Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гринько.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Тема14. Інформаційна забезпечення проектної діяльності вчителя.

Лекція№5. Інформаційна забезпечення проектної діяльності вчителя.

Мета: ознайомити студентівз поняттям порт фоліо, його типами, особливостями порт фоліо вчителя, розвивати мотивацію до оволодіння ІКТ та застосування їх у подальшій професійній діяльності, позитивну «Я-концепцію» майбутнього вчителя; виховувати інформаційну культуру, творчий підхід до організації самоосвіти.

Навчальний час: 2 год.

Обладнання: мультимедійна презентація, комп’ютер, проектор.

Ключові слова: проект, порт фоліо.

План

    1. Мета і сутність порт фоліо

    2. Основні типи порт фоліо

    3. Портфоліо вчителя

Література

  1. Даниленко Т. М. Проектна діяльність на уроках у початковій школі // Початкове навчання та виховання. – 2009. – № 16-18(червень). – С. 54–58.

  2. Додусенко, Н. О. Проектна діяльність у початковій школі [Текст] / Н. О. Додусенко, І. В. Нетужилова. – Х.: Вид. група „Основа”, 2010.– 223 с.– (Б-ка журналу „Початкове навчання та виховання”; Вип. 4 (76)).

  3. Карандаш. С. М. Проектна технологія: від теорії до практики // Початкове навчання та виховання. – 2008. – № 19-21(липень). – С. 14–15.

  4. Косогова О. О. Метод проектів у практиці сучасної школи.— Х.: Вид-во «Ра­нок», 2010.— 144 с. — (Нові педагогічні технології).

  5. Петровська, Н. В. Проектна технологія: сутність, досвід використання, перспективи // Початкове навчання та виховання. – 2009. – № 25(вересень). – С. 2–14.

  6. Пуліна А.А. Педагогічне проектування в сучасній школі. – Х. : ВГ «Основа», 2009.

  7. Тритяк С. П. Портфоліо учня початкової школи [Текст] / С. Тритяк // Початкове навчання та виховання.– 2010.– №16–18 (червень).– С. 78–95.

  8. Цимбал О.М. Проектні технології: особливості впровадження у початковій школі // Початкове навчання та виховання. – 2008. – № 19-21(липень). – С. 2–13.

Питання 1. Мета і сутність портфоліо

Портфоліо є формою оцінювання освітніх результатів з про­дукту, створеного учнем під час навчального, творчого, соціально­го та іншого видів діяльності. Отже, портфоліо відповідає цілям, завданням та ідеології практико орієнтованого навчання і методу проектів зокрема. Істотне значення портфоліо надає плануванню та самооцінюванню учнем своїх освітніх результатів.

Традиційний портфоліо являє собою добірку, колекцію робіт, метою якої є демонстрація освітніх досягнень учня. Будучи по суті альтернативним способом оцінювання щодо традиційних форм (тест, іспит), портфоліо дозволяє вирішити два основні завдання:

  1. Простежити індивідуальний прогрес учня, досягнутий ним у процесі одержання освіти, причому не прямо порівнюючи досягнення інших учнів.

  1. Оцінити його освітні досягнення і доповнити (замінити) резуль­тати тестування та інших традиційних форм контролю. У цьому випадку підсумковий документ портфоліо може розглядатися як аналог атестата, свідоцтво про результати тестування (або виступати поряд з ними).

Відповідно до різних завдань використання портфоліо буду­ється система його оцінювання. Однією тенденцією є неформальне оцінювання (експертне), що включає колективну оцінку педагогів, батьків і однокласників. Інша тенденція — формалізація та стан­дартизація критеріїв оцінювання, погоджених із загальноприйня­тими навчальними показниками, наприклад, такими основними навчальними вміннями (компетенціями), як вирішення проблем, комунікативні та розумові вміння, інформаційно-комп'ютерна гра­мотність та ін.

