Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.вказівкипрактика.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
771.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

«Донбаський державний педагогічний університет»

Факультет підготовки вчителів початкових класів

  1. методичні вказівки

  2. із навчальної дисципліни

  3. Навчальна педагогічна практика

0101 Педагогічна освіта

6.010102 Початкова освіта

Розробники: канд.пед.наук, доцент Вікторенко І.Л.

канд.пед.наук, доцент Євтухова Т.А.

канд. психолог. наук, доцент Гринько В.О.

Слов’янськ – 2014

УДК

Євтухова Т.А., Вікторенко І.Л., Гринько В.О. Методичні вказівки до із навчальної дисципліни «навчальна педагогічна практика»: [для студентів денної та заочної форм навчання] / Т.А. Євтухова, І.Л Вікторенко., В.О. Гринько. – Слов’янськ: ДДПУ, 2014. – 71 с.

Рецензенти:

Методичні вказівки висвітлюють теоретичні та практичні основи планування, проведення і підведення підсумків навчальної педагогічної практики студентів 3 курсу факультету підготовки вчителів початкових класів.

Дана розробка може бути використана викладачами вищих педагогічних закладів освіти як методичний матеріал під час підготовки і проведення навчальної педагогічної практики, студентами вищих навчальних закладів у процесі вивчення циклу педагогічних дисциплін та проходження педагогічної практики у різних закладах освіти, іншими працівниками освіти, які цікавляться проблемами організації й проведення педагогічної практики студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Обговорено та рекомендовано до видання

науково-методичною радою

Державного вищого навчального закладу

«Донбаський державний педагогічний університет»

“_______” ________________ 20___ р.

Протокол №______

© Кафедра природничо-математичних дисциплін і

педагогічних технологій початкової освіти ДВНЗ

«ДДПУ», 2014

© Євтухова Т.А., Вікторенко І.Л., Гринько В.О., 2014

ЗМІСТ

Вступ

4

Організація практики

6

Цілі і завдання практики

7

Обов’язки керівника педагогічної практики факультету

8

        1. Обов’язки методиста фахової кафедри

9

        1. Обов’язки викладача з педагогіки

10

        1. Обов’язки викладача з психології

11

        1. Обов’язки студента - практиканта

11

        1. Зміст практики

13

        1. Система контролю

16

        1. Поради студентам для успішного проходження педагогічної практики

16

Перелік звітної документації та критерії оцінювання

17

І. Навчально-методична частина

17

ІІ. Виховна частина

20

ІІІ. Психологічна частина

25

Підсумки і оцінювання результатів практики

28

Рекомендовані джерела

30

Корисні сайти

34

Додатки

36

Вступ

Однією з основних форм професійного становлення вчителя є педагогічна практика яка дозволяє синтезувати теоретичні знання та практичний досвід.

Навчальна педагогічна практика є невід’ємною частиною всієї системи підготовки майбутнього вчителя, а також базою для подальшого проходження студентами виробничої педпрактики на четвертому та п'ятому курсах. Велике значення у процесі проходження навчальної педагогічної практики має удосконалення якості підготовки бакалаврів через індивідуально орієнтований підхід до студентів-практикантів та формування професійної творчої особистості.

Педагогічна практика створює реальні можливості для формування готовності студентів до проведення навчально-виховної роботи зі школярами, потреби здобувати і застосовувати нові теоретичні і методичні знання і одночасно засвоювати передовий педагогічний досвід, проникнутися любов’ю і повагою до обраної професії. Створюючи умови, максимально наближені до реальних умов самостійної педагогічної діяльності у школі, педагогічна практика реалізує сприятливі передумови для формування основ професійної майстерності як найважливішої якості особистості майбутнього учителя-вихователя.

Дані рекомендації розроблені на основі “Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України” (затверджено наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993р. № 93), «Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства освіти України від 02.06.1993р. № 161), «Положення про освітньо-кваліфікаційнів рівні (ступеневу освіту)» (затверджено постановою Кабінету Міністрів України 20.01.1998р. № 65) та інших нормативних документів Міністерства освіти і науки України, що регламентують практичну підготовку студентів.

Завданням педагогічної практики студентів є:

         а) поглибити і закріпити теоретичні знання, отримані студентами в університеті, і навчити застосовувати ці знання на практиці в навчально-виховній роботі з учнями;

         б) озброїти студентів умінням спостерігати і аналізувати навчально-виховну роботу, що проводиться з дітьми;

         в) навчити студентів, опираючись на знання психології, педагогіки і фізіології дітей, проводити навчально-виховну роботу з дітьми  враховуючи вікові й індивідуальні особливості;

         г) підготувати студентів до проведення різного типу уроків із застосуванням різноманітних методів та педагогічних технологій, що активізують пізнавальну діяльність учнів;

         д) навчити студентів виконувати  функції класного керівника, працювати зі шкільним самоврядуванням, різноманітними учнівськими організаціями, а також проводити індивідуальну виховну роботу з учнями;

         е) розвивати і закріплювати у студентів любов до педагогічної професії,  стимулювати бажання до вивчення спеціальних і педагогічних дисциплін, удосконалення своїх педагогічних здібностей;

         є) прищепити студентам навички уважного ставлення до охорони здоров`я школярів.

У системі професійно-педагогічної підготовки вчителя педагогічна практика виконує ряд відповідальних функцій: навчальну, розвивальну, виховну, діагностичну, дослідницьку.

Навчальна функція передбачає актуалізацію, поглиблення й застосування теоретичних знань, формування різноманітних педагогічних умінь і навичок.

Прерогативою розвивальної функції є розвиток пізнавальної і творчої активності майбутніх учителів, розвиток їх педагогічного мислення.

У ході здійснення виховної функції формується світогляд студентів, їх соціальна активність, професійно-педагогічні якості особистості учителя-вихователя.

У зміст діагностичної функції входить перевірка рівня професійної направленості майбутніх вчителів, ступеня їх професійної підготовленості й придатності до педагогічної діяльності.

Виконання дослідницької функції забезпечується вміннями вести спостереження й аналізувати урок і виховний захід у методичному, загально дидактичному й психологічному аспектах з позицій сучасних вимог і з урахуванням досягнень передового досвіду роботи вчителів; здійснювати самоаналіз, теоретично осмислювати досвід роботи інших практикантів; збирати, систематизувати, узагальнювати факти педагогічної діяльності з метою виконання науково-методичної роботи в період педпрактики.

Навчальним планом зі спеціальності: «Початкова освіта», освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» передбачено проходження педагогічної практики на 3 курсі – 3 тижні (VІсеместр).

Студенти 3 курсу зобов'язані проходити практику в 1-4 класах загальноосвітніх шкіл I-III ст. міста, з якими укладено договір.