Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання з банківських операцій.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
61.08 Кб
Скачать

9. Депозитні ресурси комерційного банку

10. Розрахункові операції банків

При здійсненні розрахункових операцій використовуються платіжні інструменти у формі:

— меморіального ордера;

— платіжного доручення;

— платіжної вимоги-доручення;

— платіжної вимоги;

— розрахункового чека;

— акредитива;

— платіжної картки; векселя.

Клієнти банків для здійснення розрахунків самостійно обирають платіжні інструменти (за винятком меморіального ордера) і зазначають їх під час укладення договорів.

Розрахункові документи приймаються банками до виконання без обмеження максимального або мінімального розміру їх суми. Платежі з рахунків клієнтів здійснюються банками в межах грошових коштів на початок операційного дня, а також з урахуванням сум, що надійшли на рахунки клієнтів протягом операційного дня1.

Платежі за розрахунковими документами, що надійшли до банку протягом операційного дня, здійснюються банком у той же день, а за документами, що надійшли після операційного дня, — на наступний день.

11. Касові операції банків

Банки виконують касові операції з обслуговування клієнтів на основі єдиних правил, установлених Національним банком України. Ці правила визначають порядок прийняття та видачі грошей, їх перерахування, упакування, зберігання та обліку.

Для прийому, зберігання і видачі грошей та цінностей кожна установа банку має касовий відділ (операційну касу)

За охорону грошей та матеріальних цінностей відповідальними особами є керівник банку, головний бухгалтер і завідувач каси. З кожним працівником каси укладається угода про повну матеріальну відповідальність.

Нормальна робота касира неможлива без знання ним загальних правил касової роботи. 

Вхід у касу, крім працівників каси, дозволяється; керівникові банку, головному бухгалтеру та їх заступникам. Інші особи допускаються в касу за разовими перепустками, які видають з дозволу керівника банку.

При обслуговуванні рахунків юридичних та фізичних осіб банки здійснюють:

■   видаткові касові операції;

■   прихідні касові операції.

Видача грошей із кас банку здійснюється видатковими касами й оформляється грошовими чеками та видатковими касовими ордерами. При проведенні видаткових касових операцій завідувач каси видає в підзвіт касирам необхідну суму розмінних монет і банкнот під розписку касира в спеціальній книзі прийнятих і виданих грошей.

У кінці операційного дня касир підраховує підсумок  і з метою контролю за схоронністю грошових коштів:

■ звіряє суму прийнятих під звіт коштів і суму видаткових документів із запасом готівки;

■   складає звітну довідку відповідної форми і підписує її;

■   наведені в довідці касові обороти звіряє із записами в касових журналах операційних працівників. Касир підписується в касовому журналі, а операційні працівники — у довідці.

Залишок грошей і видаткові касові документи разом зі звітною довідкою касир здає під розписку в спеціальній книзі завідувачеві каси, який перевіряє довідку і направляє її в документи дня 

12. Векселі: економічна природа та правова основа банківських вексельних операцій

Невід’ємним елементом сучасного грошового обігу є вексель. Як платіжний засіб вексель може використо-вуватись для погашення заборгованості між ринковими суб’єктами, запобігаючи платіжній кризі. Водночас ве-ксель є інструментом комерційного кредиту, що ви-ступає у вигляді відстрочення платежу за надані това-ри та послуги. За формою та способом використання векселі поді-ляють на прості й переказні.

Простий вексель означає зобов’язання однієї особи виплатити зазначену суму коштів іншій особі за поста-влені товари чи надані послуги.

Переказний вексель (тратта) є наказом позичальнику випла-тити певну суму коштів пред'явнику векселя.

Економічна сутність векселя.

Вексель:

1.Це свідоцтво боргу

2.Це грошове зобов’язання.

3.Є абстрактним борговим зобов’язанням, тобто не залежним від причин виникнення боргу, відносин між суб’єктами вексель-ної операції, часу й місця здійснення угоди.

4.Це беззаперечне боргове зобов’язання. Особа, що є платни-ком за векселем, жодним чином не може ухилитись від сплати боргу чи продовжити термін використання кредиту.

5.Це безумовне боргове зобов’язання.

6.Є письмовим документом, виписаним строго за встановле-ною формою і не може існувати поза письмовою формою.

Операції з векселями, що здійснюються в сучасних умовах комерційними банками, можна класифікувати за такими групами:

  1. Кредитними вважаються вексельні операції, котрі супрово-джуються наданням або залученням грошових коштів проти вексе- лів чи під забезпечення векселями.

  1. Торговельними є операції з купівлі або продажу векселів за ціною, що встановлюється у відсотках до суми векселя.

  2. Гарантійні операції супроводжуються взяттям банком на себе зобов'язань платежу за векселями з умовою оплатити вексе-лі при настанні певних обставин і в обумовлений строк

  3. Розрахункові операції поділяються на операції з оформлення заборгованості векселями та на операції з розрахунків з використанням векселів