Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з філософії психології.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
593.32 Кб
Скачать

1/Г. Лейбніц: ідеалістична традиція в німецькій філософії та психології

Г. Лейбніц (1646-1716) - сучасник всіх основних геніїв XVII ст. та їх ідейний противник. Лейбніца не влаштовувало збереглося протиставлення духу і матерії, психічного і фізичного, і з метою відновити їхню єдність він висуває вчення, що дозволяє пояснити нескінченне різноманіття світу, виходячи з єдиної за своєю природою і походженням, але різноякісні за своїми станам субстанціональної основи.

Стрижнем, що створює систему Лейбніца, є ряд вихідних методологічних принципів, чи законів. Принципом загальних відмінностей Лейбніц намагався затвердити загальну мінливість в світі фізичних явищ і свідомості, заперечувати як абсолютне схожість один з одним існуючих речей, так і повторюваність станів однієї і тієї ж речі в часі, і цим самим вказати на якісне різноманіття світу; принцип тотожності нерозпізнаних речей полягає в тому, що не слід розрізняти речі, якщо насправді вони є однією і тією ж річчю, і навпаки. Третій принцип - закон безперервності, що вказує на те, що всюди в світі є непомітні переходи у сходженні речей за ступенями досконалості.

Протилежним за своїм змістом принципу безперервності є закон дискретності, згідно з яким сама поступовість і безперервність складаються з малих стрибків і розривів, що породжують індивідуальні об'єкти, їх автономність і якісне своєрідність.

«Щирими атомами природи» є ду-шеподобние одиниці - монади, з безлічі яких складається Всесвіт. Монада прості, неподільні і вічні. Вони автономні, і вплив однієї монади на іншу виключено.

Лейбніц вважав, що в історичній перспективі розвиток монад проходить кілька стадій, кожній з яких відповідає певна форма монади. Самою первинною формою є чисті монади. Для них характерна наявність активності, але відсутність будь-яких уявлень. Чисті монади проявляються як неживий, але активної і вічно-рухомої матерії. За чистими монадами йдуть монади-душі, що володіють смутними уявленнями в результаті низького ступеня прагнень до ясності. Ця форма монад виступає на рівні рослин і тварин. Людині властиві більш досконалі монади, звані монади-духи. Їх досконалість виражається в найбільшій ясності і виразності уявлень. Завершують ієрархію монади ангела і Бога, повністю вільні від матеріальної оболонки і володіють абсолютною повнотою знань і гранично ясним самосвідомістю.

2. Атомістична філософсько-психологічна концепція Демокріта

Демокріта (460-370 рр.. До н. Е..) Прийнято вважати справжнім засновником атомістичного напрямку, оскільки саме він дав систематичний виклад атомарної картини світу. Вихідним положенням в його філософській системі є те, що за першооснову світу їм приймаються атоми.

Демокрит вважав, що існує нескінченна різноманітність атомів, зіткнення і поділ яких породжують різні їх поєднання, що утворюють в підсумку різні тіла і речі. Головним і необхідною умовою руху атомів, їх з'єднання і роз'єднання є порожнеча. Без неї світ прийняв би статично мертвий характер.

В результаті механічних процесів їх з'єднання виникає все, що оточує людину, включаючи і його самого. Тварини виникли з води і мулу. Від них походить людина. Всі живі істоти безперервно змінювалися.

Душа тварин і людини є те, що змушує їх рухатися. Вона складається з атомів особливого роду, що відрізняються своєю формою і надзвичайною рухливістю. Атоми душі - круглі, гладкі і споріднені атомам вогню. У пізнавальну сферу душі включалися відчуття, сприйняття і мислення. Первісною формою пізнавальної діяльності Демокріт вважав відчуття і сприйняття. Розглядаючи їх як початкова ланка пізнавального процесу, він ясно уявляв собі, що почуття не можуть відобразити сутність речей. Тільки мислення дозволяє бачити щось за межами органів почуттів.

Демокріт зауважив, що в тілах є лише атоми, а такі якості, як смак, колір, запах, тепло і т. п. їм самим не властиві. Вони виникають тільки при взаємодії атомів з органами почуттів, що породжує в нашому думці відчуття цих самих параметрів. Механізм сприйняття цілісних об'єктів описувався філософом з позицій теорії витікань. Закінчення представляють собою поєднання тонких атомів, що відображає форму сприйманого предмета.

Емоції і афекти визначаються різними властивостями атомів, що проникають в тіло. Крім фізичних властивостей атомів, емоційні стани залежать від потреб. Позитивні емоції викликаються рівним плином кулястих атомів за умови задоволення потреб. Негативні емоції виникають в результаті дії нерівномірно рухомих гачкуватих атомів у разі нереалізованих потреб.

Єдиним і для душі, і для космосу Демокріт визнавав закон, за яким немає безпричинних явищ, але всі вони - невідворотний результат зіткнення атомів. Випадковими здаються події, причину яких ми не знаємо.