Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мой диплом.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4.2. Розрахунок системи загального штучного освітлення

Освітлення відіграє важливу роль у житті людини. Біля 90 % інформації сприймається через зоровий канал, тому правильно виконане раціональне освітлення має важливе значення для виконання всіх видів робіт. Світло є не тільки важливою умовою роботи зорового аналізатора, але й біологічним фактором розвитку організму людини в цілому Для людини день і ніч, світло і темрява визначають біологічний ритм – бадьорість та сон. Отже, недостатня освітленість або її надмірна кількість знижують рівень збудженості центральної нервової системи і, природньо, активність усіх життєвих процесів. Раціональне освітлення є важливим фактором загальної культури виробництва. Неможливо забезпечити чистоту та порядок у приміщені, в якому напівтемрява, світильники брудні або в занедбаному стані.

Стан освітлення приміщень відіграє важливу роль і для попередження виробничого травматизму. Багато нещасних випадків на виробницві стається через погане освітлення. Втрати від цього становлять досить значні суми, а, головне, людина може загинути або стати інвалідом. Раціональне освітлення повинно відповідати таким умовам: бути достатнім (відповідним нормі); рівномірним; не утворювати тіней на робочій поверхні; не засліплювати працюючого; напрямок світлового потоку повинен відповідати зручному виконанню роботи. Це сприяє підтримці високого рівня працездатності, зберігає здоров'я людини та зменшує травматизм.

Для освітлення виробничих, службових, побутових приміщень використовують природнє та штучне освітлення.

Природнє освітлення у приміщенні відділу надходить через вікно.

Розрахуємо нормоване значення коефіцієнта природного висвітлення (КПО) для четвертого світлового пояса, у якому розташована Україна (). Значення КПО визначається у відсоткахза формулою:

, (4.1)

де енІІІ − нормоване значення КПО для III світлового поясу (=15 %відповідно СНиП 11–4-79);

m − коефіцієнт світлового клімату (для України m = 0,9);

c − коефіцієнт сонячності (т.к. вікна розташовані на південь, то с = 1).

Тоді:

.

Для визначення достатності природного освітлення слід розрахувати фактичне значення КПО виходячи з формули:

, (4.2)

де Sв – площа усіх вікон у приміщенні, м2;

Sn – площа підлоги приміщення, м2;

τз – загальний коефіцієнт світлопроникнення віконного прорізу, приймаємо τз =0.4÷0,5;

r1 − коефіцієнт, який враховує відбиття світла від внутрішніх поверхонь приміщення;

ηо – світлова характеристика вікна;

Кбуд – коефіцієнт, який враховує затемнення вікон іншими будинками (будинків не має, тому приймаємо Кбуд = 1);

Кз – коефіцієнт запасу (Кз = 1,4).

Отже,

.

Оскільки, фактичне значення природного освітлення менше нормованого (0,312<1,35), то природне освітлення в приміщенні недостатнє й необхідні заходи щодо його поліпшення.

Штучне освітлення створюється штучними джерелами світла (лампами накалювання).

Для освітлення приміщення застосовуються люмінесцентні лампи потужністю 40 Вт. Система освітлення − загальна. Отже, нормоване значення освітленості повинне становити не менше 300 люкс (СНиП 11− 4−79 [72]).

Рівень штучного освітлення приміщення складає 305 лк, що повністю відповідає встановленим нормативним значенням.

Освітлення робочої зони нормується ДБН В.2.5-28-2006 "Природне та штучне освітлення. Нормування". Згідно завданням зорової роботи, приміщення відноситься до IV групи, тобто приміщенням, у яких здійснюється розпізнавання об′єктів зорової роботи при фіксованому напрямку лінії зору працюючих на робочу поверхню.

Освітлення робочої поверхні, яке створюється світильниками загального освітлення, повинне складати не менше нормованої ДБН В.2.5-28-2006 для штучного освітлення. Робота у відділі вимагає розпізнавання об′єкту розміром 0,3-0,6 м. Фон робочої поверхні середній, контраст об′єкту розпізнавання з фоном також середній. Звідси слідує, що розряд зорової роботи ІІІ, під розряд "в" та нормоване значення освітлення складає 300 лк. Фактичні значення освітлення дорівнюють 260-290 лк. Це означає, що освітлення робочих місць недостатня та вимагає відповідних заходів.