Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мовл. етикет 2014 дистанц..doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.46 Mб
Скачать

7. Невербальне спілкування на співбесіді: як уникнути помилок.

Співбесіда – це процес, спрямований на те, щоб себе вигідно продати, де величезну роль відіграє перше враження. Насправді, інтерв’ю і є першим враженням. І ви, звичайно, знаєте стару приказку, що у Вас ніколи не буде другого шансу справити перше враження. Обидві сторони хочуть зрозуміти, чи здатні вони до подальшого співробітництва.

Діловий одяг – не єдиний вид „мови тіла”, що створює про вас позитивне або негативне враження. Мають значення й інші невербальні засоби: міміка, інтонація, жести, пози, запахи. Фахівці вважають, що через невербальні комунікації передається дві третини всієї інформації про людину. При цьому, якщо вербальні  й невербальні повідомлення суперечать один одному, людина віддає переваги останнім. Уся інша інформація оцінюється їм як несуттєва й ігнорується.

Як уникнути основних помилок?

  • Одягайтеся для успіху. Одягайтеся так, ніби у Вас уже є робота, яку Ви намагаєтеся отримати.  Дайте відчути роботодавцеві своїм зовнішнім виглядом, що ви –  надійний професіонал і вже посіли цю посаду.

  • Не забудьте про діловий етикет й гарні манери. Не спізнюйтеся на співбесіду. Не сідаєте перш, ніж вам запропонують це зробити. Заздалегідь довідайтеся ім’я того, хто буде проводити інтерв’ю.

  • Урахуйте, що ентузіазм і впевненість вражає. Енергійні працівники завжди подобаються. Позбавлений ентузіазму стиль поведінки говорить про те, що ви будете ледачим і апатичним працівником.

  • Стежте за рухами свого тіла. Сутулість, опущені плечі, хода, коли шаркають, посилають негативні невербальні сигнали й говорять про апатію, низьку енергію й непевність.

  • Уникайте метушливості. Дивіться співрозмовникові прямо в очі, відповідаючи на питання. Постійний зоровий контакт під час розмови говорить про твердість і надійність.

  • Пам’ятайте, що голос говорить більше, ніж слова. Чітка вимова, виразні відповіді говорять про вашу впевненість у собі.

  • Пам’ятайте про те, що запах може бути неприємним. Якщо від вас погано пахне, ви програли й не отримаєте бажану роботу.

Запитання для самоконтролю

  1. Що таке невербальне спілкування?

  2. Які правила мовчання Ви запам’ятали?

  3. Чи існують правила використання жестів? Назвіть їх.

  4. Що Ви дізналися про мімічні засоби спілкування?

  5. Чи впливає зовнішній вигляд людини на перебіг ділового спілкування? Обґрунтуйте думку.

  6. Назвіть правила рукостискання.

  7. Який запах для кімнати є найкращим для ділової зустрічі?

  8. Виділіть найголовніше правило, якого треба дотримуватися на співбесіді, щоб уникнути помилок.

  9. Чи згодні Ви з думкою, що невербальні засоби є важливішими в передачі інформації?

  10. Як Ви ставитися до відомого афоризму про те, що „у Вас ніколи не буде другого шансу справити перше враження”? Яке місце тут посідають невербальні засоби?

Висновки

У розділі висвітлено основні положення невербального спілкування, зокрема його етичний аспект. Розкрито правила використання просодичних та екстралінгвістичних засобів, висвітлено норми в застосуванні жестів і міміки, уставлено головні правила щодо зовнішнього вигляду на діловій зустрічі, звернено увагу на такий важливий момент ділової комунікації, як рукостискання; виділено аспекти, важливі для співбесіди: одяг, гарні манери, упевненість, рухи тіла, зоровий контакт, голос, запах.

Тема: „Комплімент як стандартна етикетна ситуація

Зміст.

1. Комплімент. Основні проблемні питання, пов’язані з компліментом.

2. Правила компліментів.

3. Види компліментів.

4. Відповідь на комплімент.

Ключові слова: комплімент, лестощі, похвала, пряма позитивна оцінка, принципи компліменту, емпатія, подвійний зміст, натяк, прямий комплімент, прихований комплімент, комплімент із гумором, непрямий комплімент, відповідь на комплімент.

Цілі та завдання вивчення розділу:

Мета розділу – висвітлити основні проблеми, що виникають під час розмови, коли говорять один одному компліменти, установити межу між компліментом, лестощами та похвалою, визначити типи компліментів у діловій сфері, підкреслити важливість правильно відповідати на комплімент як ознаку дотримання етикету; розвивати навички робити комплімент знайомій і малознайомій людині, а також відповідати на нього.

Методичні рекомендації до вивчення розділу 1.4.

Вивчаючи тему „Комплімент як стандартна етикетна ситуація”, зверніть особливу увагу на пункт 1, де розкрито основні проблеми, пов’язані з тим, які словесні формули можна вважати компліментом, з якою метою говорять компліменти, як часто їх треба говорити тощо. Опрацьовуючи пункт 2, спробуйте кожне з правил підтвердити власними прикладами. Вивчивши пункт 3, подумайте, який вид компліментів буде найкращим для ділового спілкування. На останок, сформулюйте 5 – 6 мовленнєвих формул, які б можна було використати як відповідь на комплімент.

Навчальний матеріал.