Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
70.14 Кб
Скачать

7. Психолингвистический аналіз змістовної частини

У даному аспекті вивчаються психолингвистические особливості текстової частини, до якої можна віднести як найменування рубрик, так і основних текстових блоків.

Логічна пресуппозиция. Аналіз вербального (словесного, текстового) контексту і варіантів тлумачення.

Прагматична пресуппозиция - аналіз невербального (образного) контексту по параметрах: колір шрифту, накреслення, розмір.

Иконичность. Зв'язок знакових елементів із предметно-культурним середовищем по зовнішній подібності.

Индексальность. Виявлення причинно-наслідкових зв'язків по типі метонімії.

Символістика. Аналіз асоціацій сприйняття по типі метафори.

Активність сприйняття: запам'ятовування з опорою на зміст, емоційна ассоциативность (емоційна пам'ять), довільне запам'ятовування.

Дані психологічні аспекти лежать в основі проведення психологічного тестинга сайтов, не крім стандартизованих прийомів техніко-технологічного тестування. Ці аспекти включаються як складовою частиною в загальну програму тестування, так і проводяться самостійно, що є поки ще незвичним для Рунета. Для проведення психологічного тестинга сайтов створюються спеціалізовані опитувальні аркуші і тести, результати обробки яких представляються у виді підсумкового Звіту.

При проведенні тестування сайтов доцільно використовувати наступні види юзабилити-тестирования:

Карткове сортування

Це класифікаційний метод, при якому користувачі сортують різні елементи розроблювального веб-сайта по декількох категоріях. Для проведення карткового сортування створюється список параметрів, що передбачається піддати класифікації, після чого кожний із зазначених параметрів виписується на окремій картці. Картки пред'являються користувачам, які інструктують згрупувати найбільш логічним, на їхню думку, образом.

Контекстне дослідження

Це метод структурованого інтерв'ю, У фокусі оцінки сайта знаходиться саме його зручність для користувача. Контекстне дослідження найбільш застосовне для того, щоб оцінити ту обстановку, у якій буде використовуватися продукт, тому воно проводиться на ранніх стадіях його розробки.

Контрольні аркуші

Допомагають упевнитися в тім, що веб-сайт виконано з урахуванням принципів функціональності дизайну. Звичайно їх використовують на заключній стадії роботи на додаток до експертних методів для того, щоб структурировать експертні оцінки по якихось визначених ознаках.

Макетування

Це створення моделі кінцевого продукту (веб-сайта), що дозволяє протестувати його складові на будь-яких стадіях розробки. У процесі макетування будується модель, що включає всі тестируемые компоненти (дизайн, елементи керування і т.д.). Можна використовувати різні способи її побудови, від зображення елементів інтерфейсу на папері до створення робочого макета веб-сайта. Розрізняють "горизонтальне" і "вертикальне" макетування.

Огляди

Це спеціальні інтерв'ю з користувачами, при якому їм задаються спеціально підготовлені питання, а їхні відповіді записуються для подальшої обробки. Традиційна методологія проведення оглядів може також відігравати важливу роль у дослідженні веб-сайтов. Питання, що входять в огляд, можуть варіюватися в залежності від цілей дослідження, але як правило групуються по наступним категоріях: демографічна інформація про користувача (місце проживання, вік, рід занять і т.д.); оцінка інформаційного наповнення веб-сайта (яку інформацію очікували знайти, чи відповідає наповнення веб-сайта їх чеканням, що хотіли б додати і т.д.); оцінка дизайну сайта (легкість у використанні, швидкість завантаження, оформлення і т.д.). Огляди використовують як на стадіях концептуалізації і розробки для проведення маркетингових досліджень, ідентифікації потенційних користувачів, установлення їхніх інформаційних нестатків і компетентності у використанні комп'ютерів, так і після реалізації веб-сайта для оцінки реакцій користувачів на інформаційне наповнення і зручність.

Опросники

Складаються по тим же принципам, що і психодиагностические тести. Їхня основна відмінність від оглядів складається у формі представлення користувачам. Якщо огляди - це структуровані інтерв'ю, то опросники пред'являються у виді списку питань з варіантами відповіді.

Плюралістичне пророблення

Проводиться великою групою, Група крок за кроком розглядає сценарії поводження користувача, обговорюючи і проробляючи кожен елемент його взаємодії з веб-сайтом. Залучення в експеримент фахівців різних спеціальностей забезпечує оцінку веб-сайта з найрізноманітніших позицій, а їхнього зауваження сприяють ідентифікації наявних недоліків. Метод застосовується на ранніх стадіях розробки з метою одержання зворотного зв'язку як від фахівців, так і від кінцевих користувачів.

