Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

44. Прямі податки і їх вплив на фінансово-господарську діяльність підприємств.

45. Податок на прибуток. Визначення об’єкта оподаткування. Пільги і ставки податку.

З при­йн­ят­тям За­ко­ну «Про вне­сен­ня змін в За­кон Укра­ї­ни» “Про опо­да­т­ку­ван­ня при­бу­т­ку п-в” з дру­го­го пів­річ­чя 1997 р. від­бу­ли­ся іс­то­т­ні змі­ни в опо­да­т­ку­ван­ні під­при­єм­ни­ць­кої ді­я­ль­но­с­ті, спря­мо­ва­ні на під­три­м­ку ви­ро­б­ни­ка, ак­ти­ві­за­цію ін­ве­с­ти­цій­ної ді­я­ль­но­с­ті п-ва.

Пла­т­ни­ка­ми по­да­т­ку на при­бу­ток є ре­зи­де­н­ти та не­ре­зи­де­н­ти. З чи­с­ла ре­зи­де­н­тів пла­т­ни­ка­ми по­да­т­ку є су­б'єк­ти го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті, бю­дже­т­ні, гро­мад­сь­кі та ін­ші п-ва, уста­но­ви й ор­га­ні­за­ції, які здій­с­ню­ють ді­я­ль­ність, спря­мо­ва­ну на отри­ман­ня при­бу­т­ку на те­ри­то­рії Укра­ї­ни і за її ме­жа­ми. З чи­с­ла не­ре­зи­де­н­тів пла­т­ни­ка­ми по­да­т­ку є фі­зи­ч­ні осо­би, а та­кож юри­ди­ч­ні осо­би, ство­ре­ні у будь-­якій ор­га­ні­за­цій­но-­пра­во­вій фо­р­мі, які отри­му­ють до­хо­ди, дже­ре­лом по­хо­джен­ня ко­т­рих є Укра­ї­на (крім уста­нов і ор­га­ні­за­цій, що ма­ють ди­п­ло­ма­ти­ч­ний ста­тус). Пла­т­ник по­да­т­ку, який має ві­до­кре­м­ле­ні під­роз­ді­ли (фі­лії), мо­же при­йн­я­ти рі­шен­ня що­до спла­ти кон­со­лі­до­ва­но­го по­да­т­ку на при­бу­ток. Прин­ци­по­во но­вим у при­йн­я­то­му За­ко­ні є ви­зна­чен­ня об'­єк­та опо­да­т­ку­ван­ня. З ли­п­ня 1997 ро­ку об’­єк­том опо­да­т­ку­ван­ня є при­бу­ток, що ви­зна­ча­єть­ся че­рез ко­ри­гу­ван­ня ва­ло­во­го до­хо­ду. Об­чи­с­лен­ня опо­да­т­ко­ва­но­го при­бу­т­ку здій­с­ню­єть­ся ви­клю­чен­ням із су­ми ско­ри­го­ва­но­го ва­ло­во­го до­хо­ду, ва­ло­вих ви­трат в-ва й обі­гу, а та­кож на­ра­хо­ва­них амо­р­ти­за­цій­них від­ра­ху­вань. Ва­ло­вий до­хід — це за­га­ль­на су­ма до­хо­ду пла­т­ни­ка по­да­т­ку від усіх ви­дів ді­я­ль­но­с­ті, отри­ма­но­го (на­ра­хо­ва­но­го) про­тя­гом зві­т­но­го пе­рі­оду в гро­шо­вій, ма­те­рі­а­ль­ній або не­ма­те­рі­а­ль­ній фо­р­мах як на те­ри­то­рії Укра­ї­ни, так і за її ме­жа­ми.

