Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

38. Собівартість та її вплив на прибуток.

Розглянемо вплив на формування прибутку собівартості продукції» (робіт, послуг). Собівартість є узагальнюючим, якісним показником діяльності п-в, показником її ефективності. Собівартість продукції (робіт, послуг) — це виражені в грошо­вій формі поточні витрати п-ва на їх виробництво (вико­нання). Витрати в-ва, що включаються в собівартість продукції (робіт, послуг), групуються за такими елементами: матеріальні витра­ти, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амор­тизація основних фондів і нематеріальних активів, інші витрати. Без обчислення собівартості неможливо визначити фінансовий результат виробничо-господарської діяльності п-ва. Ско­рочення витрат на виробництво продукції, тобто зниження її собі­вартості, е важливим фактором збільшення прибутку від реалізації. Цього можна досягти за рахунок використання численних факторів, що впливають на скорочення витрат на виробництво продукції. Для цього необхідно знати: повний перелік указаних витрат; особливості складу і формування витрат з урахуванням сфери й галузі діяльності п-ва. Відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що набули чинності з 2000 року (зокрема за положенням бухгал­терського обліку 9 «Запаси»), собівартість реалізованої продукції складається з виробничої собівартості продукції, яку було реалізо­вано протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат. До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включають:1)прямі матеріальні витрати;2)прямі витрати на оплату праці;3)інші прямі витрати;4)загальновиробничі витрати.

Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) установлюється п-вом. Витрати, пов'язані з операційною діяльністю, які не включаю­ться до виробничої собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), поділяються на:1)адміністративні витрати;2)витрати на збут;3)інші операційні витрати.

39. Формування відпускних цін і їх вплив на прибуток.

Прибуток від реалізації продукції безпосередньо залежить від двох основних показників: 1. обсягу реалізації продукції та її 2.собівартості. (Собіварт-ть включ. такі витрати: матер., на оплату праці, на соц.заходи, амортиз.відрахування, інші витрати. Відпускні ціні формують собівартість, прибуток, акцизний збір та ПДВ). На зміну обсягу реалізації продукції впливає зміна обсягу виробництва, залишків нереалізованої продукції, частки прибутку в оптовій ціні продукції (рентабельність продукції).

Треба звернути увагу на те, що зміна обсягу виробництва, залишків нереалізованої продукції справляють вплив не тільки на обсяг реалізації продукції, а й на її собівартість, оскільки змінюються умовно-постійні витрати (за зміни обсягу виробництва продукції); витрати на зберігання продукції, інші витрати (за зміни залишків нереалізованої продукції).

Істотний вплив на обсяг реалізації продукції, а також і на прибуток від реалізації справляє розмір прибутку, що включається в ціну виробів. За умов формування ринкової економіки державного регулювання рентабельності продукції, як правило, уже нема. Отже, створюється можливість збільшення прибутку підприємства за рахунок збільшення частки прибутку в ціні окремих виробів. Цьому сприяє брак належної конкуренції, монопольне становище деяких підприємств у виробництві та реалізації багатьох видів продукції. Підприємства можуть впливати на обсяг прибутку від реалізації, змінюючи обсягивироб-ва, залишки нереаліз. прод., її рентаб-ть.

Соседние файлы в папке spory_finansu_predpr