Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік основи правознавства.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
147.46 Кб
Скачать

67. Адміністративно-територіальний устрій Укр.: загальна характеристика. Конституційний статус арк

1)Адміністративно-територіальний устрій України - це обумовлена географічними, історичними, економічними, соціальними, культурними та іншими чинниками внутрішня територіальна організація держави з поділом її території на складові частини - адміністративно-територіальні одиниці (далі - АТО), з метою забезпечення населення необхідним рівнем публічних послуг, раціональної системи управління соціально-економічними процесами, збалансованого розвитку усієї території держави.

2)Автономна Республіка Крим є “невід’ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання” (ст. 134 Конституції України). Отже, Автономна Республіка Крим (АРК) за конституційною природою є формою так званої територіальної (адміністративно-територіальної, регіональної, обласної) автономії, добре відомій світовій практиці державотворення.

Суть територіальної автономії полягає передусім у праві її територіального колективу (громадян відповідної держави, які постійно проживають у межах цієї автономії) і тих органів, які вони обирають, самостійно вирішувати питання, віднесені о відання автономії.

68. Порядок внесення змін до Конституції Укр.

Конституція може бути змінена лише в особливому, закріпленому нею ж порядку, що значно відрізняється від внесення змін до поточного законодавства. Такий порядок закріпле ний в розділі Конституції України ( статті 154-159 ) і має на меті забезпечення стабільності як Основного Закону нашої держави. Водночас він спрямований і на поєднання стабільності та гнучкості (динамізму) конституції, що дає можливість своєчасно на конституційному рівні реагувати на об´єктивні потреби розвитку суспільства й удосконалення державного управління. Саме сталий процесуальний порядок внесення змін до Конституції України забезпечує стабільність правового змісту та можливість часткової зміни певних конституційних положень у разі необхідності.

69. Перехідні положення Конституції Укр., їх зміст.

У Посланні Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2000 р. були визначені конкретні завдання щодо здійснення політичної реформи. Зазначалося, що політична система країни потребує подальших системних змін, які б сприяли прискоренню соціально-економічного розвитку, створили механізми поглиблення демократії, мінімізували негативний вплив на ситуацію в державі корпоративних інтересів та амбіцій політичних сил і груп політичних еліт. Розроблений робочою групою до літа 2001 р. проект концепції політичної реформи був обговорений на науково-практичній конференції "Нові політичні реалії України на рубежі тисячоліть", але так і не був винесений на широке громадське обговорення і в результаті його не вдалося затвердити указом Президента України, як це передбачалося у Посланні.

70. Поняття та предмет регулювання цивільного права. Основні джерела цивільного права Укр.

Цивільне право — це сукупність цивільно-правових норм, які регулюють на засадах юридичної рівності та диспозитивності відносини власності, товарно-грошові відносини, підстави на­буття і порядок реалізації та захисту цивільних прав і обов'язків фізичними та юридичними особами, з метою задоволення ма­теріальних та духовних потреб громадян. Відповідно до ст. 1 Цивыльного кодексу України цивільне законодавство регулює особисті немайнові та майнові відносини.

Джерело права – це форма вираження правових норм, що має загальнообов’язковий характер. У цивільно-правовій системі України основним джерелом цивільного права є нормативно-правовий акт, а в окремих випадках - також звичай та договір.

Джерело права – є нормативні акти, де найвище місце займають закони.

Джерелом цивільного права є і міжнародні договори. Однак для визнання за міжнародним договором правової природи джерела права потрібно, щоб згоду на його обов'язковість було надано ВР України. При цьому він має вищу юридичну силу, порівняно з законами України, тобто якщо в чинному міжнародному договорі, укладеному у встановленому законом порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені відповідним актом цивільного законодавства, то застосовуються правила відповідного міжнародного договору (ст. 10 ЦК).

Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України