Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з охорони праці.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
118.03 Кб
Скачать

32. Охорона праці в школі.

Загальні положення

  1. Служба охорони праці в ЗОШ І-ІІІ ступенів №13 м.Ірпеня створюється директором школи для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних, лікувально профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у процесі праці.

  2. Відповідно до цілей, зазначених у пункті 1.1 цього Положення служба охорони праці вирішує завдання:

•забезпечення безпеки навчально-виховного процесу, устаткування, будівель і споруд;

забезпечення учасників навчально-виховного процесу засобами індивідуального іколективного захисту;

підготовка і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів проведення навчально-виховного процесу;

вибору оптимальних режимів праці та відпочинку учасників навчально-виховного процесу.

3. Відповідальність працівників служби охорони праці

3.1 Працівники служби охорони праці навчального закладу несуть персональну відповідальність за:

невідповідність прийнятих ними рішень вимогам чинного законодавства з охорони праці;

невиконання своїх функціональних обов'язків, передбачених Положенням про службу охорони праці та посадовими інструкціями;

недостовірність та несвоєчасність підготовки статистичних звітів з охорони праці;

неякісне проведення ними розслідування нещасних випадків з учасниками навчально-виховного процесу.

36. Небезпечні й шкідливі виробничі фактори та їхня класифікація

Шкідливий виробничий фактор виробничий,фактор, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров’я зниження працездатності працівника. Небезпечний виробничий фактор — виробничий фактор, дія якого за певних умов може призвести до травм або іншого раптового погіршення здоров’я працівника. Відповідно до ПХТ 12.0.003-74 небезпечні та шкідливі фактори за природою дії поділяються на такі групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.

До хімічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів належать хімічні речовини, які за характером дії на організм людини поділяються на загальнотоксичні, подразнюючі сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні такі, що впливають на репродуктивну функцію.

До біологічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів належать патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, мікроскопічні гриби та ін.) та продукти їх життєдіяльності, а також макроорганізми (рослини та тварини).

До психофізіологічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів належать фізичні (статичні та динамічні) і нервово-психічні перевантаження (розумове перенапруження, перенапруження органів чуття, монотонність праці, емоційні перевантаження).

37. Структура інструкції з охорони праці:

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

а) охорона праці

Знаючи перелік факторів, що супроводжують роботу обслуговую­чого персоналу, дипломник розробляє інженерні рішення, направлені на обмеження їх впливу на працюючих, підтверджуючи їх розрахунка­ми і схемами. Найзначніші інженерні рішення виносяться в графічну частину дипломної роботи. В розділі відзначаються характерні озна­ки розроблюваної захисної конструкції механізму, чим вона відріз­няється від існуючих. При цьому вказуються творчі розробки, вико­нані в проекті, дається аналіз конструкції, що підлягає модернізації.

б) промислова безпека

в) гігієна праці та виробнича санітарія

Визначивши перелік шкідливих факторів, що супроводжує ро­боту обслуговуючого персоналу, студент-дипломник розроблює ін­женерні рішення, які можуть захистити працівників від отруєння, глухоти, туговухості, віброхвороб, білокрів’я, ослаблення зору та інших професійних хвороб.

г) пожежна безпека

Знаючи вигляд споживаної енергії, матеріал з якого виготов­ляється облад­нання, конструкції, з яких монтуються споруди, необхід­но передбачити заходи, що запобігають поже­жам, вибухам, руйнуванню і своєчасній евакуації людей з будівель.

д) надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру

38. Система управління охороною праці (СУОП)

Система управління охороною праці (СУОП) - це сукупність управлінських дій, що направлені на підвищення ефективності діяльності з метою забезпечення безпечних і нешкідливих для здоров’я умов праці. При створенні СУОП повинні бути чітко визначені:   - мета і об'єкт управління, - завдання і заходи щодо охорони праці, - функції і методи управління охороною праці, - організаційна структура управління охороною праці, - склад нормативно-методичної документації.  Головною метою управління охороною праці є створення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці, покращення виробничого побуту, попередження травматизму і профзахворювань. В спрощеному вигляді СУОП представляє собою сукупність суб'єкта та об'єкта управління. До основних функцій управління охороною праці належать: - прогнозування і планування робіт, їх фінансування; - організація та координація робіт; - облік показників стану умов і безпеки праці; - аналіз та оцінка стану умов і безпеки праці; - контроль за функціонуванням СУОП; - стимулювання роботи по вдосконаленню охорони праці. Основні завдання управління охороною праці: • навчання працівників безпечним методам праці та пропаганда питань охорони праці; • забезпечення безпечності технологічних процесів, виробничого устаткування, будівель і споруд; • нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці; • забезпечення працівників засобами індивідуального захисту; • забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку; • організація лікувально-профілактичного обслуговування; • професійний добір працівників з окремих професій; • удосконалення нормативної бази з питань охорони праці. Загальна структурна схема СУОП підприємства представлена на мал. 2.

39. Технічні засоби безпеки праці на виробництві.

До них відносяться: 1. Об’єктивні засоби - не дають можливості людині попасти в зону, дії небезпечного фактору. Поділяються: а) Огородження (фарбується зазвичай жовтою фарбою); б) Блокування (устаткування та механізми автоматично блокуються при перевантаженні); в) Гальмування (гальма - механічні, гідравлічні, пневматичні);

г) Спеціальні пристрої (запобіжники та ін.) 2. Суб’єктивні: а) Сигналізація: - світлова (червона - забороняюча, зелена - дозволяюча); - звукова; - мануальна. б) Знаки безпеки: - забороняючі знаки (круглий, червоний колір, по периметру вузька біла лінія); - попереджуючі знаки (трикутний, в середині жовтий колір, по бокам чорний або червоний фон);

- приписуючі знаки (круглий, по периметру біла полоса, в середині синій колір, по середині символ); - дозволяючі знаки (прямокутник - синій колір, квадрат - зелений колір).