Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
5.99 Mб
Скачать
    1. Шляхи вдосконалення системи договірних відносин на прикладі пат «Укртелеком» Кіровоградська філія.

Договори заключаються шляхом складання документа, який підписується сторонами, або шляхом прийняття постачальником замовлення покупця до виконання. Договірні відносини можуть бути встановлені також шляхом обміну листами, телеграмами, телетайпограмами, телефонограмами. При укладенні договорів застосовуються уніфіковані форми замовлень, протоколи розбіжностей.

Також партнерські зв’язки значно покращаться, якщо поставка матеріальних цінностей виробником споживачеві буде по чітко відрегульованій схемі в чітко визначені терміни (згідно графіків поставки).

Ще одним шляхом покращення системи партнерських зв’язків є спеціалізовані видання, актуальні для обох сторін, здатні познайомити споживача і виробника і забезпечити їм продуктивний діалог. Звести споживача і виробника, звичайно ж, завдання непросте. Споживач губиться у всьому різноманітті продукції, а виробник не знає свого споживача, його потреб, і, отже, не знає, до чого прагнути, в якому напрямку розвиватися. Проблема, звичайно, можна розв'язати. Наприклад, виробникам можна провести відповідні маркетингові дослідження потенційної аудиторії, а споживачам скористатися базами даних або каталогами підприємств і вироблених ними послуг. Перший варіант - точний, в деякій мірі зручний, але компанії він явно дорого обійдеться, оскільки процедура ця недешева. Бази даних ж і каталоги для споживачів хоч і хороші тим, що позначають коло виробників і їх послуг, але повної інформації вони, як правило, не містять. До того ж, обидва варіанти пропонують вирішувати проблему розрізнено, тим самим позбавляючи виробників і споживачів такого потрібного особистого контакту. Тому в таких умовах особливу важливість і цінність набувають саме такі способи взаємодії. Примітно й те, що на сторінках подібних видань потенційним споживачам надається можливість розповісти про плани своїх галузей і поставити технічні завдання для підприємств-виробників, щоб випускається устаткування відповідало їх очікуванням і, як результат, було затребуване.

    1. Аналіз договірних взаємовідносин і партнерських зв’язків на підприємстві.

В 2013 році ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія співпрацювала з 737 підприємствами. В 2012 кількість підприємств була меншою (698 підприємств). А в 2011 році ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія співпрацювала з 596 підприємствами. Аналізуючи вищесказане, можна зробити висновок, що це підприємство розвиває і вдосконалює свою систему договірних взаємовідносин і партнерських зв’язків.

Для прогнозування системи договірних взаємовідносин і партнерських зв’язків, можна визначити тенденцію за методом аналітичного вирівнювання (метод найменших квадратів).

Табл. 3.1

Показники підприємства

Роки

Партнери (y)

Умовний показник часу (t)

y*t

t^2

y(t)

2010

583

-2

-1166

4

2011

596

-1

-596

1

2012

698

1

698

1

2013

737

2

1474

4

Сума

2614

0

410

10

Для визначення y(t) треба обчислити параметри обраного рівня (наприклад, 2011 рік).

B0= ∑y ∕ n = 2614 / 4 = 653,5;

B1= ∑t*y / ∑t2 = 410 / 10 = 41;

y(t) = B0 + B1*t =653,5 + 41*(-2) = 571,5.

Так розраховуємо тенденцію відповідно на 2012 та 2013 роки:

y(2012)= 612,5;

y(2013) = 694,5.

Прогнозування на 2014-2017 роки:

y(2014) = 671 + 70,5*2 = 735,5;

y(2015) = 671 + 70,5*3 = 776,5;

y(2016) = 671 + 70,5*4 = 817,5;

y(2017) = 671 + 70,5*5 = 858,5.

Аналізуючи результати розрахунків, можна сказати, що при такій системі договірних взаємовідносин і партнерських зв’язків на підприємстві ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія збільшує свої зв’язки з іншими підприємствами. Можна збільшити ці результати, якщо покращити зв'язок з постачальниками та споживачами. Для постачальників можна збільшити період співробітництва (5 років), поставка матеріальних цінностей, основних засобів, на підприємство по чітко відрегульованій схемі в чітко визначені терміни (згідно графіків поставки). А для споживачів потрібно оприлюднювати більше інформації про новинки та розробки ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія.

