Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

89. Фінансове забезпечення ремонту основних фондів.

Основні виробничі засоби в процесі експлуатації зазнають фізично­го зносу і втрачають свої експлуатаційні якості. У зв'язку з цим ремонт основних засобів є необхідною умовою виробничого процесу.

Поточний ремонт здійснюється для забезпечення роботи основ­них виробничих засобів і полягає в усуненні окремих поломок осно­вних засобів і заміні або поновленні їхніх окремих частин.

Середній ремонт провадиться для часткового поновлення основ­них засобів із заміною деталей, вузлів обмеженої номенклатури, яка визначається технічною документацією.

Капітальний ремонт машин, устаткувань провадиться для від­новлення їх виробничого ресурсу. При цьому здійснюється, як пра­вило, повне розбирання машини або верстата, виявлення дефектів, контроль технічного стану, власне ремонт, складання устаткування після ремонту, його регулювання та випробування.

Витрати на всі види ремонтів визначаються підприємствами самостійно, виходячи з технічного рівня, фізичного зносу основних виробничих засобів та забезпечення ремонтних робіт матеріально-технічними ресурсами.

90. Оцінка фінансового стану під-ва, її необхідність та значення.

Фінансовий стан підприємства — це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових від­носин підприємства, визначається сукупністю виробничо-госпо­дарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансова діяльність підприємства має бути спрямована на забез­печення систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і залуче­них коштів, фінансової стійкості з метою ефективного функціону­вання підприємства.

Саме цим зумовлюється необхідність і практична значущість си­стематичної оцінки фінансового стану підприємства, якій належить суттєва роль у забезпеченні його стабільного фінансового стану.

Метою оцінки фінансового стану підприємства є пошук резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами.

91.Оцінка фінансових результатів діяльності підприємства.

92. Інформаційне забезпечення оцінки фінансового стану.

Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану п-ва є дані:1)балансу (форма № 1);2)звіту про фінансові результати (форма № 2);3)звіту про рух грошових коштів (форма № 3);4)звіту про власний капітал (форма № 4);5)дані статистичної звітності та оперативні дані. Інформацію, яка використовується для аналізу фінансового стану п-в, за доступністю можна поділити на відкриту та закриту (таємну). Інформація, яка міститься в бухгалтерській та статистичній звітності, виходить за межі п-ва, а отже е відкритою.

Кожне п-во розробляє свої планові та прогнозні показ­ники, норми, нормативи, тарифи та ліміти, систему їх оцінки та ре­гулювання фінансової діяльності. Ця інформація становить комер­ційну таємницю, а іноді й «ноу-хау». Відповідно до чинного законо­давства України п-во має право тримати таку інформацію в секреті. Перелік її визначає керівник п-ва. Усі показники бухгалтерського балансу та звітності взаємо­зв'язані один з одним. Їх цінність для своєчасної та якісної оцінки фінансового стану п-ва залежить від їхньої вірогідності та дати складання звіту. У цілому бухгалтерський баланс складається з активу та пасиву і свідчить про те, як на певний час розподілено активи та пасиви і як саме здійснюється фінансування активів за допомогою власного та залученого капіталу. Фінансова звітність повинна надати дохідливу, доречну, достові­рну та порівнянну інформацію щодо фінансового стану, результатів діяльності п-ва, руху його грошових коштів, змін у складі власного капіталу. Для того, щоб фінансова звітність була зрозумілою користува­чам, П(С)БО 1 передбачає наявність у ній даних про:1)п-во;2)дату звітності та звітний період;3)валюту звітності та одиницю її виміру;4)відповідні показники (статті) за звітний та попередній періоди;5)облікову політику п-ва та її зміни;6)аналітичну інформацію щодо статей фінансових звітів;7)консолідацію фінансових звітів;8)припинення (ліквідацію) окремих видів діяльності;9)обмеження щодо володіння активами;10)участь у спільних п-вах;11)виявлені помилки та пов'язані з ними коригування;12)переоцінку статей фінансових звітів;13)іншу інформацію. Фінансова звітність має бути підготовлена та надана користува­чам у певні терміни, які визначаються чинним законодавством. У разі надмірної затримки в наданні звітної інформації вона може втратити свою актуальність. Дані фінансової звітності є підставою не тільки для оцінки ре­зультатів звітного періоду, а й для їх прогнозування. Так, інформа­ція щодо фінансового стану та результатів діяльності часто викори­стовується як підстава для прогнозування майбутнього фінансового стану.

Соседние файлы в папке spory_finansu_predpr