись зі схемами. Наявні шляхи евакуації забезпечують безпечну евакуацію людей і відповідають нормативним вимогам. Схема евакуації на випадок пожежі затверджується керуючим відділення та висить на видному місці, а саме при виході та біля охорони. По шляху евакуації також встановлено аварійні світильники.

Згідно до правил пожежної безпеки будівля ТОВ "Бровари-Пластмас" оснащена всіма необхідними засобами пожежогасіння та протипожежного інвентарю, а також електронною протипожежною системою з датчиками реагуючими на підвищену задимленість, крім цього система пов’язана з центральним пультом управління міської пожежної охорони.

У ТОВ "Бровари-Пластмас" існують наступні види пожежогасіння, а саме: вогнегасники типу ВВ-5, які придатні для гасіння пожежі електрообладнання під напругою до 10000 В (на сходовому майданчику в пожежному крані, в коридорах), пожежні крани з рукавами по 20 м, також у відділах знаходяться вогнегасники на 200 м.

Для забезпечення безпечної евакуації людей з приміщень розрахунковий час евакуації (Tp) не повинен перевищувати необхідний час евакуації (Tнв), тобто:

. (4.3)

Необхідний час для евакуації для приміщень категорії Д не обмежується.

Розрахунковий час евакуації людей визначається як сума часу руху людського потоку по окремих дільницях шляху:

, (4.4)

де T1 – час руху людського потоку на першій дільниці;

T2, T3, ... ,Ti – час руху людського потоку на кожному з наступних дільниць шляху, мін.

Що стосується швидкості руху людського потоку на дільницях шляху, то можна визначити в залежності від щільності людського потоку Dn.

, (4.5)

де Nn – число людей в відділі;

f – середня площа горизонтальної проекції людини, м2 (в зимовий час f = 0,125 м2, в літній час f = 0,1 м2 ), приймаємо f = 0,125 м2;

Ln – довжина дільниці шляху, м;

S – ширина дільниці шляху, м.

Отримуємо значення Dn та по відповідній таблиці визначаємо швидкість руху людського потоку Vn (м/хв) та інтенсивність руху людського потоку qn (м/хв).

Підраховуємо час руху людського потоку на дільниці шляху, а саме:

, (4.6)

Інтенсивність руху людського потоку по кожному з дільниць визначаються за такою формулою:

, (4.7)

де Si, Si-1 – ширина і-го що розглядається і попереднього йому (і-1)-го дільниць шляху в метрах;

qi, qi-1 – інтенсивність руху людського потоку по і-му, що розглядається і попередньому йому (і-1)-му дільницям шляху в м/хв.

Далі розраховуємо час евакуації для планово-економічного відділу ТОВ "Бровари-Пластмас". Для цього необхідно звести початкові дані в табл. 4.3.

Таблиця 4.3

Умови розрахунку часу і шляхи евакуації з будівлі

Дільниця руху людського потоку

Довжина L, м

Ширина S, м

Прохід між робочими місцями в приміщенні

7,3

1,0

Дверний отвір

1,0

1,0

Коридор (1 поверх)

8,5

1,7

Дверний отвір

1,0

1,3

Сходи (вниз)

10,7

1,6

Дверний отвір

1,0

1,3

Коридор-хол

4,0

2,0

Дверний отвір (евакуаційний вихід)

1,0

1,3

Максимальна відстань від найбільш видаленого місця у відділі до евакуаційного виходу становить 34,5 м, що відповідає встановленій нормі.

Визначаємо щільність людського потоку на першій дільниці D1:

(чол/м2).

По отриманому значенню D1, виходячи з довідкової таблиці, визначаємо V1= 70 м/хв, q1=7 м/хв.

Підрахуємо час руху людського потоку на першій дільниці:

(хв.)

Швидкість руху людського потоку на дільницях шляху, наступних після першого, приймаємо в залежності від інтенсивності руху людського потоку по кожному з дільниць шляху.

(м/хв.)

По довідковій таблиці знаходимо V2= 74 (м/хв).

Отже час руху по другій дільниці:

(хв.)

Далі, згідно показників, а саме: інтенсивності, швидкості та часу руху, визначаємо час евакуації людей при пожежі в ТОВ "Бровари-Пластмас". Розрахунковий час евакуації людей визначається як сума часу руху людського потоку по кожній дільниці шляху. У нашому випадку, така сума становить:

(хв.)

З вище зазначеного, бачимо, що будівля ТОВ "Бровари-Пластмас", відноситься до категорії Д по пожежобезпеці. Тому, необхідний час евакуації не обмежується.

Таким чином, для запобігання впливу на людей небезпечних чинників пожежі передбачена можливість швидкої евакуації людей з приміщення через евакуаційний вихід, який зображений на схемі евакуації (Додаток АА), і являється найбезпечнішим варіантом евакуації службовців ТОВ "Бровари-Пластмас". Наявні шляхи евакуації забезпечують безпечну евакуацію людей і відповідають нормативним вимогам.

Згідно з положенням "Про навчання з питань охорони праці" ДНАОП 0.00-4.12-99 всі посадові особи до початку виконання своїх посадових обов’язків і періодично, один раз у рік, відповідно до наказу керівника управління, або зазначеного графіку, проходять навчання і перевірку знань з охорони праці.

Основними причинами пожеж можуть бути [22]:

– невиконання правил пожежної безпеки;

– використання пошкоджених або несправних електроприборів;

– виникнення пожежі внаслідок попадання блискавки в будівлю;

– несправність електропроводки та електрообладнання, що можуть привести до короткого замикання або пробою ізоляції;

– загоряння будівлі внаслідок зовнішніх впливів, тощо.