Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік основи правознавства.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
147.46 Кб
Скачать

59. Поняття праоохоронних органів. Система правоохоронних органів в Укр.

Правоохоронні органи - це державні та недержавні органи, головним завданням і функцією яких є охорона правопорядку, захист прав і законних інтересів громадян, юридичних осіб, держави.

До державних правоохоронних органів належать:

1) прокуратура;

2) органи й установи юстиції (Міністерство юстиції, Вища рада юстиції, нотаріат, відділи реєстрації актів громадянського стану);

3) органи внутрішніх справ, у тому числі — міліція;

4) Служба безпеки України;

5) органи державної податкової служби;

6) митні органи.

До недержавних правоохоронних органів належать адвокатура, приватний нотаріат, приватні охоронні організації.

60. Адвокатура: поняття та місце в системі захисту прав людини. Адвокатура в Укр.

Закон України "Про адвокатуру" від 19 грудня 1992 р. визначає адвокатуру як добровільне професійне об'єднання юристи, покликане згідно з Конституцією сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян Ук­раїни, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати "їм юридичну допомогу.

Особливістю адвокатури є те, що вона, з одного боку, може розглядатися як інститут правової системи, а з іншого - як корпус юристів, які професійно займаються адвокатською діяльністю.

Завдання адвокатури - захист насамперед прав людини, а також юридичних осіб.

Принципи діяльності адвокатури в Україні:

- верховенство права;

- незалежність адвокатури;

- демократизм;

- гуманізм;

- конфіденційність.

61.Поняття судової влади. Судова система Укр.

Судова система — це сукупність всіх судів, об'єднаних відповідно до їх компетенції, завдань і цілей, організації та функціонування, яка будується на принципі територіальності та спеціалізації і ґрунтується на конституційних засадах правосуддя.

Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та Конституційний Суд України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів, яка складається із загальних і спеціальних судів.

Характерними ознаками судової системи України є її пристосованість до адміністративно-територіального устрою, різні рівні провадження, стабільність і єдність.Єдність судової системи зумовлено метою та завданнями організації і діяльності судових органів, єдиними засадами судочинства для всіх ланок судової системи.

Відповідно до ст. 125 Конституції України та ч. 2 ст. 18 Закону "Про судоустрій України" до системи судів загальної юрисдикції належать: місцеві суди, апеляційні суди, Апеляційний суд України, Касаційний суд України, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України.

62. Основні засади судочинства в Укр.

Засади судочинства – це загальні, керівні положення, які встановлюють найбільш суттєві риси даного виду держаної правоохоронної діяльності.

У правовій державі судочинство має бути побудовано на демократичних засадах. Демократичність цих засад полягає в тому, що закріплені в нормах права, вони забезпечують здійснення правосуддя тільки судом, на засадах рівності громадян перед законом і судом, одноособовість і колегіальність розгляду справ, незалежність суддів і підкорення їх лише законові, гласність судового процесу та його повного фіксування технічними засобами, державної мови судочинства. Реальні процесуальні права учасників правовідносин, надійні гарантії їх реалізації, доступність судочинства дозволяють кожній зацікавленій людині реалізувати право на звернення до суду за захистом і на судовий захист, надане Конституцією України. Отже, в засадах відображено демократичні риси й загальну спрямованість права.

63. Принципи правосуддя в Укр.

Правосуддя — особлива функція державної влади, що здійснюється через розгляд і вирішення в судових засіданнях цивільних справ зі спорів, що стосуються прав та інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань і кримінальних справ, і застосування встановлених законом карних заходів щодо осіб, винних у вчиненні злочину, або виправдання невинних.

Принципи здійснення правосуддя — це закріплені в законі основні державно-політичні та правові ідеї щодо завдань і порядку здійснення процесу судочинства, його стадій та інститутів по всіх категоріях справ. Принципи ійснення правосуддя визначаються ст. 129 Конституції України, Законом України «Про судоустрій України» від 07.02.02, кримінально-процесуальним і цивільно-процесуальним законодавством України. Порушення принципів здійснення равосуддя є підставою для скасування судового рішення у справі. Розглянемо ці принципи детальніше.