Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мовл. етикет 2014 дистанц..doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.46 Mб
Скачать

goggi1@mail.ru Вавулін Дмитрій. Адреса для відповідей

Шановні студенти!

Вітаємо ваc у дистанційному курсі „Мовленнєвий етикет ділового спілкування”.

Останнім часом знанням мовленнєвого етикету зазвичай хизуються як дорогим аксесуаром. Причому застосовувати на практиці можна п’ять або шість правил і при цьому вважатися дуже вихованим. Уміти говорити правильно, не напружуючись, з посмішкою, не викликаючи антипатії співрозмовників, мати навички вміло обрати тон, доречно застосовувати невербальні засоби тощо – усе це було необхідним завжди, навіть у найдавніші часи.

Значна частина робочого дня для ділової людини присвячена зустрічам, бесідам, підготовці до виступу, переговорів. Кожна ділова розмова вимагає від людини високого професіоналізму та відповідної підготовки, де важливе місце посідають проблеми спілкування: як?, коли?, про що?, з ким говорити? тощо.

У цьому курсі запропоновано основні елементи мовленнєвого етикету ділової сфери. Значну увагу приділено питанням вербального спілкування, основним критеріям культури мовлення, особливостям використання невербальних засобів та їх місцю в міжкультурній комунікації, застосуванню етикетних формул в опосередкованому спілкуванні тощо. Окремий розділ присвячений компліменту як обов’язкому складнику в процесі ділового спілкування. Важливо, що курс передбачає розвиток уміння не тільки говорити, але й слухати, оскільки в процесі спілкування важливо не тільки грамотно й виховано подати думку, але й бути культурним, уважним слухачем.

Головна мета курсу – ознайомити вас з основними правилами спілкування в сучасній діловій сфері. З огляду на те, що мета є доволі широкою, визначаємо кілька завдань:

1) засвоєння вами теоретичних відомостей про етикет спілкування як важливий складник професійної діяльності;

2) формування на основі засвоєних знань практичних умінь і навичок спілкування згідно з усіма чинними в сучасному світі нормами (на вербальному й невербальному рівнях);

3) удосконалення вміння брати участь у дискусії та суперечці;

4) уміння робити комплімент;

5) урахування міжкультурних особливостей під час спілкування з представниками інших націй.

Засвоєння курсу забезпечить вам підготовку до вивчення інших курсів, а також дисциплін мовленнєвознавчого спрямування, необхідних у професійній підготовці.

Сподіваємося, що разом ми зможемо подолати всі труднощі на шляху впровадження дистанційного навчання та досягти значних результатів.

Бажаємо вам успіхів у навчанні!

Інформація про авторів курсу

Автори-укладачі курсу:

Мілєва Ірина Володимирівна – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”. Стаж науково-педагогічної роботи у ВНЗ – 12 років. Наукові інтереси – мовленнєва комунікація, лінгвістичний аналіз тексту, актуальні проблеми української фразеології. Автор понад 40 наукових праць. Номер аудиторії – 1-310 (кафедра української мови). E-mail: mileva_i@mail.ru

Попова Людмила Олександрівна – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”. Стаж науково-педагогічної роботи у ВНЗ – 13 років. Наукові інтереси – мовленнєвий етикет, риторика, методика навчання української мови. Автор 20 наукових праць. Номер аудиторії – 1-310 (кафедра української мови). E-mail: popowa.l.a@yandex.ru

Методичні рекомендації щодо роботи з курсом

Шановні студенти!

Вітаємо вас у дистанційному курсі „Мовленнєвий етикет ділового спілкування”.

Ми, Мілєва Ірина Володимирівна й Попова Людмила Олександрівна, автори розробленого курсу, виконуємо й функцію тьюторів. Ми допоможемо вам у підготовці до занять, будемо консультувати, відповідати на ваші листи.

Адреса для листування: popowa.l.a@yandex.ru.

Під час вивчення курсу „Мовленнєвий етикет ділового спілкування” запропоновано різні форми навчання: самостійне вивчення, практичні заняття, консультації, контрольне тестування тощо.

Самостійне вивчення передбачає вашу роботу з матеріалами дистанційного курсу, тому необхідно мати робочий зошит. Практичні заняття нагадують контрольні роботи, але під час їх виконання слухач може звернутися до тьютора за консультацією, яка буде проводитися за розкладом. Семінари передбачають спілкування у віртуальному середовищі в реальному часі. Контрольна модульна робота проводитиметься у формі тестів. Термін подачі матеріалів визначений графіком роботи.

Як працювати з курсом?

Під час прочитання теоретичного матеріалу ви побачите, що кожна тема має назву, кілька питань, які будуть висвітлені в тексті, ключові слова, які є важливими складниками певної теми. Установлено також цілі й завдання кожної теми й методичні рекомендації, які допоможуть вам у засвоєнні визначеної теми. Навчальний матеріал, який ви маєте прочитати й вивчити, становить текст з кількома схемами й таблицями для полегшення сприйняття вербально викладеної інформації. Найважливіші терміни в тексті виділені жирним шрифтом (їх необхідно запам’ятати). Після деяких тем подано психологічні тести, які ви можете виконати (за бажанням). Для того, щоб упевнитися, що ви опанували матеріал, спробуйте відповісти на подані після теоретичного матеріалу запитання для самоконтролю.

Практичні заняття ви виконуєте в писемній формі згідно з установленим розкладом.

Шановні слухачі! Виконання цих нескладних правил допоможе вам успішно впоратися з навчальним матеріалом, якого загалом достатньо для виконання всіх навчальних завдань.

Курс „Мовленнєвий етикет ділового спілкування” побудований за модульним принципом і складається лише з двох модулів. У кожному передбачена ваша самостійна й практична робота, консультації, модульне тестування.

Після закінчення курсу передбачено атестацію у формі заліку.

Сподіваємося, що знання, отримані вами з курсу „Мовленнєвий етикет ділового спілкування”, допоможуть опанувати мовні й мовленнєві поняття – основу формування комунікативних умінь і навичок загального плану (ефективно спілкуватися в будь-який ситуації), а також професійно орієнтованих (у діловій сфері).

Зміст курсу

Змістовні модулі та їхня структура

Перший модуль „Основні аспекти мовленнєвого етикету”

1.1. Мовленнєвий етикет – основа успішного ділового спілкування

1.2. Етикетні норми у виборі мовних одиниць

1.3. Невербальні засоби спілкування в мовленнєвому етикеті

1.4. Комплімент як стандартна етикетна ситуація

1.5. Міжкультурне спілкування: особливості мовленнєвого етикету

Практичне заняття № 1 „Вербальне спілкування: норми і правила”

Практичне заняття № 2 „Реалізація етикету в невербальних засобах”

Другий модуль „Мовленнєвий етикет і вид спілкування”

2.1. Культура усного виступу. Етичні вимоги до оратора

2.2. Етикет слухання в діловій комунікації

2.3. Листування як стандартна етикетна ситуація

2.4. Використання етикетних формул в опосередкованому спілкуванні

2.5. Спілкувальний етикет у сперечанні

Практичне заняття № 3 „Удосконалення навичок говоріння й письма: етичний аспект”

Практичне заняття № 4 „Удосконалення навичок слухання”

Глосарій (Термінологічний словник)