Ста­в­ки опо­да­т­ку­ван­ня при­бу­т­ку. Ос­но­в­ну ста­в­ку по­да­т­ку вста­но­в­ле­но в роз­мі­рі 30% до об'­єк­та опо­да­т­ку­ван­ня. Крім то­го, пе­ред­ба­че­ні й ін­ші ста­в­ки опо­да­т­ку­ван­ня. Так, за опо­да­т­ку­ван­ня стра­хо­вої ді­я­ль­но­с­ті за­сто­со­ву­ють­ся та­кі ста­в­ки:1)3% ва­ло­во­го до­хо­ду (крім до­хо­ду від стра­ху­ван­ня й пе­ре­стра­ху­ван­ня жит­тя);2)6% ва­ло­во­го до­хо­ду за до­ст­ро­ко­во­го роз­то­р­г­нен­ня до­го­во­ру про стра­ху­ван­ня жит­тя;3)15% ва­ло­во­го до­хо­ду не­ре­зи­де­н­тів від пе­ре­стра­ху­ван­ня ри­зи­ків на те­ри­то­рії Укра­ї­ни. У роз­мі­рі 50% від ос­но­в­ної ста­в­ки опо­да­т­ко­ву­єть­ся при­бу­ток від ре­а­лі­за­ції ін­но­ва­цій­но­го про­ду­к­ту, за­яв­ле­но­го в ін­но­ва­цій­них центрах. Су­ми при­бу­т­ків не­ре­зи­де­н­тів, що ви­пла­чу­ють­ся ре­зи­де­н­та­ми як опла­та ва­р­то­с­ті фра­х­ту транс­по­р­т­них за­со­бів, опо­да­т­ко­ву­єть­ся за ста­в­кою 6%. При­бу­т­ки не­ре­зи­де­н­тів, що не здій­с­ню­ють під­при­єм­ни­ць­кої ді­я­ль­но­с­ті в Укра­ї­ні (не ма­ють тут по­стій­но­го пред­ста­в­ни­ц­т­ва), але отри­ма­ні з дже­рел на те­ри­то­рії Укра­ї­ни, опо­да­т­ко­ву­ють­ся за ста­в­кою 15%. Піль­ги за опо­да­т­ку­ван­ня при­бу­т­ку. Зві­ль­ня­єть­ся від опо­да­т­ку­ван­ня при­бу­ток: 1)п-в від про­да­жу на ми­т­ній те­ри­то­рії Укра­ї­ни спе­ці­а­ль­них про­ду­к­тів ди­тя­чо­го ха­р­чу­ван­ня вла­с­но­го в-ва, спря­мо­ва­ний на збі­ль­шен­ня в-ва та зме­н­шен­ня роз­дрі­б­них цін та­ких про­ду­к­тів;2)п-в, що за­сно­ва­ні все­ук­ра­їн­сь­ки­ми гро­мад­сь­ки­ми ор­га­ні­за­ці­я­ми ін­ва­лі­дів, від про­да­жу то­ва­рів (ро­біт, по­слуг), крім при­бу­т­ку, отри­ма­но­го від гра­ль­но­го бі­з­не­су, як­що про­тя­гом по­пе­ре­дньо­го зві­т­но­го (по­да­т­ко­во­го) пе­рі­оду кі­ль­кість ін­ва­лі­дів за ос­но­в­ним мі­с­цем ро­бо­ти ста­но­вить не ме­н­ше 50% чи­се­ль­но­с­ті пра­цю­ю­чих, а фонд опла­ти їх­ньої пра­ці — не ме­н­ше 25% су­ми ви­трат на опла­ту пра­ці, що вклю­ча­єть­ся до скла­ду ва­ло­вих ви­трат;3)при­бу­ток п-в, отри­ма­ний за ра­ху­нок між­на­ро­д­ної тех­ні­ч­ної до­по­мо­ги, яка на­да­єть­ся на бе­з­о­пла­т­ній ос­но­ві для ви­ве­ден­ня ене­р­го­бло­ків Чо­р­но­биль­сь­кої АЕС з екс­плу­а­та­ці­ї. При­бу­ток від про­да­жу ін­но­ва­цій­но­го про­ду­к­ту, за­яв­ле­но­го і за­ре­є­с­т­ро­ва­но­го в ін­но­ва­цій­них центрах, опо­да­т­ко­ву­єть­ся в роз­мі­рі 50% від чин­ної ста­в­ки про­тя­гом пе­р­ших трьох ро­ків пі­с­ля дер­жа­в­ної ре­єст­ра­ції про­ду­к­ції як ін­но­ва­цій­но­ї.

Соседние файлы в папке spory_finansu_predpr