Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік з юридичної деонтології.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
54.27 Кб
Скачать

43. Причини соціальних конфліктів

Щоб зрозуміти сенс конфлікту, необхідно розкрити його причини та знати мотиви. Конфлікти в сучасному суспільстві є породженням і проя¬вом об’єктивно існуючих соціальних суперечностей, пов’яза¬них з проблемою нерівності можливостей людей у різних сферах життя. Нерівність можливостей визначається кон¬кретними умовами — належністю до тієї чи іншої соціальної верстви, держави, регіону, організації, руху тощо. Конфлікти відбуваються, коли ситуація не відповідає духовним цінно¬стям людей. Конфлікт інтересів не можна зводити лише до економіч¬них відносин, які проймають усі сфери життєдіяльності. Змі¬на під тиском відповідних потреб і інтересів означає новий устрій суспільства, змінюються не тільки соціальні групи, а й все суспільство, всі його елементи, в тому числі цінності і норми. Отже, виникають конфлікти вже інші за змістом, предметом, характером. Так, ціннісні конфлікти мають чітко виражений ідеологіч¬ний характер. В ньому стикаються різні, навіть протилежні, інтерпретації цілей суспільного розвитку, політичного та ду¬ховного життя. Ціннісні суперечності мають за основу віру. Відповідно до віри вибудовуються знання, утворюючи таким чином систему цінностей. Розходження між людьми з приво¬ду цінностей призводить до конфліктів у будь-якій сфері.

44. Особливості прояву соціальних конфліктів у правовій сфері.

Юридична конфліктологія — це складова загальної соціальної конфліктології. її завданням є вивчення конфліктів, які виникають, розвиваються і вирішуються в рамках внутрішнього (національного) або міжнародного пра ва. Іншими словами, юридична конфліктологія узагальнює і вивчає особли вості, які характеризують конфлікт з позиції права.

Одна з основних властивостей юридичного конфлікту полягає в тому, що в якій би сфері він не відбувався, він пов´язаний з виконанням (реалізацією) або порушенням тих чи інших норм права, а також з виникненням, змінами або припиненням правових відносин між фізичними чи юридичними особа ми. Юридична конфліктологія вивчає не тільки природу, причини і динамі ку розвитку юридичних конфліктів, а й правові механізми попередження і розв´язання їх. Звідси і практична цінність такого підходу: встановити, чи можуть норми права взагалі і якою мірою вплинути на зародження, розви ток і вирішення конфлікту, і якщо можуть, то як підвищити ефективність цього впливу. Оскільки юридичний конфлікт — це своєрідний різновид соціального конфлікту, то його предмет та об´єкт можна визначити лише з урахуванням сутності явища більш широкого за змістом, яким і є конфлікт соціальний.

Отже, під предметом юридичного конфлікту слід розуміти об´єктивно існу ючу чи уявну проблему юридичного характеру, яка пов´язана з визначенням прав та обов´язків сторін і має вирішуватися за допомогою юридичних засобів.

45. Природа юридичних конфліктів та їх типи.

Розуміння конфліктів зв'язано з розумінням природи самої людини. Гоббс вважає, що конфлікти обумовлені самою природою людини і головним чином природною рівністю людей. Якщо вони рівні в своїх здібностях, то вони рівні в своїх бажаннях. Оскільки предмети їх бажань не можуть належати одразу всім одночасно, то в відношеннях між людьми закладений конфлікт. Це не означає, що люди не здатні до співробітництва. Але це співробітництво вони здійснюють не в силу своїх природних нахилів, а в силу примушування, страху перед покаранням за порушення суспільного договору, згідно якому влада в суспільстві передається державі.