Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЁТ.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
885.76 Кб
Скачать

2.6 Монтаж, експлуатація та ремонт освітлювальних мереж

Можливі несправності світильників

Найбільш поширені причини несправності світильників (перегорілі лампи та несправні штепсельні вилки і розетки), виникають від неправильної експлуатації зазначених простих і, як правило, надійних деталей.

Вилка часто псується через те, що її висмикують з розетки, беручись за електрошнур (а не за корпус вилки), від цього з часом порушується з'єднання проводів шнура з вхідними контактами вилки або пошкоджується ізоляція, або відбувається надлом жили. Вітчизняні розетки псуються через те, що в них вставляють, без використання перехідника, вилки імпортних електроприладів, що мають штирі збільшеного діаметру. Це порушує щільність контакту з'єднання пари «вилка-розетка». Інша поширена причина - включення подачі напруги на електроприлад (наприклад, на світильник) за допомогою вилки, а не за допомогою власного вимикача, наявного на корпусі або на дроті світильника. Від цього контактні поверхні вилки і розетки обгорають і покриваються окалиною.

Особливо чутливі до подібних дрібних порушень правил експлуатації світильники з люмінесцентними лампами, оскільки вони мають досить складну конструкцію і містять деталі і вузли, що вимагають правильного, обережного і дбайливого поводження.

Типові несправності люмінесцентних ламп

1. Лампа нормально запалюється, але горить тьмяно.

Це вказує на несправність дроселя, не забезпечує лампу струмом достатньої величини. Неполадка усувається заміною дроселя.

2. Лампа запалюється нормально, але світиться нерівномірно, окремими

ділянками.

Несправний дросель, що подає на лампу занадто сильний струм. Треба замінити дросель.

3. Лампа то запалюється, то гасне, але не горить постійно. Несправна або лампа, що викликає занадто велике падіння напруги при горінні, або стартер, що видає недостатнє напруга запалювання. Треба перевірити лампу і стартер і замінити несправний вузол.

4. При включенні перегорають спіралі лампи. Пробита ізоляція дроселя, який треба замінити.

5. При включенні світиться тільки один кінець лампи, лампа блимає, але не світить.

Несправна проводка або контакт з того кінця лампи, який не світиться. Якщо проблема не усувається після заміни лампи, то треба змінити патрон.

6. Лампа запалюється, але її кінці темніють і незабаром світіння припиняється. Потрібна заміна дроселя.

7. Лампа не запалюється, тільки на кінцях спостерігається слабке помаранчеве свічення. Потрібно заме-на лампи.

8. Лампа не запалюється. Треба замінити лампу. Якщо нова лампа теж не світить, то несправні інші вузли: патрон, дросель або стартер. Від такого світильника треба відразу відмовитися при покупці.

Зауважу, що несправності ламп і світильників часто бувають викликані неправильним і недбалим поводженням при перевезенні та зберіганні. При покупці світильника з люмінесцентною лампою треба перевірити його роботу, включивши на деякий (досить тривалий) час і поспостерігавши за якістю світіння лампи.

Вибухово-захищені світильники

Промислові вибухозахищені світильники (освітлювальні прилади) призначені для спільного освітлення приміщень нафтової, нафтопереробної, газової, хімічної, цементної, деревообробної і інших галузей промисловості.