Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

85. Методи розрахунку амортизаційних відрахувань.

П-ва мають право самостійно застосовувати метод при­скореної амортизації. Завдяки прискореній амортизації зменшують­ся витрати від морального старіння основних виробничих фондів. Сутність прискореного методу нарахування амортизації поля­гає в тім, що без скорочення встановлених нормативних строків служби основних фондів п-вам дозволяється протягом двох років проводити амортизаційні відрахування в підвищених роз­мірах, але з відповідним зниженням їх у наступні роки. Унаслідок зростання амортизаційних відрахувань знижується розмір оподатковуваного прибутку, а отже, і величина податку на прибуток. Одночасно зменшується прибуток від реалізації товарної продукції. Суми амортизаційних відрахувань (А) звітного періоду визначаються множенням норм амортизації (Н) на балансову вартість груп основних фондів (Ба) на початок звітного періоду: А = (Ба*Н) / 100%.

Згідно з чинним законодавством України норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на кінець звітного періоду в таких розмірах. На календарний рік На квартал

Група 1 — 5% Група 1 — 1,25% (5:4) Група 2 — 25%Група 2 6,25% (25:4) Група 3 — 15% Група З — 3,75% (15:4)

Балансова вартість груп основних фондів на початок звітного пе­ріоду розраховується за формулою:

На застосування прискореного методу амортизації коефіцієнт індексації основних фондів не використовується. Норми приско­реної амортизації встановлюються залежно від строку експлуата­ції основних фондів:

1-й рік—15% 2-й рік—30%3-й рік—20% 4-й рік—15% 5-й рік—10%6-й рік — 5% 7-й рік—5%

Положення про прискорену амортизацію не поширюється на п-ва, що випускають продукцію, ціни на яку встановлюю­ться державою.

Облік основних фондів, до яких застосовується прискорена амортизація, ведеться окремо за кожним об'єктом. При цьому амор­тизаційні відрахування нараховуються на таку балансову вартість, яка дорівнює первісній вартості цих об'єктів, збільшеній на суму витрат, пов'язаних із поліпшенням таких фондів.

Амортизація окремого об'єкта основних фондів групи 1 провади­ться до досягнення балансовою вартістю такого об'єкта 100неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян. Тоді залишкову вартість об'єкта відносять до валових витрат за результатами відповідного по­даткового періоду, а надалі вартість об'єкта вважається нульовою. Амортизація основних фондів групи 2 і 3 провадиться до досяг­нення балансовою вартістю групи нульового значення.

86. Характеристика капітальних вкладень та їх технологічна структура.

Капітальні вкладення це витрати на створення нових, рекон­струкцію і технічне переозброєння діючих основних фондів. За до­помогою капітальних вкладень здійснюється як просте, так і розширене відтворення основних фондів.

Для визначення розміру капітальних вкладень на п-ві складається бюджет капітальних витрат, тобто обрахунок заплано­ваних витрат на капітальні вкладення. Бюджет капітальних витрат включає такі дані:1) первісну вартість усіх основних фондів на початок планового періоду;2)наявність невикористаних амортизаційних відрахувань на по­чаток планового періоду;

3)суму амортизаційних відрахувань, яку буде нараховано протя­гом планового періоду;4)орієнтовний підрахунок вартості устаткування, яке підлягає заміні або продажу протягом планового періоду;5)орієнтовну суму амортизаційних відрахувань на придбані ос­новні фонди протягом планового періоду;6)вартість основних фондів та суму амортизаційних відрахувань яка буде в п-ва на кінець планового періоду На підставі бюджету капітальних витрат приймають рішення щодо здійснення капітальних вкладень. За складання бюджету капітальних витрат і здійснення капіталь­них вкладень, треба враховувати їхню структуру. Розрізняють тех­нологічну та відтворювальну структури капітальних вкладень технологічна структура капітальних вкладень відображає спів­відношення таких витрат.

будівельні роботи;

• придбання устаткування, інструментів та інвентарю;

• монтаж устаткування,

• проектно-дослідні роботи;

• інші витрати.

Важливе значення для підвищення ефективності в-ва має поліпшення технологічної структури капітальних вкладень за рахунок збільшення питомої ваги витрат на придбання активної ча­стини основних виробничих фондів.

Соседние файлы в папке spory_finansu_predpr