Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

53. По­ря­док роз­ра­ху­н­ку і спла­ти пдв в бю­джет

Су­ма ПДВ, що під­ля­гає спла­ті в бю­джет су­б'єк­том го­с­по­да­рю­ван­ня — пла­т­ни­ком по­да­т­ку, ви­зна­ча­єть­ся як рі­з­ни­ця між за­га­ль­ною су­мою йо­го по­да­т­ко­вих зо­бо­в'я­зань з ПДВ, що ви­ни­к­ли у зв'я­з­ку з про­да­жем то­ва­рів (ро­біт, по­слуг) про­тя­гом зві­т­но­го пе­рі­оду, і су­мою по­да­т­ко­во­го кре­ди­ту, що сфо­р­му­ва­в­ся про­тя­гом то­го са­мо­го пе­рі­оду. ПДВ, що вклю­ча­єть­ся в ці­ну, ви­зна­ча­єть­ся у від­со­т­ках до обо­ро­ту, що вклю­чає ми­т­ну ва­р­тість при­дба­них то­ва­рів, вві­з­не ми­то, ак­ци­з­ний збір (як­що це під­ак­ци­з­ний то­вар). ПДВ, що вклю­ча­єть­ся в ці­ну, роз­ра­хо­ву­єть­ся ви­хо­дя­чи з від­со­т­ко­вої ста­в­ки по­да­т­ку до ці­ни ви­ро­б­ни­ка і су­ми ак­ци­з­но­го збо­ру, вклю­че­но­го в ці­ну. Те­р­мі­ни спла­ти ПДВ у бю­джет. Ви­би­ра­ю­чи по­да­т­ко­вий пе­рі­од, пла­т­ник має вра­ху­ва­ти мо­ж­ли­вість отри­ман­ня бю­дже­т­но­го від­шко­ду­ван­ня по­да­т­ко­во­го кре­ди­ту. Та­ке від­шко­ду­ван­ня без­по­се­ре­д­ньо зв'я­за­не з по­да­т­ко­вим пе­рі­одом. Для пла­т­ни­ків по­да­т­ку, в яких об­сяг опе­ра­цій, що опо­да­т­ко­ву­єть­ся, за по­пе­ре­дній ка­ле­н­да­р­ний рік пе­ре­ви­щує 7200 не­опо­да­т­ко­ва­них мі­ні­му­мів до­хо­дів гро­ма­дян, опо­да­т­ко­ву­ва­ний (зві­т­ний) пе­рі­од до­рі­в­нює ка­ле­н­да­р­но­му мі­ся­цю. При цьо­му спла­та ПДВ має здій­с­ню­ва­ти­ся не пі­з­ні­ше 20 чи­с­ла мі­ся­ця, що на­стає за зві­т­ним пе­рі­одом. Пла­т­ни­ки по­да­т­ку, що в них об­сяг опо­да­т­ко­ву­ва­них опе­ра­цій є мен­шим, ніж вка­за­но ви­ще, са­мі ви­зна­ча­ють по­да­т­ко­вий пе­рі­од. Він мо­же до­рі­в­ню­ва­ти ка­ле­н­да­р­но­му мі­ся­цю або ква­р­та­лу. За­яву про своє рі­шен­ня пла­т­ник по­да­т­ку по­дає в по­да­т­ко­вий ор­ган за мі­сяць до по­ча­т­ку ка­ле­н­да­р­но­го ро­ку. Про­тя­гом ка­ле­н­да­р­но­го ро­ку мо­ж­ли­ва за­мі­на ква­р­та­ль­но­го по­да­т­ко­во­го пе­рі­оду на мі­ся­ч­ний за за­явою пла­т­ни­ка по­да­т­ку. Пла­т­ник ПДВ, що ви­ко­ри­с­то­вує ква­р­та­ль­ний по­да­т­ко­вий пе­рі­од, але здій­с­нює екс­по­р­т­ні опе­ра­ції з про­да­жу то­ва­рів (ро­біт, по­слуг), мо­же оде­р­жу­ва­ти бю­дже­т­не від­шко­ду­ван­ня ча­с­ти­ни по­да­т­ко­во­го кре­ди­ту за ре­зуль­та­та­ми двох пе­р­ших мі­ся­ців ква­р­та­лу.

