Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

- i i, i

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
946.84 Кб
Скачать

Групи факторів

Їх основні характеристики

небезпек

 

 

 

сенсибілізуючі

 

 

канцерогенні

 

 

мутагенні

 

 

Які впливають на репродуктивну функцію:

 

 

через органи дихання

 

шляхи проникнення в організм

через шлунково-кишковий тракт

 

 

через слизисті оболонки

 

 

через шкіру

Біологічні

макроорганізми (рослини та тварини)

мікроорганізми (бактерії, віруси, рикетсії, спірохети, грибки,

організми

 

найпростіші)

 

Психофізіологічні

фізичні (статичні, динамічні)

 

перевантаження аналізаторів

 

перевантаження

 

нервово-психічні (стреси, кризи)

 

 

 

4. Ризик як кількісна оцінка небезпеки

Наслідком прояву небезпек є нещасні випадки, аварії, катастрофи, які супроводжуються смертельними випадками, скороченням тривалості життя, шкодою здоров’ю, шкодою природному, техногенному середовищу, дезорганізуючим впливом на суспільство або життєдіяльність окремих людей.

Квантифікація небезпеки (кількісна оцінка збитків, заподіяних нею) залежить від багатьох чинників, наприклад, від кількості людей, що знаходились у небезпечній зоні, кількості та якості матеріальних (в тому числі і природних) цінностей, що перебували там, природних ресурсів, перспективності зони тощо.

З метою уніфікації будь-які наслідки небезпеки визначають як шкоду. Кожен окремий вид шкоди має своє кількісне вираження. Наприклад, кількість загиблих, поранених чи хворих, площа зараженої території, площа лісу, що вигоріла, вартість зруйнованих споруд тощо. Найбільш універсальний кількісний засіб визначення шкоди - це вартісний, тобто визначення шкоди у грошовому еквіваленті.

Другою, не менш важливою характеристикою небезпеки, а точніше мірою можливої небезпеки є частота, з якою вона може проявлятись, або ризик.

Ризик (R) визначається як відношення кількості подій з небажаними наслідками (п) до максимально можливої їх кількості

(N) за конкретний період часу:

R n N

Наведена формула дозволяє розрахувати розміри загального та групового ризику. При оцінці загального ризику величина N визначає

11

максимальну кількість усіх подій, а при оцінці групового ризику - максимальну кількість подій у конкретній групі, що вибрана із загальної кількості за певною ознакою. Зокрема, в групу можуть входити люди, що належать до однієї професії, віку, статі; групу можуть складати також транспортні засоби одного типу; один клас суб’єктів господарської діяльності тощо.

Характерним прикладом визначення загального ризику може служити розрахунок числового значення загального ризику побутового травматизму зі смертельними наслідками. Відповідно до статистичних даних за 1998 р. в Україні загинула у побутовій сфері 68271 людина. Наразитись на смертельну небезпеку в побуті практично міг кожен із загальної кількості громадян, що проживали в Україні за цей період, тобто N = 50100000 осіб. Відтак, числове значення загального ризику смертельних випадків у побутовій сфері 1998 р. становило:

R

68271

0,001362 1,362 10 3

1362 10 6

50100000

 

 

 

З розглянутого прикладу випливає, що з кожного мільйона громадян, які проживали в Україні, в побутовій сфері загинули 1998 р. 1362 особи. В охороні праці для характеристики рівня травматизму використовується коефіцієнт частоти (КЧ ), який показує кількість травмованих чи загиблих на 1000 працюючих. Якщо його використати для наведеного прикладу, то можна сказати, що коефіцієнт частоти смертельного побутового травматизму в Україні 1998 р. становив 1,362.