Портфоліо не тільки є сучасною ефективною формою оціню­вання, але й допомагає вирішувати такі важливі педагогічні зав­дання:

  • підтримувати і стимулювати навчальну мотивацію школярів;

  • заохочувати їхню активність і самостійність, розширювати мож­ливості навчання та самонавчання;

  • розвивати навички рефлексивної та оцінної (самооцінної) ді­яльності учнів;

  • формувати вміння вчитися — ставити цілі, планувати та орга­нізовувати власну навчальну діяльність;

  • сприяти індивідуалізації (персоналізації) освіти школярів;

  • закладати додаткові передумови і можливості для успішної со­ціалізації.

Питання 2. Портфоліо в основній школі

Описані особливості портфоліо роблять його перспективною формою подання індивідуальної спрямованості навчальних досягнень конкретного учня, що відповідає завданням передпрофільної підго­товки, і далі профільного навчання. Введення портфоліо може підви­щити освітню активність школярів, рівень усвідомлення ними своїх цілей і можливостей, що робить вибір подальшого напрямку і форми навчання з боку старшокласників більш достовірним і відповідальним.

Портфоліо може використовуватися як одна із складових освіт­нього рейтингу випускника основної школи, поряд з результатами підсумкової атестації, і враховуватися при комплектуванні 5,10-х класів, а також є ефективним робочим інструментом при оцінюванні освітніх результатів і побудові індивідуальних навчальних планів.

Основні типи портфоліо

Досвід використання різних моделей портфоліо дозволяє сфор­мулювати такі висновки.

При розробці портфоліо доцільно орієнтуватися на три основ­них його типи.

«Портфоліо документів» — портфель сертифікованих (докумен­тованих) індивідуальних освітніх досягнень. Така модель припускає можливість як якісної, так і кількісної оцінки матеріалів портфоліо. Інформація про різні заходи та їхні результати заноситься до твор­чої (залікової) книжки учня. Документи або їх копії можуть бути поміщені у додатку до порт фоліо

Портфоліо робіт» являє собою збори різних творчих, проект­них, дослідницьких робіт учня, а також опис основних форм і на­прямків його навчальної та творчої активності: участь у наукових конференціях, конкурсах, навчальних таборах, проходження електив­них курсів, різного роду практик, якісну оцінку, наприклад, за параметрами повноти, розмаїтості та переконливості матеріалів, якості представлених робіт, орієнтованості на обраний профіль навчання та ін. Кількісна оцінка вимагає розробки чіткої критеріальної бази та прийняття її на рівні міської (або регіональної) освітньої мережі.

Поточним документом є творча (учнівська) книжка школяра з додаванням його робіт, представлених у вигляді текстів, електрон­них версій, фотографій, відеозаписів.

«Портфоліо відгуків» — включає оцінку школярем своїх до­сягнень, пророблений ним аналіз різних видів навчальної та позанавчальної діяльності та її результатів, резюме, планування майбутніх освітніх етапів, а також та ін. т.Портфоліо може бути представлене у вигляді текстів висновків, рецензій, відгуків, резюме, есе, рекомендаційних листів тощо

Перспективні напрямки робіт щодо забезпечення ефективного запровадження даної педагогічної інновації — портфоліо учня про­фільної школи:

  • Розробка механізмів, що забезпечують вірогідність портфоліо випускника школи, прозорість його наповнення і результатів оцінювання. Створення відпрацьованої і єдиної для різних освіт­ніх установ критеріальної бази та способів оцінювання проект­ної, творчої, дослідницької діяльності, соціальної активності, лідерських якостей і комунікативних умінь.

  • Організація структур і служб, що здійснюють контроль і коор­динацію роботи з портфоліо і відповідальних за розробку по­казників і критеріїв його оцінки.

Організація взаємодії всіх учасників освітнього процесу, вклю­чаючи установи додаткової освіти, довузівської підготовки та ін.