3.3 Ефективність пропозиції на підприємстві

При аналізі даних виявилося, що ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія співпрацює з багатьма підприємствами, складаючи договори постійно. Прогнозування та тенденція розвитку партнерських зв’язків показала, що підприємство збільшує кількість своїх партнерів з кожним роком. Але чи задовольняється хтось створеним? Завжди потребують більшого. Тому потрібно розглянути пропозиції покращення «спілкування» даного підприємства з постачальниками та потенційними споживачами послуг.

Ми вважаємо, що при виконанні пропозицій, які наведені вище, ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія вдосконалить свою систему договірних відносин. Адже, постачальники будуть знати про стабільність цього підприємства, а потенційні споживачі послуг, які надає Укртелеком, зможуть зробити свій вибір в напрямку цього підприємства. Якщо підприємство буде прислухатися до потреб споживачів та буде вдосконалювати свої послуги, розповсюджуючи свої досягнення в спеціалізованих виданнях, то ріст зв’язків між ПАТ «Укртелеком» Кіровоградська філія та зацікавленими в її роботі підприємствами не змусить себе довго чекати.

Висновок

Підводячи підсумок, можна сказати, що договірні взаємовідносини та партнерські зв’язки у підприємницькій діяльності складають основу господарської діяльності та основу співпраці між партнерами та контрагентами в договірних відносинах, без яких практично неможливий зв’язок та взаємодія між ними. Адже за теперішніх умов в нашій країні практично неможливо займатись підприємницькою діяльністю та співпрацювати з партнерами без укладення договорів або угод. Вони складають невід’ємну частину господарської діяльності кожного підприємства.

Отже, договір - це угода сторін, акт, у якому виражена їхня згода діяти спільно в інтересах взаємної вигоди. Теоретично і практично виокремлюють кілька груп підприємницьких договорів за сферами діяльності.

Права та обов’язки сторін, виражені в умовах правового договору, повинні відповідати принципам цивільно-правового господарсько-правового регулювання, і насамперед принципам рівності, автономії волі і майнової відповідальності, самостійності учасникам договірних відносин. Тільки в цьому випадку можна вести мову про цивільні права й обов'язки чи про цивільно-правове зобов'язання.

Між підприємствами, які уклали договір встановлюються партнерські зв'язки. Партнерські зв’язки - це такі договірні відносини, які встановлюються між підприємцями і дозволяють кожному з них досягти очікуваного результату (успіху) за рахунок обміну наслідками своєї діяльності. Вони розвиваються за двома основними напрямками: відносини з постачальниками всього необхідного для організації процесу виробництва; відносини зі споживачами виготовленого.

Перехід до ринкової економіки, відмова від командно-адміністративних методів і заміна їх переважно економічними внесли корінні зміни в характер договірних відносин. Ринкова економіка немислима без свободи підприємницької діяльності та широких повноважень з реалізації виробленої продукції.

На сьогодні існують деякі шляхи вдосконалення партнерських зв’язків, такі як: робота між виробником і споживачем на пряму без посередників; поставка матеріальних цінностей виробником споживачеві по чітко відрегульованій схемі в чітко визначені терміни (згідно графіків поставки), паритетні умови (рівні права) виробника і споживача, особистий контакт споживача і виробника, участь споживача в виробничому процесі, спеціалізовані видання.

Список використаної літератури

  1. Гой І.В. Основи підприємництва – К.: «Видавництво Центр учбової літератури», 2013

  2. Господарський Кодекс України

  3. Голос України – 2008 – 16 листопада

  4. Історія Укртелекому [Електронний ресурс] – режим доступу: http://www.ukrtelecom.ua/about/today/history

  5. Кулагин М.И. Предпринимательство и право: опыт Запада. – М. : Демо, 2008

  6. Несинова С.В. – Господарське право України. – К.: «Видавництво Центр учбової літератури», 2012. – 564 с.

  7. Поліщук М.П., Михайленко П.П Основи підприємницької діяльності. – Житомир: ЖІГІ, 2010 – 172 с.

  8. Старцев О.В. Навчальний посібник: Підприємницьке право. - К.: Істина, 2006

  9. Суторміна В.М. Підручник Фінанси зарубіжних корпорацій. – К.: КНЕУ, 2009 – 566с.

  10. Щербина В.С. Підручник: Господарське право. – К.: Юрікном Інтер, 2009. – 640 с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Додаток А

Додаток Б

Додаток Б

Додаток В

34

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]