Табл. 2 містить статистичні дані про загальну кількість населення України, чисельність працюючих, кількість загиблих та травмованих на виробництві і в побуті у 1997-1998 роках. Аналізуючи наведені в цій таблиці дані, робимо висновок, що рівень побутового травматизму в нашій країні у 13 разів перевищує рівень виробничого травматизму, що на один смертельний нещасний випадок припадає 30 нещасних випадків, які закінчуються травмою. Використовуючи інші дані, можна визначити ризик травматизму від окремих джерел небезпеки в різних галузях виробництва чи в різних країнах. Аналітично-статистичний збірник “Праця та соціальна політика в Україні” за 1999 р. повідомляє, що “у 1991-1998 рр. в Україні від нещасних випадків невиробничого характеру загинули 567,5 тис. осіб. Від травматизму на транспорті померло близько 76 тис. осіб, коло 82 тис. осіб загинули від отруєнь, 108 тис. осіб покінчили життя самогубством, від насильницьких дій постраждали 50,8 тис. осіб, 37,3 тис. осіб утопилися і 12,7 тис. осіб загинули при пожежах”.

Поділивши ці значення на 8, ви знайдете середню кількість людей, які гинули від нещасних випадків різного характеру в період 1991-98 років, а знаючи кількість населення, можна знайти ризик таких смертельних випадків у нашій країні.

Таблиця 2.

12

Стан травматизму в Україні у 1997-1998 роках.

Показник

 

Рік

1997

 

1998

 

 

Загальна кількість населення

50500000

 

50100000

Чисельність працюючих

15794245

 

14805717

Загальна кількість травмованих у побуті

Не знайдено

 

2000000

Загальна кількість травмованих на

54 510

 

47531

виробництві

 

 

 

 

Кількість загиблих на виробництві

1646

 

1551

КЧ (загальний у побуті)

Не знайдено

 

39,9

КЧ (загальний на виробництві)

3,5

 

3,2

КЧ (смертельний у побуті)

1,444

 

1,362

КЧ (смертельний на виробництві)

0,104

 

0,105

Для того щоб пояснити, що будь-яка система, яка надає деякий рівень особистих, соціальних, технологічних, наукових або промислових переваг, містить необхідний, навіть обов’язковий елемент ризику, зробимо невеличкий відступ.

Наприклад, безпечні леза є не зовсім безпечні, вони тільки безпечніші, ніж їх аналоги. Вони забезпечують допустимий рівень ризику поряд зі збереженням переваг менш безпечних пристроїв, які вони замінюють. Жоден літак не зміг би піднятися у небо, жодна машина не змогла б рушити, жоден корабель не міг би вийти у море, якщо б виникла необхідність наперед виключити усі ризики та усі небезпеки. Неможливо було б працювати на свердлильному верстаті, керувати автомобілем, йти по вулиці, пірнати у воду, готувати обід тощо без деякого елементу функціонального ризику.

Існує ризиковий баланс між відомими перевагами та недоліками консервантів, що використовуються у харчовій промисловості, між відомими перевагами використання радіації для медичної діагностики і лікування (рентгенівська діагностика, радіаційна терапія) та відомими загрозами людському здоров’ю від впливу радіації. Завжди можна навести кілька прикладів, коли відносно безпечний матеріал або частина обладнання можуть за певних умов ставати небезпечними. Навіть велика кількість випитої води може стати причиною серйозних проблем з нирками.

Отже, безпека - поняття відносне. Абсолютної безпеки для всіх обставин та умов не існує. Просте запитання: “Яка безпека достатня?” - не має простої відповіді. Вираз “безпека на 99,9 %”, що використовується для означення високого рівня гарантії або низького рівня ризику, зокрема в рекламі, не може вважатися коректним.

Для того щоб визначити серйозність небезпеки, існують різні критерії. Категорії серйозності небезпеки, представлені у табл. 3, встановлюють кількісне значення відносної серйозності ймовірних наслідків небезпечних умов. Використання категорій серйозності небезпеки дуже корисно для визначення відносної важливості використання профілактичних заходів для

13

забезпечення безпеки життєдіяльності, коли вона застосовується для певних умов чи пошкоджень системи. Наприклад, ситуації, які належать до категорії І (катастрофічні небезпеки), потребують більшої уваги, ніж віднесені до категорії IV (незначні небезпеки).

 

Категорії серйозності небезпек

Таблиця 3.

