Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

marinaaaaa

.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
29.79 Кб
Скачать

Рефлексія стилів педагогічної діяльності

  1. Дані про місце проходження практики (школа, клас), відомості про клас.

Ніжинська ЗОШ І-ІІІст. №15. 9-А клас складається з 29 учня: 15 хлопчиків і 14 дівчат. Клас дуже активний. Діти мають неоднаковий рівень розвитку : від високого до середнього. Переважна більшість перебуває на високому рівні навчання. Вихованці допитливі, цікаві до всього, комунікабельні. Кожен учень намагається проявити свої знання на уроці, допомагають друг другу у відповідях. Клас дуже дружній. В даному класі немає слабких учнів, всі намагаються активно проявляти свої знання на уроці.

  1. Щоденникові записи про самоспостереження стилю педагогічної діяльності.

Дата

Тема уроку

Особливості стилю діяльності

До якого стилю відноситься

і чому?

27.11

Електроенергетика як складова частина ПЕК України, її значення. Споживання енергії. Енергозбереження

Урок почався з повторення минуло вивченого матеріалу, діти гарно підготувалися і відповідали. Потім було вивчення нового матеріалу, де учні використовували минуло вивчений матеріал. За це я їх похвалила.

Чітке планування,перевірка завдань- ознаки ЕМС.

02.12

Чорна металургія. Сировинна база. Проблеми і перспективи розвитку чорної металургії

Проведення самостійної роботи на початку уроку. Слідкувала, щоб учні самостійно виконували завдання. Вимагаю тиші і самостійності.

Вибір репродуктивної діяльності, без колективних обговорень ознаки – РМС

09.12

Кольорова металургія.

Склад і сировинна база

При індивідуальному опитуванні, учні показали середній рівень засвоєння матеріалу. Мали підказки з місця та підручника, тому на опитування витратила небагато часу, що залишилось на вивчення нового матеріалу.

Увага концентрувалась як на слабких так і на сильних учнів – ознаки РІС.

11.12

Роль машинобудування в господарстві держави. Географія важкого машинобудування

Перевірка засвоєних знань. За допомогою проведення самостійної роботи, для кожного учня окремо,щоб не списували в один одного. І ходила по рядам, щоб не відкривали підручники.

Вибір репродуктивної діяльності, без колективних обговорень – ознаки РМС.

25.12.

Поняття про хімічну промисловість, її галузева структура.

Урок почався з доповідей учнів. Більшість класу підготувало доповіді. Я їх похвалила за підготовку до уроку. Та слідкувала, щоб учні уважно слухали тих,хто відповідає, і брали активну участь в обговоренні.

Чітке планування, перевірка завдань, колективне обговорення – ознаки ЕМС.

  1. Графік, що показує ступінь вираженості чотирьох стилів педагогічної діяльності , формування попереднього висновку про стиль педагогічної діяльності, що формується.

Аналізуючи графік психологічного профілю стилю діяльності та щоденникових записів було виявлено, що в мене на даний момент переважає емоційно - методичний стиль (13). Для цього стилю характерно орієнтація на процес і результат навчання.

На другому плані в мене емоційно-іпровізаційний та розмірковуючи-імпровізаційний (8), ці стилі я певним чином використовую на уроці які доповнюють переважаючий стиль у мене. Тобто пояснення нового матеріалу я будую логічно, під час опитування я звертаюсь до всіх учнів.

  1. Графічне вираження зібраних даних. Порівняльний аналіз власної самооцінки стилю та оцінки, отриманої від школярів.

Провівши методику з учнями, на визначення мого педагогічного стилю, було виявлено, що в мене переважає стиль емоційно – імпровізаційний. В даному стилі вони більше виділяли те, що я орієнтую процес на навчання так і на результати, пояснення нового матеріалу будую логічно, поетапно відпрацьовую весь навчальний матеріал, також забезпечую закріплення і повторення навчального матеріалу, контроль знань учнів.

Те що в мене дійсно є орієнтація на процес і результат навчання, тому що я адекватно планую навчально-виховний процес, поетапно відпрацьовую весь навчальний матеріал та слідкую за рівнем знань усіх учнів. Для цього використовую закріплення та повторення навчального матеріалу. Прагну на уроці активізувати дітей за допомогою дидактичного матеріалу.

На другому плані в мене емоційно-іпровізаційний та розмірковуючи-методичний,а них тільки емоційно – імпровізаційний хоча розмірковуючи-методичний в них відстає тільки на один бал, вони згодні зі мною, що ці стилі я певним чином використовую на уроці які доповнюють переважаючий стиль у мене. Тобто пояснення нового матеріалу я будую логічно, під час опитування я звертаюсь до всіх учнів.

  1. Рекомендації, складені самому собі.

Емоційно-методичний стиль (ЕМС)

1) Давати можливість учням висловитися до кінця;

2) Давати більше уточнень, щоб опитуваний сам виправив і оформив свою відповідь;

3) Власні формулювання потрібно пропонувати лише тоді, коли це справді необхідно;

4) Проявляти більше стриманості.

6. Рефлексія

Мені сподобалась дана методика, адже легко було аналізувати.

Труднощів в мене не виникали, було приємно дізнатися, як про мене думають і висловлюються діти, а також, що мої результати співпадають з їхніми.

Дана методика, дала мені зрозуміти як стиль педагогічної діяльності в мене переважає, що для нього характерно, було цікаво дізнатися які недоліки характерні були для даного стилю.

Хотілося б, щоб учні не тільки відповідали на поставленні питання, а більше висловлювали свою власну думку, логічно мислили.

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

ДОСЛІДЖЕННЯ

на тему:

«Рефлексія стилів педагогічної діяльності»

підготувала

студентка V курсу

природничо-географічного факультету

групи ГБ-51

Чабак Марина

Ніжин 2015

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]