Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 10.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
48.13 Кб
Скачать

Тема 10. Дошкільний навчальний заклад як основне місце професійної діяльності майбутніх вихователів План

1. Дошкільний навчальний заклад як перша ланка в системі освіти України.

2. Типи дошкільних навчальних закладів.

3. Організація педагогічного процесу в сучасному дошкільному навчальному закладі.

Література

  1. Щербакова К. Й., Макаренко Л. В. Вступ до спеціальності. – Донецьк: ЛАНДОН-ХХІ, 2011.

  2. Фіцула М. М. Вступ до педагогічної професії. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2005.

  3. Поніманська Т. І. Дошкільна педагогіка. – К.: «Академвидав», 2006.

  4. Лисенко Н. В., Кирста Н. Р. Педагогіка українського довкілля: У 3-х частинах. – Ч. 2. – К.: Видавничий Дім «Слово», 2010.

  5. Закон України «Про дошкільну освіту» // Нормативні документи. Для завідуючих ДНЗ / Упорядник Чала Т. Т. – Х.: Вид. група «Основа», 2007.

1. Дошкільний навчальний заклад як перша ланка в системі освіти України.

Дошкільна освіта є обов’язковою первинною складовою частиною системи безперервної освіти в Україні. Її функціонування регламентоване Конституцією України, законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства».

Освіта – основа розвитку особистості, суспільства та нації, запорука майбутнього України. Освіта відтворює і нарощує інтелектуальний, духовний та економічний потенціал суспільства. Поняття «освіта» розглядається найчастіше у двох значеннях: по-перше, як процес взаємодії між викладачем і студентами, за яким останні оволодівають усіма компонентами змісту навчання, розвиваються і виховуються. По-друге, освіта розглядається як результат формування особистості засобами навчання і виховання відповідно до норм духовної культури і цінностей суспільства.

Система безперервної освіти – це сукупність навчально-виховних закладів, призначених для цілеспрямованого навчання і виховання. Вона включає дошкільну, початкову, середню, вищу та спеціальну освіту. Сьогодні все більше країн законодавчо визнають обов’язковість дошкільної освіти.

Дошкільна освіта сприяє реалізації прав дитини, закріплених законодавчими міжнародними документами, зокрема права на охорону здоров’я, права на освіту, права на участь у іграх, права на збереження своєї індивідуальності, права на захист від усіх форм фізичного, психічного насильства, приниження, зловживання, відсутності турботи чи недбалого і грубого поводження.

Відповідно до Закону «Про освіту» дошкільне виховання здійснюється у сім’ї, дошкільних дитячих закладах у взаємодії з сім’єю і має на меті забезпечення фізичного, психічного здоров’я дітей, їх повноцінний розвиток, набуття життєвого досвіду, вироблення умінь і навичок, необхідних для навчання у школі.

У 2001 році було прийнято Закон України «Про дошкільну освіту», який визначає її як цілісний процес спрямований на забезпечення різнобічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до її задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, фізичних і психічних особливостей, культурних потреб, формування у дитини моральних норм, набуття нею життєвого досвіду (Стаття 4).

Цим законом визначено завдання дошкільної освіти:

- збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дитини;

- виховання у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини; поваги до народних традицій і звичаїв; державної та рідної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля;

- формування особистості дитини, розвиток її творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду;

- виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти, забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту;

- здійснення соціально-педагогічного патронату сім’ї.

Стаття 6 визначає основні принципи дошкільної освіти:

- доступність для кожного громадянина освітніх послуг, що надаються системою дошкільної освіти;

- рівність умов для реалізації задатків, нахилів, здібностей, обдарувань, різнобічного розвитку кожної дитини;

- єдність розвитку, виховання, навчання і оздоровлення дітей;

- єдність виховних впливів сім’ї і дошкільного навчального закладу;

- наступність і перспективність між дошкільною і початковою загальною освітою;

- світський характер дошкільної освіти;

- особистісно-орієнтований підхід до розвитку особистості дитини;

- демократизація та гуманізація педагогічного процесу;

- відповідність, змісту, рівня й обсягу дошкільної освіти особливостям розвитку та стану здоров’я дитини дошкільного віку.

Згідно із Законом «Про дошкільну освіту» систему дошкільної освіти утворюють дошкільні навчальні заклади незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, наукові й методичні установи, органи управління освітою, освіта і виховання в сім’ї.

Дошкільний навчальний заклад – це заклад освіти дітей від двох місяців до шести (семи) років, який здійснює догляд, оздоровлення, виховання і навчання дітей; забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію.