Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛБWriter14_.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Завдання 5. Робота з клипартами – колекціями малюнків

  1. Виконати команду Вставка ►Розрив ► Розрив сторінки ►Гаразд.

  2. Активізувати команду ВставкуФайл. У вікні діалогу Вставити в поле Тека на дереві попок знайти файл: Methods:/ Викладачі / Стефанова / Інформатика бакалаври / Інф1с_лаб / Векторний малюнок.odt. Відкрити його в поточному файлі (див. рис.2.1,а).

  3. Помістити об'єкт зліва на аркуші і розгрупувати (розібрати) його, розділивши на складові частини.

а) вставлений б) відредагований відформатуваний

Малюнок 2.1. Об'єкт

4. На базі вставленого композиційного малюнка «Танцюючий чоловічок» створити свій унікальний малюнок – композицію на довільну тему. При цьому мати на увазі, що об'єкти перекривають один одного і кожна частина має свій власний «шар» в малюнку. Порядок шарів можна змінити командами Форматом ► Розташування ► Перемістити назад/вперед. При створенні комплексного малюнка використовувати вивчені можливості текстового редактора, інструменти панелі Графічний об’єкт і відповідні команди по редагуванню і форматуванню бібліотечних об'єктів. Після закінчення творчого процесу із створення нового малюнка згрупувати всі його частини в єдиний об'єкт.

5. Додати до об'єкту художній заголовок, відповідний темі малюнка. Приклад результату роботи з об'єктом наведений на Мал. 2.1,б.

Завдання 6. Введення формульных виразів

1. Виконати команду Вставка ►Розрив ► Розрив сторінки ►Гаразд.

2. Ввести заголовок «Робота з формулами».

3. Активізувати команду Вставку►Об'єкт►Формула. Відкривається вікно введення формульних виразів.

4. Командою Перегляд►Елементи встановити додаткову панель для введення формульных виразів. Ознайомитися з її вмістом і з вмістом палітр панелі.

5. Використовуючи формульний редактор згідно варіанту N (таблиця. 2.2) ввести формули в текстовий документ.

Таблиця 2.2

Варіант N

Формули

1

;

2

;

3

;

4

;

5

;

6

;

7

;

8

;

9

;

10

;

11

;

12

;

Увага! Для вставки першої формули використовувати палітру Дужки, де вибрати елемент Фігурні дужки (масштабовані). Потім в палітрі Формати вибрати Вертикальне розташування (2 елементи) і в маркери, що утворилися, ввести потрібні символи (дужки <> стерти).

Для вставки другої формули використовувати палітру Оператори, де вибрати спочатку елемент Сума, а потім Верхня і нижня межа. У маркери, що утворилися, ввести потрібні символи (при цьому дужки <> стерти).

6. Зберегти отримані результати в своїй теці і завершити роботу.

Лабораторна робота 3. Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer. Робота з таблицями

  1. Мета роботи

Здобуття практичних навиків по створенню, редагуванню і оформленню таблиць і їх вмісту, візуального представлення даних, проведення розрахунків в таблицях з використанням формул і вбудованих функцій. Організація змісту в текстовому документі засобами Writer.

  1. Підготовка до роботи

По літературі вивчити можливості текстового редактора за уявленням даних у вигляді таблиць і діаграм, засоби управління властивостями і параметрами самих таблиць і можливостями розрахунку в них даних. Оформлення заголовків і створення змісту.

  1. Завдання на виконання

Запустити програму командою Пуск►Програми►LibreOffice►LibreOffice Writer.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]