Питання 3. Портфоліо вчителя

Частіше заглядай у самого себе. (Цицерон)

Розділ 1. Загальні відомості про вчителя

Цей розділ включає матеріали, що відбивають досягнення вчи­теля в різних галузях:

  • прізвище, ім'я, по батькові, рік народження;

  • освіта (що і коли закінчив, отримана спеціальність і кваліфіка­ція за дипломом);

  • трудовий і педагогічний стаж, стаж роботи в даному НЗ;

  • підвищення кваліфікації (назва структури, де прослухані курси, рік, місяць, проблематика курсів);

  • копії документів, що підтверджують наявність учених і почесних звань та ступенів;

  • найбільш значимі урядові нагороди, грамоти, листи подяки;

  • дипломи різних конкурсів;

  • інші документи на розсуд атестованого.

Цей розділ дозволяє зробити висновок про процес індивідуаль­ного розвитку педагога.

Розділ 2. Результати педагогічної діяльності

У цьому розділу містяться:

  • матеріали з результатами освоєння учнів освітніх програм і сформованості у них ключових компетентностей з предмета, що викладається;

  • порівняльний аналіз діяльності педагогічного працівника за 3 роки на підставі: контрольних зрізів знань; участі вихо­ванців у шкільних і окружних олімпіадах, конкурсах;

  • результати проміжної та підсумкової атестації учнів;

  • наявність медалістів;

  • вступи до ВНЗ за фахом тощо.

Матеріали даного розділу повинні давати уявлення про дина­міку результатів педагогічної діяльності атестованого вчителя за певний період.

Розділ 3. Науково-методична діяльність

У цьому розділі містяться методичні матеріали, що свідчать про професіоналізм педагога:

  • матеріали, у яких обґрунтовується вибір атестованим освітньої програми і комплекту навчально-методичної літератураи;

  • матеріали, у яких обґрунтовується вибір атестованим викори­стовуваних освітніх технологій;

  • матеріали, що містять обґрунтування застосування атестованим у своїй практиці тих чи інших засобів педагогічної діагностики для оцінки освітніх результатів;

  • використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньо­му процесі, технологій навчання дітей з проблемами розвитку тощо;

  • робота в методичному об'єднанні, співробІКТництво з міським методичним центром, КРІППО, ВНЗ та іншими установами;

  • участь у професійному і творчому педагогічному конкурсах;

  • участь у методичних і предметних тижнях;

  • організація і проведення семінарів, круглих столів, майстер-класів тощо;

  • проведення наукових досліджень;

  • розробка авторських програм;

  • написання рукопису кандидатської або докторської дисертації;

  • підготовка творчого звіту, реферату, доповіді, статті;

  • інші документи.

Розділ 4. Позаурочна діяльність з предмета

Розділ містить документи:

  • список творчих робіт, рефератів, навчально-дослідницьких ро­бІКТ, проектів, виконаних учнями з предмета;

  • переможці олімпіад, конкурсів, змагань, інтелектуальних ма­рафонів та ін.;

  • сценарії позакласних заходів, фотографії та відеокасети із за­писом проведених заходів (виставки, предметні екскурсії, КВК, брейн-ринги тощо);

  • програми гуртків та факультативів;

  • інші документи.

Розділ 5. Навчально-матеріальна база

У цьому розділі міститься виписка з паспорта навчального ка­бінету (за його наявності):

  • список словників та іншої довідкової літератураи з предмета;

  • список наочного приладдя (макети, таблиці, схеми, ілюстрації, портрети та ін.);

  • наявність технічних засобів навчання (телевізор, відеомагнітофон, музичний центр, діапроектор та ін.);

  • наявність комп'ютера й комп'ютерних засобів навчання (програ­ми віртуального експерименту, контролю знань, мультимедійні електронні підручники тощо);

  • аудіо- та відеопосібники;

  • наявність дидактичного матеріалу, збірників завдань, вправ, прикладів рефератів і творів і т. п.;

  • інші документи за бажанням учителя.

  1. Практична частина, що складається з матеріалів за розділами портфоліо, і що свідчить про професіоналізм педагога та резуль­тативність його діяльності (в окремих файлах із зазначенням номера сторінки і дати складання документа).