 

 

 

 

 

Вид

Категорія

Опис нещасного випадку

Катастрофічна

І

Смерть або зруйнування системи

Критична

ІІ

Серйозна

травма, стійке

захворювання,

суттєве пошкодження у системі

 

 

Гранична

ІІІ

Незначна

травма,

короткочасне

захворювання, пошкодження у системі

 

 

Незначна

ІV

Менш значні, ніж у категорії ІІІ, травми,

захворювання, пошкодження у системі

 

 

Рівні ймовірності небезпеки, представлені у табл. 4, є якісним відображенням відносної ймовірності того, що відбудеться небажана подія, яка є наслідком не усунутої або непідконтрольної небезпеки. Базуючись на вищій ймовірності небезпеки будь-якої системи, можна дійти висновку щодо специфічних видів діяльності людей. Тому, використовуючи водночас методики визначення серйозності і ймовірності небезпеки, можна визначити, вивчити небезпеки, віднести їх до певного класу і вирішити їх, виходячи з серйозності небезпеки, потенційно ймовірних наслідків та ймовірності, що такі наслідки будуть мати місце.

Наприклад, якщо зіткнення літаків у повітрі, без сумнівів, буде класифікуватися як категорія І (катастрофа), то її можливість або ймовірність буде віднесена до рівня D (незначна), виходячи зі статистики випадків зіткнення літаків у повітрі. Зусилля, спрямовані на зменшення шкоди від такого роду випадків, зійдуть до здійснення специфічного, але відносно незначного контролю для запобігання подібній ситуації. І навпаки, зіткнення двох автомобілів на переповненій автостоянці може бути класифіковане як незначна (категорія IV) подія з ймовірністю, що належить до рівня А (часта) або рівня В (можлива). Зусилля у цьому випадку будуть сфокусовані на забезпеченні дешевого та ефективного контролю через високу ймовірність цієї події: знаки, які вказують напрямок руху автомобільного транспорту, широкі місця для паркування, обмеження швидкості, улаштування нерівностей, що примушують зменшити швидкість, тощо є прикладом такого контролю.

Таблиця 4.

Рівні ймовірності небезпеки

Вид

Рівень

Опис наслідків

14

Часта

А

Велика ймовірність того, що подія відбудеться

Можлива

B

Може трапитись декілька разів за життєвий цикл

Випадкова

C

Іноді може відбутися за життєвий цикл

Віддалена

D

Малоймовірна, але можлива подія протягом

життєвого циклу

 

 

Неймовірна

E

Настільки малоймовірно, що можна припустити, що

така небезпека ніколи не відбудеться

 

 

Звідси випливає, що коли потенційна небезпека події буде віднесена до категорії І (катастрофічна) з рівнем імовірності А (часта), то всі зусилля без сумнівів потрібно спрямовувати на виключення цієї небезпеки з конструкції або забезпечити посилений контроль до запуску системи або проекту.

Знехтуваний ризик має настільки малий рівень, що він перебуває в межах допустимих відхилень природного (фонового) рівня.

Прийнятним вважається такий рівень ризику, який суспільство може прийняти (дозволити), враховуючи техніко-економічні та соціальні можливості на даному етапі свого розвитку.

Гранично допустимий ризик - це максимальний ризик, який не повинен перевищуватись, незважаючи на очікуваний результат.

Надмірний ризик характеризується виключно високим рівнем, який у переважній більшості випадків призводить до негативних наслідків.

На практиці досягти нульового рівня ризику, тобто абсолютної безпеки, неможливо. Через це вимога абсолютної безпеки, що приваблює своєю гуманністю, може обернутися трагедією для людей. Знехтуваний ризик у теперішній час також неможливо забезпечити з огляду на відсутність для цього технічних та економічних передумов. Тому сучасна концепція безпеки життєдіяльності базується на досягненні прийнятного (допустимого) ризику.

Сутність концепції прийнятного (допустимого) ризику полягає

упрагненні створити таку малу безпеку, яку сприймає суспільство

уданий час, виходячи з рівня життя, соціально-політичного та економічного становища, розвитку науки та техніки.

Прийнятний ризик поєднує технічні, економічні, соціальні та політичні аспекти і є певним компромісом між рівнем безпеки й можливостями її досягнення. Розмір прийнятного ризику можна визначити, використовуючи витратний механізм, який дозволяє розподілити витрати суспільства на досягнення заданого рівня безпеки між природною, техногенною та соціальною сферами.

Необхідно підтримувати відповідне співвідношення витрат у зазначених сферах, оскільки порушення балансу на користь однієї з них може

15

спричинити різке збільшення ризику і його рівень вийде за межі прийнятних значень.

На рис. 2 наведено графік, який ілюструє спрощений приклад визначення прийнятного ризику. З цього графіка видно, що із збільшенням витрат на забезпечення безпеки технічних систем технічний ризик зменшується, але зростає соціально-економічний. Витрачаючи надмірні кошти на підвищення безпеки технічних систем в умовах обмеженості коштів, можна завдати збитків соціальній сфері, наприклад, погіршити медичну допомогу.

Витрати на безпеку Рис. 2. Визначення прийнятного ризику

Сумарний ризик має мінімум при визначеному співвідношенні інвестицій у технічну та соціальну сфери. Цю обставину потрібно враховувати при виборі ризику, з яким суспільство поки що змушене миритися.

Максимально прийнятним рівнем індивідуального ризику загибелі людини звичайно вважається ризик, який дорівнює 10-6 на рік. Малим вважається індивідуальний ризик загибелі людини, що дорівнює 10-8 на рік.

Концепція прийнятного ризику може бути ефективно застосована для будь-якої сфери діяльності, галузі виробництва, підприємств, організацій, установ.

Справді, коли працюють, навіть дотримуючись усіх встановлених відповідними правилами охорони праці стандартних значень, все ще існує деякий рівень залишкового ризику, який неминуче повинен бути присутнім. Наскільки ризик є прийнятим чи неприйнятим - вирішує керівництво. Результат цього рішення буде впливати на багато вхідних даних та міркувань, серед яких не останнє місце посідає вартість ризику, оскільки головним завданням управління є і завжди буде визначення вартості ризику.

16

лекція №2

ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

БЕЗПЕКИ ЛЮДИНИ

План лекції

1.Механізм сприйняття людиною чинників зовнішнього середовища та внутрішнього.

2.Загальна характеристика аналізаторів як основи забезпечення життєдіяльності особистості.

3.Спільні властивості аналізаторів людини. Закон Вебера-Фехнера.

4.Вплив характеру та темпераменту особистості на її безпеку.

1. Механізм сприйняття людиною чинників зовнішнього середовища та внутрішнього

Курс “Безпека життєдіяльності”, крім питань та проблем порушених в попередніх лекціях, ставить перед студентами такі проблеми як, сенс життя самої людини, її природи і призначення, з’ясування основних закономірностей життєвих процесів. Це необхідна умова стійкого, комфортного існування людини. Отже, в центрі уваги людина, її здоров’я, життя та діяльність. Тому так важливі основні поняття безпеки життєдіяльності. “Визначайте значення слів, і ви позбавите людство безлічі оман”, - Р. Декарт.

Людина - термін багатогранний, про що свідчить понятійний апарат наук, які вивчають людину.

З точки зору філософії людина - це суб’єкт пізнання і творчості. Психологія вивчає психологічні властивості (темперамент, характер,

здібності, воля, тощо) у їх цілісності, яка забезпечує незмінність людської природи.

Якщо економіка припускає, що людина здатна на раціональний вибір, то психологія виходить з того, що мотиви людської поведінки здебільшого ірраціональні і незбагненні.

Історія досліджує вплив культурно-історичних чинників на людину. Соціологія вивчає людину насамперед як особистість, як компонент

суспільства, механізми її становлення під впливом соціальних факторів, а також шляхи і канали зворотного впливу особистості на соціум.

Безпека життєдіяльності вивчає різні моделі безпеки, в яких людина виступає як потенційний носій небезпеки (безпеки) у системі будьякого рівня від власного “Я” до глобальної соціоекосистеми.

У сучасній концепції допустимого ризику, яка прийшла на зміну концепції абсолютної безпеки, поруч з технічними проблемами безпеки життєдіяльності, значну увагу приділяють формуванню нового світогляду,

центральне місце в якому займає духовний компонент безпеки людини як

17

особистості, господаря (дар Господа) власної долі, власної землі, підвищенню відповідальності особи за збереження власного здоров’я і життя на засадах рівноваги в системі “буття - духовність - інтелект”.

Людина як частина природи є біологічним суб’єктом. Характерно, що з погляду біології принципової різниці між людиною і вищими ссавцями нема.

Проте якісна відмінність людини полягає в її духовних та інтелектуальних якостях (можливостях), що знаходять свій вияв у терміні

“Ното sapiens” - “людина розумна”.

Найхарактернішою ознакою людини є свідомість. Свідомість не тільки в плані осмислення життєвої ситуації й пізнання навколишньої дійсності - такий рівень свідомості властивий навіть тваринному світу, - а з погляду здатності розмірковувати над зовнішніми обставинами, над своїми зв’язками з ними й з іншими людьми, заглиблюватись в себе, щоб досягти злагоди з собою, з метою усвідомлення сенсу власного буття у світі. Головними чинниками життєдіяльності виступають засоби спілкування та виробництва.

Таким чином, з позиції безпеки Людину необхідно розглядати в трьох вимірах: буття, духовність, інтелект. Крім того, Людині притаманна цілісність біологічного, психічного і соціального рівнів. Людський індивід - це не проста арифметична сума біологічного, психічного і соціального, а Їх інтегральна єдність, яка є основою становлення особистості.

Особистість - це міра цілісності людини, що включає в себе усю множину взаємопов’язаних характеристик і елементів. Головна властивість особистості - світогляд. Особливим компонентом особистості є її моральність.

Незважаючи на наявність різноманітних гіпотез про виникнення життя на Землі, домінує судження, що найвищою стадією розвитку життя є людина. Вчені встановили, що за всю історію еволюції людина в анатомофізіологічному відношенні мало змінилась.

Організм людини – це сукупність тілесних (соматичних) та фізіологічних систем: нервової, серцево-судинної, кровообігу, травлення, дихання, сенсорної, опорно-рухової тощо. однією з найважливіших систем людини є нервова, що пов'язує між собою всі системи і частини тіла в єдине ціле. Центральна нервова система бере участь у:

прийомі;

опрацюванні;

аналізі будь-якою інформації, що надходить із зовнішнього чи

внутрішнього середовищ.

При виникненні перевантажень на організм людини нервова система визначає ступінь їхнього впливу і формує захисно-адаптаційні реакції. Фізіологи відзначають надзвичайні фізіологічні особливості людського організму – його великі потенційні і часто нереалізовані можливості.

Еволюція забезпечила людський організм високими резервами стійкості та надійності, що зумовлено взаємодією всіх систем, цілісністю, спроможністю до адаптації ті компенсації у всіх ланках і станом динамічної стабільності. Насамперед це стосується людського мозку. Деякі дослідники

18

вважають, що він використовується на 2-3%, інші – на 5-6% потенційних можливостей. А серце людини, орган кровообігу, протягом усього життя виконує більш 109 скорочень, у той час як найсучасніша система забезпечує 107 , тобто в 100 разів менше.

З наведених прикладів видно, що резерви організму, людини надзвичайно великі. Це дає можливість людині як біологічному виду виживати в складних умовах.

У результаті своєї діяльності людина досягла величезних успіхів у галузях науки, техніки, створенні комфортних умов життя. Проте ці перетворення спричинилися до утворення нових видів небезпеки та до деградації резервів організму людини. Одним із основних завдань навчальної дисципліни "Безпека життєдіяльності" є визначення рівня та шляхів впливу небезпечних факторів на організм особистості. Для вирішення цих завдань необхідно насамперед розглянути шляхи взаємодії людини з навколишнім середовищем і як саме всі зміни довкілля відображаються в її свідомості.