54. Обо­в’я­з­ко­ві від­ра­ху­ван­ня в ці­льо­ві дер­жа­в­ні фо­н­ди і їх вплив на фі­нан­со­во-­го­с­по­дар­сь­ку ді­я­ль­ність під­-ств.

За­кон Укра­ї­ни «Про си­с­те­му опо­да­т­ку­ван­ня» вста­но­в­лює участь су­б'єк­тів го­с­по­да­рю­ван­ня у фо­р­му­ван­ні центра­лі­зо­ва­них дер­жа­в­них ці­льо­вих фо­н­дів. Ця участь здій­с­ню­єть­ся у ви­гля­ді обо­в'я­з­ко­вих збо­рів, вне­с­ків, по­ря­док об­чи­с­лен­ня яких ви­зна­че­но окре­ми­ми но­р­ма­ти­в­ни­ми до­ку­ме­н­та­ми. Від­ра­ху­ван­ня в ці­льо­ві дер­жа­в­ні фо­н­ди ни­ні ста­но­в­лять зна­ч­ні за об­ся­гом су­ми ко­ш­тів, що сут­тє­во впли­ває на фі­нан­со­во-­го­с­по­дар­сь­ку ді­я­ль­ність п-в. Цей вплив ви­яв­ля­єть­ся в та­кий спо­сіб. По­-пе­р­ше, че­рез фо­р­му­ван­ня ва­ло­вих ви­трат, які ви­клю­ча­ють­ся із су­ми ско­ри­го­ва­но­го ва­ло­во­го до­хо­ду. Від­так від­ра­ху­ван­ня в ці­льо­ві дер­жа­в­ні фо­н­ди зме­н­шу­ють опо­да­т­ко­ва­ний при­бу­ток, а от­же, і су­му по­да­т­ку на ньо­го. По­-дру­ге, че­рез фо­р­му­ван­ня по­то­ч­них ви­трат (со­бі­ва­р­то­с­ті). Ука­за­ні від­ра­ху­ван­ня збі­ль­шу­ють со­бі­ва­р­тість, що від­по­ві­д­но мо­же зме­н­ши­ти при­бу­ток від ре­а­лі­за­ції про­ду­к­ції (ро­біт, по­слуг) або збі­ль­ши­ти їх­ню ва­р­тість, а от­же, ство­ри­ти про­бле­ми зі збу­том про­ду­к­ці­ї. По­-тре­тє, че­рез ви­ко­ри­с­тан­ня при­бу­т­ку. Це має мі­с­це то­ді, ко­ли від­ра­ху­ван­ня (збо­ри) здій­с­ню­ють­ся за ра­ху­нок при­бу­т­ку п-ва. От­же, вплив на­зва­них від­ра­ху­вань на фі­нан­со­во-­го­с­по­дар­сь­ку ді­я­ль­ність п-в є су­пе­ре­ч­ли­вим. Мо­ж­ли­вість п-в впли­ва­ти на фо­р­му­ван­ня аб­со­лю­т­ної су­ми від­ра­ху­вань у ці­льо­ві фо­н­ди є об­ме­же­но­ю. Це по­яс­ню­єть­ся тим, що но­р­ма­ти­ви від­ра­ху­вань ви­зна­че­но за­ко­но­да­в­че і во­ни од­на­ко­ві для всіх су­б'єк­тів го­с­по­да­рю­ван­ня. Кі­ль­кість су­б'єк­тів го­с­по­да­рю­ван­ня, які ко­ри­с­ту­ють­ся піль­га­ми що­до та­ких збо­рів, та­кож об­ме­же­ні. Мо­ж­ли­вість впли­ва­ти на роз­мір збо­рів з бо­ку су­б'єк­тів го­с­по­да­рю­ван­ня по­в'я­за­на з фо­р­му­ван­ням по­ка­з­ни­ків, сто­со­в­но яких вста­но­в­ле­но но­р­ма­ти­ви від­ра­ху­вань (спла­че­на су­ма за­ро­бі­т­ної пла­ти, ва­ло­вий до­хід, ва­р­тість то­ва­р­ної про­ду­к­ції, об­сяг ре­а­лі­за­ції про­ду­к­ції та ін.).

Соседние файлы в папке spory_finansu_predpr