Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
собко Андр..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
4.39 Mб
Скачать

4.2. Принципові схеми об’ємних гідроприводів

В залежності від конструкції і типу вхідних в склад гідропередачі елементів об’ємні гідроприводи можна класифікувати за декількома ознаками (7).

Рис. 7 Варіанти принципових схем гідроприводів:

а – з об’ємним регулюванням; б – з дросельним регулюванням;

в – нерегулювальний; г – з дросельним регулюванням робочого і холостого ходів

1. За характером руху вихідної ланки гідродвигуна:

гідропривод обертового руху (рис. 7, а), коли в якості гідродвигуна застосовуєтся гідромотор, у якому ведена ланка здійснює необмежений обертовий рух;

гідропривод поступального руху(рис.7,б,в), у якого в якості гідро двигуна застосовується гідроциліндр – двигун із зворотно-поступальним рухом веденої ланки;

гідропривод поворотного руху (рис.7,г),коли в якості гідро двигуна застосований поворотний гідроциліндр,у якого ведена ланка здійснює зворотно-поступальний рух,менший 360.

2. По можливості регулювання:

регулювальний гідропривод,в якому в процесі його експлуатації швидкість вихідної ланки гідро двигуна можна змінювати по потрібному закону. В свою чергу регулювання може бути дросельним (рис.7,б,г), об’ємним (рис.7,а),об’ємно-дросельним або зміною швидкості двигуна,який приводить в роботу насос.Регулювання може бути ручним або автоматичним. В залежності від задач регулювання гідропривод може бути стабілізованим,програмним або слідкуючим.

не регулювальний гідропривод,у якому неможна змінювати швидкість руху вихідної ланки гідропередачі в процесі експлуатації.

3. По схемі циркуляції робочої рідини:

гідропривід із замкнутою схемою циркуляції (рис.7,а),в якому робоча рідина від гідро двигуна повертається у всмоктуючи гідро лінії насоса. Гідропривод із замкнутою циркуляцією робочої рідини компактний,має невелику масу і допускає велику частоту обертання ротора насоса без небезпеки виникнення кавітації,оскільки в такій системі у всмоктуючій лінії тиск завжди перевищує атмосферний.

гідропривод із замкнутою схемою циркуляції (рис. 7, а), в якій робоча рідина від гідро двигуна повертається у всмоктуючу гідро лінію нісосу. Гідропривод із замкнутою циркуляцією робочої рідини компактний,має невелику масу і допускає велику частоту обертання ротора насоса без небезпеки виникнення кавітації,оскільки в такій системі у всмоктуючій лінії тиск завжди перевищує атмосферний. До недоліків слід віднести погані умови для охолодження робочої рідини, а також необхідність спускати із гідросистеми робочу рідину при заміні або ремонті гідропривода.

гідропривод із розімкнутою системою циркуляції (рис.7,б,в,г),в якому робоча рідина постійно взаємодіє з гідробаком або атмосферою. Достоїнством такої схеми – гарні умови для охолодження і очистки робочої рідини. Але такі гідроприводи громіздкі і мають велику масу,а частота обертання ротора насоса обмежується допущеними швидкостями руху робочої рідини у всмоктую чому трубопроводі. 4. По джерелу подачі робочої рідини: насосні гідроприводи,в яких робоча рідина подається в гідро двигуни насосами ,які входять в склад цих гідроприводів; гидроприводов;

акумуляторні гідроприводи, в яких робоча рідина подається в гідро двигуни із гідроакумуляторів,попередньо заряджених від зовнішніх джерел,які не входять в склад даних гідроприводів;

магістральні гідроприводи,в яких робоча рідина подається до гідро двигунів від спеціальної магістралі,яка не входить в склад цих приводів.

5. По типу приводного двигуна гідроприводи можуть бути з електроприводом,приводом від ДВС,турбін і т.д.

Принцип роботи об’ємного гідропривода заснований на законі Паскаля, по якому

всяка зміна тиску в якій-небудь точці рідини,яка не порушуює її рівноваги,передається в інші її точки без зміни.

Насосом 1 робоча рідина подається в напірну гідро лінію 3 і далі через розподільник 5 до гідро двигуна 2.При одному положенні гідро розподільника здійснюється робочий хід гідро двигуна,а при другому положенні – холостий. Із гідро двигуна рідина через розподільник поступає в зливну гідролінію і далі або в гідробак 9,або у всмоктуючи гідро лінію насоса (в гідроприводах із замкнутою схемою циркуляції робочої рідини,рис.7,а). В резервуарі рідина охолоджується і знову поступає в гідросистему. Надійна робота гідропривода можлива тільки при відповідній очистці робочої рідини фільтрами 8.

Регулювання швидкості руху вихідної ланки гідро двигуна може бути дросельним або об’ємним. При дросельному регулюванні в гідросистемі встановлюються нерегульовані насоси,а зміна швидкості руху вихідної ланки досягається зміною розтрати робочої рідини через дросель 6. При об’ємному регулюванні швидкість руху вихідної ланки гідродвигуна змінюється подачею регулювального насоса або за рахунок застосування регулювального гідромотора.

Захист гідросистеми від надмірного підвищення тиску забезпечується запобіжником 4а або переливним 4б клапанами,які настроюються на максимально допустимий тиск. Якщо навантаження на гідро двигун зростає понад встановлену,то весь потік робочої рідини буде йти через запобіжний або переливний клапани,минуючи гідро двигун. Контроль за тиском на певних ділянках гідросистеми здійснюється по манометрах 11.

Робота агрегатів супроводжується витоком робочої рідини. В гідросистемах із замкнутою циркуляцією витоки компенсуються спеціальним підпитувальним насосм 1а (рис.7,а).