Людина отримує різноманітну інформацію про навколишні світ, сприймає всі його різноманітні сторони за допомогою сенсорної системи чи

органів відчуття.

З позицій безпеки життєдіяльності важливим є те, що органи чуття

сприймають і сигналізують про різноманітні види і рівні небезпеки.

Наприклад, людина чує відлуння грому і починає шукати приміщення, в якому перечекає грозу. Тобто, отримана інформація від слухового аналізатора передається в мозок людини; він її аналізує, синтезує і видає відповідні команди виконавчим органам.

Для з'ясування засобів відображення у свідомості людини об’єктів і процесів, що відбуваються у зовнішньому середовищі, необхідно знати, яким чином влаштовані органи відчуття і мати уявлення про їх взаємодію.

Сучасний етап розвитку фізіологія органів чуття пов’язаний з іменами таких вчених, як І.М. Сєченов та І.П. Павлов (1849-1936). І.П. Павлов розвинув працю І.М. Сєченова про рефлекси головного мозку, створив вчення про аналізатори як сукупність нервово-рецепторних структур, що забезпечують сприйняття зовнішніх подразників, трансформацію їхньої енергії у процес нервового збудження і проведення його в центральну нервову систему.

На думку І.П. Павлова, будь-який аналізатор складається з трьох частин:

1.Периферичної (рецептор).

2.Провідникової.

3.Центральної, де завершуються аналітично-синтетичні процеси за

оцінкою біологічної значимості подразника.

Сучасна наука про відчуття використовує декілька термінів, дуже близьких за значенням: "органи чуття", "аналізатори", "аферентні системи", "сенсорні системи", що часто розглядаються як рівнозначні.

У сучасній фізіології, враховуючи анатомічну єдність і спільність функцій, розрізняють вісім аналізаторів:

1. Зоровий.

19

2.Слуховий.

3.Смаковий.

4.Нюховий.

5.Шкірний.

6.Руховий.

7.Вестибулярний.

8.Вісцеральний.

Проте в системі взаємодії людини з об’єктами навколишнього середовища домінуючими при виявленні небезпеки все ж таки виступають аналізатори:

зоровий;

слуховий;

шкірний.

Водночас необхідно враховувати і ту обставину, що в сучасних умовах є ціла низка небезпечних чинників, що створюють надзвичайно важливу біологічну дію на людський організм, але для їхнього сприйняття немає відповідних природних аналізаторів. Це насамперед стосується іонізуючих випромінювань й електромагнітних полів надвисоких діапазонів частот (так звані НВЧ - випромінювання). Людина не відчуває їх безпосередньо – лише їх опосередковані (переважно дуже небезпечні для здоров'я) наслідків. Для усунення цієї прогалини розроблені різноманітні технічні засоби, що дозволяють відчути іонізаційне випромінювання, "чути" радіохвилі чи ультразвук, "бачити" інфрачервоне випромінювання.

Отже, аналізатори – це сукупність взаємодіючих утворень периферичної та центральної нервової системи, які здійснюють сприймання та аналіз інформації про явища, які відбувається як у навколишньому середовищі, так і всередині самого організму.

Структура аналізатора

Рецептор

Чутливі нейрони

Ділянка кори головного мозку

Усі аналізатори у принциповому структурному відношенні однотипні. Вони мають на своїй периферії рецептори - апарати, що сприймають подразники і в яких і відбувається перетворення енергії подразника в процес збудження.

Розрізняють такі основні види рецепторів:

механорецептори, що сприймають механічну енергію (слуховий та руховий аналізатори);

терморецептори (шкірний);

фоторецептори (зоровий);

хеморцептори (смаковий).

Кожен рецептор виділяє (відшукує) з множини подразників зовнішнього і внутрішнього середовища свій адекватний подразник. Цим і пояснюється дуже висока чутливість рецепторів. Лише кілька квантів світла необхідно сітківці ока для виникнення зорового відчуття; слухові рецептори

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]