Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
576 Кб
Скачать

Хронологія реорганізації та ліквідації концерну aeg-Telefunken

14.10.85. Прийнято рішення про збільшення статутного капіталу на суму 250 млн DM. Усю емісію викупив концерн Daimler-Benz AG. Після цього він став власником 24,9% корпоративних прав компанії.

12.02.86. Антимонопольне відомство дало дозвіл на те, щоб концерн Daimler-Benz AG викупив контрольний пакет акцій концерну AEG-Telefunken, оскільки останній перебував у затяжній фінансовій кризі. Після цього Daimler-Benz AG придбав великий пакет акцій і став власником загалом 56% корпоративних прав AEG-Telefunken.

27.07.88. На загальних зборах акціонерів було прийнято рішення про викуп у ряду акціонерів їхніх пакетів акцій концерном Daimler-Benz AG. Після цього частка останнього сягнула 80,2% статутного капіталу.

01.01.89. Увесь комплекс засобів, які забезпечували діяльність AEG у галузі літакобудування та космічних технологій, було продано Deutsche Aerospace AG.

31.12.91. Прийнято рішення про відокремлення та продаж двох великих структурних підрозділів AEG: підприємство з виробництва кабелю було продано французькій Alcatel-Gruppe, а підприємство з виробництва електроприладів — шведській фірмі Atlas Corpo.

31.12.92. У зв’язку зі збитковою діяльністю, яка тривала понад 10 років, було вирішено припинити діяльність у сфері виробництва офісної оргтехніки та комунікацій. Провідне підприємство AEG Olumpia Office GmbH довелося закрити.

01.01.96. Прийнято рішення про остаточне поглинання концерном Daimler-Benz AG підприємства, про долю якого йдеться. Цьому передувала низка відокремлень структурних підрозділів та продажу їх виробничим партнерам. Остаточно акції AEG було обміняно на акції Daimler-Benz AG. Після цього правління та наглядова рада AEG припинили виконувати свої функції. Фірма AEG була ліквідована як юридична особа.

Проаналізувавши історію санації та ліквідації концерну AEG-Telefunken, можна зробити кілька важливих висновків. По-перше, санаційні заходи у фінансовій сфері мають здійснюватися синхронно із реструктуризацією організаційно-виробничої сфери. По-друге, вибір на користь санації підприємства (на противагу ліквідації) має базуватися лише на висновках санаційного аудиту, а той, у свою чергу, повинен бути неупередженим і вільним від усякого впливу. Інакше санація означатиме лише відстрочення ліквідації підприємства і нічого крім додаткових збитків для кредиторів, власників та держави не принесе.

7 Ситуація 1.5. Аналітичні вправи

Загальні збори АТ «Металург» більшістю в три четверті голосів акціонерів прийняли рішення про збільшення статутного фонду підприємства із 40 млн до 50 млн грн. додатковою емісією акцій. На кожні чотири старі акції було вирішено випустити одну нову. Перед збільшенням статутного капіталу біржовий курс однієї акції номінальною вартістю 100 грн. становив 150 грн. Курс емісії нових акцій — 125%.

Визначити емісійний дохід емітента та середній біржовий курс акцій після емісії, якщо на зміну курсу вплинуло лише збільшення капіталу. Як при цьому змінився майновий стан акціонера, котрий володів чотирма акціями до нової емісії, якщо він використав переважне право на купівлю нових акцій ?

Соседние файлы в папке 1779_ФИН_сана_банкру_КНЕУ