Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kozlenko.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
147.82 Кб
Скачать

2.1.Умови та порядок призначення державної соціальної допомоги

дітям-інвалідам.

Україна певною мірою здійснює піклування про дітей-інвалідів шляхом надання соціальної допомоги. В Україні право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства та діти-інваліди віком до 18 років.

Відповідно до чинного законодавства інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, за їх вибором, призначається пенсія або державна соціальна допомога.

Переведення дитини-інваліда з пенсії чи державної соціальної допомоги, яка виплачувалась органами Пенсійного фонду України, на державну соціальну допомогу згідно Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» здійснюється органами праці та соціального захисту населення[54].

Державна соціальна допомога надається інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам віком до 18 років. За допомогою має звернутися один із батьків, усиновитель, опікун або піклувальник.

Органи медико-соціальної експертизи та заклади охорони здоров’я у 3-денний строк зобов’язані надіслати копії акта огляду інваліда з дитинства або медичного висновку про визнання дитиною-інвалідом до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання інваліда з дитинства або батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника дитини-інваліда.

Не пізніше 10 днів після надходження документів, управління праці та соціального захисту населення зобов’язане у письмовій формі повідомити інваліда з дитинства, а також батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника дитини-інваліда про право на державну соціальну допомогу, умови, розмір і порядок її надання.

За місяць до закінчення строку виплати державної соціальної допомоги управління праці та соціального захисту населення зобов’язане попередити у письмовій формі інваліда з дитинства, а також батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника дитини-інваліда про причину припинення її виплати.

Заява про призначення державної соціальної допомоги подається інвалідом з дитинства до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Заява про призначення державної соціальної допомоги інваліду I чи II групи, який визнаний недієздатним, а також на дитину-інваліда подається одним із батьків, усиновителем, опікуном або піклувальником за місцем свого проживання.

До заяви про призначення державної соціальної допомоги повинні бути додані документи про вік і місце проживання інваліда з дитинства або дитини-інваліда, документи про місце проживання батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника, який подав заяву, а також довідка медико-соціальної експертизи або медичний висновок, видані у встановленому порядку.

Якщо з заявою звертається опікун або піклувальник, то подається також копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування.

Один із непрацюючих батьків, усиновителів, опікун або піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років, додатково подають довідку про те, що вони не працюють, видану за місцем проживання.

Управління праці та соціального захисту населення, яке прийняло заяву про призначення державної соціальної допомоги, видає заявнику розписку про прийом заяви та доданих до неї документів із зазначенням дати прийому заяви.

Днем звернення за призначенням державної соціальної допомоги вважається день прийому заяви з усіма необхідними документами[52].

Якщо заява про призначення державної соціальної допомоги надсилається поштою і при цьому подаються також всі необхідні документи, то днем звернення за державною соціальною допомогою вважається дата, вказана в поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

У тих випадках, коли до заяви додані не всі необхідні документи, заявнику повідомляється, які документи повинні бути подані додатково. Якщо вони будуть подані не пізніше 3-х місяців з дня одержання повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за призначенням державної соціальної допомоги вважається день прийому або відправлення заяви про призначення такої допомоги.

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом.

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років також призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина-інвалід потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення по місцю проживання (реєстрації).

Причина, група інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу, на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей-інвалідів) державна соціальна допомога або пенсія чи державна соціальна допомога згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

При цьому якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу, ці виплати призначаються одночасно.

Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу. Крім того необхідно надати:

  • заяву, яка складається по формі, затвердженою Міністерства соціальної політики України;

  • документи про вік і місце проживання інваліда з дитинства або дитини-інваліда;

  • документи про місце проживання батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника, який подав заяву;

  • довідка медико-соціальної експертизи або медичний висновок, видані у встановленому порядку.

Якщо з заявою звертається опікун або піклувальник, то подається також копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування.

Один із непрацюючих батьків, усиновителів, опікун або піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом віком до 18 років, додатково подають довідку про те, що вони не працюють, видану за місцем проживання[44].

Інвалідність встановлюється органом медико-соціальної експертизи, який встановлює причину, групу інвалідності та її строк. Державна соціальна допомога призначається на строк, зазначений у медичному висновку.  Дітям-інвалідам, які мають одночасно право на пенсію та право на державну соціальну допомогу, вид її призначається за їх вибором. При цьому, якщо дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, а також на державну соціальну допомогу, ці виплати призначаються одночасно.

Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У разі збільшення прожиткового мінімуму розмір допомоги підвищується. З дня набрання чинності закону про збільшення розміру прожиткового мінімуму державна соціальна допомога встановлюється у новому розмірі. Якщо дитина-інвалід, на яку виплачується державна соціальна допомога, по досягненню 18-річного віку визнана інвалідом з дитинства, допомога виплачується у новому розмірі за її заявою.

Слід звернути увагу на те, що у разі пропуску строку переогляду, виплата державної соціальної допомоги зупиняється. При визнанні знову інвалідом або дитиною-інвалідом, виплата допомоги поновлюється з дня зупинення. 

Для догляду за дитиною-інвалідом надбавка призначається одному з батьків чи опікунів, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається також одинокій матері чи батьку незалежно від факту роботи[44,23-24].

Зазначимо, що при визначенні розмірів надбавок на догляд за дітьми-інвалідами з важкими формами інвалідності, які потребують постійного стороннього догляду або допомоги (прикуті до ліжка), не може застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]