Протоколи самозвіту

Це бланки типу "олівець-папір", у яких користувачі фіксують усі свої дії і розуміння про взаємодію з веб-сайтом. Цей метод є досить ощадливим, тому що фахівці утягують лише в обробку результатів, не контролюючи дії користувача під час виконання завдань. Основними недоліками цього методу, як і інших методів, що припускають самостійну роботу користувачів, є неможливість контролю і реєстрації їхніх емоційних реакцій на взаємодію з веб-сайтом і проблема адекватності їхніх звітів тому, що вони реально роблять. Тому в даному випадку добір користувачів, що беруть участь в експерименті, здобуває принциповий характер. Для проведення дослідження необхідно забезпечити випробуваних доступом до прототипу веб-сайта, описом задач, що вони повинні вирішувати при його використанні, і стандартизованим бланком для реєстрації користувачами своїх дій. Звичайно ця техніка використовується на ранніх стадіях чи планування чи розробки для виявлення користувальницьких переваг.

Фіксація "думок уголос"

Фіксація думок користувача, вовлеченного в експеримент, є однієї із самих популярних технік при оцінці функціональності веб-сайта. Користувача просять вимовляти уголос усієї думки, почуття і представлення, що у нього виникають у процесі рішення задачі. Користувача забезпечують доступом до тестируемому веб-сайту чи його прототипу і дають йому завдання, що він повинний реалізувати в процесі його експлуатації. Його задача - виконувати задачу, одночасно "озвучуючи" усе, що приходить у голову з приводу інтерфейсу. Дані записуються на аудиопленку чи фіксуються письмово. На відміну від більшості інших методів, ця техніка дозволяє оцінити безпосередні реакції користувача на взаємодію з окремими компонентами веб-сайта, не відстрочені за часом. І якщо його чекання у відношенні необхідних для рішення задачі операцій розходяться з дизайнерським рішенням веб-сайта, можливо, варто змінити це рішення. Незважаючи на те, що основною задачею техніки є з'ясування користувальницьких представлень, з її допомогою можна реалізовувати й інші мети. Наприклад, термінологія, що вживає користувач для позначення тих чи інших елементів інтерфейсу, може бути використана й у дизайні веб-сайта.

Метод припускає узагальнення даних, отриманих від декількох користувачів. Існує також близький до цієї техніки метод відповідей на питання, що використовує не вербалізацію думок і емоцій, а директивні питання експериментатора з фіксацією відповідей користувача.

Фокусні групи

Метод фокусних груп полягає в опитуванні спеціально відібраної групи користувачів. У дослідження, що звичайно продовжується близько 2 годин, утягує від 6 до 9 користувачів. Основне достоїнство фокусних груп полягає в тому, що вони дозволяють виявляти спонтанні реакції й ідеї й оцінювати відношення до цих ідей групи в цілому. Як правило, учасники групи сприймають що відбувається як відносно вільний неструктурований процес, але ведучий групи повинний мати попередній сценарій роботи, що випливає з цілей дослідження, і стежити, щоб групова дискусія не виходила з русла обговорюваної проблеми. Крім того, необхідно домагатися рівної участі в дискусії всіх членів групи. Досить часто буває, що в групі виділяється лідер, що домінує над іншими учасниками. Такі ситуації заважають вільному вираженню думок і ідей інших членів групи і також мають потребу в корекції. Результати роботи фокусної групи заносяться до спеціального протоколу для подальшої обробки. Збір детальної інформації при цьому методі утруднений через відносну стихійність групового процесу, тому рекомендується проводити кілька фокусних груп, що складаються з репрезентативних користувачів.

Евристичне дослідження.

Проводиться групою з 4 - 6 професіоналів в області експертних оцінок веб-продукции і взаємин людини і комп'ютерних систем. Їхня робота базується на співвіднесенні якості веб-сайта зі спеціально сформульованими евристичними принципами. Кожний з експериментаторів ретельно вивчає веб-сайт, працюючи изолированно від інших членів групи і письмово фіксуючи результати. Це необхідно для того, щоб забезпечити незалежність оцінки кожного з експериментаторів. Далі проводиться групове обговорення отриманих даних і виробляється колективне рішення. Результати діяльності групи суммируются керівником дослідження. Метод може застосовуватися як при розробці макета веб-сайта, так і на пізніх стадіях його виготовлення, а також при аналізі готового продукту.

Експертиза компонентів.

Призначена для аналізу конкретного набору ознак веб-сайта, з якими взаємодіє користувач для досягнення кінцевої мети. Наприклад, при роботі з пошуковою машиною користувачу для досягнення результату необхідно набрати URL цієї системи, скласти запит, керуючись мовою запитів, що використовує система, або скористатися рубрикатором, якщо такий мається і т.д. Метод припускає оцінку приступності і функціональності кожного з цих кроків у контексті виконання задачі. Для цього визначають їхня послідовність і відповідають на наступні питання: чи може користувач реалізувати конкретний крок без особливих складностей; чи логічний перехід від одного кроку до іншого; чи легко визначити, до якого кроку потрібно переходити на кожнім етапі виконання задачі; чи добре позначені й оформлені ті чи інші функції і т.д. Експертиза компонентів застосовується в середині розробки веб-сайта, коли набір функцій і послідовність їхнього застосування уже визначені.

Соседние файлы в папке НОВОЕ-В-ИНТЕРФЕЙСЕ