Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
70.14 Кб
Скачать

Програма психологічного тестинга створюваних і діючих сайтов

Питання тестування сайтов на різних стадіях їхнього життєвого циклу є одним із ключових як для організацій, що професійно займаються їхнім створенням, так і клієнтської аудиторії, що розглядає використання різних можливостей комп'ютерних інформаційних технологій, як додатковий (ключовий) фактор бізнесу.

При розробки концепцій тестинга web- сайтов використовуються наступні основні моменти, що відносяться до юзабилити-тестированию:

" Аналіз головної сторінки сайта, її ефективності для залучення відвідувачів до найбільш важливих розділів, для забезпечення повторних заходів на сайт і т.п..

" Оцінка логічності структури сайта для користувачів.

" Виявлення помилок у рубрикації.

" Оптимізація навігації сайта

" Час завантаження, обсяг сторінок. Можливості для їх "полегшення" без утрати якості.

" Відображення сайта при різних дозволах, розмірах шрифтів і ін.

" Оцінка дизайнерського рішення, аналіз якості текстів, організація їхнього редагування:

Види юзабилити-тестирования:

- Карткове сортування

- Контекстне дослідження

- Контрольні аркуші

- Макетування

- Огляди

- Опросники

- Плюралістичне пророблення

- Протоколи самозвіту

- Фіксація "думок уголос"

- Фокусні групи

- Евристичне дослідження

- Експертиза компонентів

Також у процесі проведення робіт досліджуються технічні рішення, використовувані для реалізації всіх розділів сайта, проводиться порівняльний аналіз з існуючими технологіями, з технологіями, використовуваними іншими сайтами родинної тематики і виробляються рекомендації з використання тих чи інших рішень при модернізації сайта, що відноситься до прерогативи технічного аудита сервисов сайтов.

ПСИХОЛОГІЧНА КОНЦЕПЦІЯ ТЕСТИНГА

1. Види сприйнять

Під усіма зазначеними ключовими моментами юзабилити-тестирования лежить психологічна основа, тому що сприйняття сайтов здійснюється методом впливу на органи почуттів, основним з який є візуальне сприйняття. Проте , не можна забувати, що відповідно до загальноприйнятої класифікаційної схеми по видах сприйняття, існують всего три психологічні групи людей, це: визуалы, аудиалы і кинестетики. Завжди особливу роль грали візуальні відчуття, тобто те, що сприймається очима. На це ж зроблено розрахунок і творців сайтов - це здається цілком природним, тому що люди сприймають комп'ютерну інформацію в першу чергу органами зору. Існує прийняття в увагу інтересів аудиалов - звукове оформлення, і ніякого практично уваги до кинестетикам, тобто тим, хто основну пізнавальну роль відводить органам дотику. Але ж кинестетиков не так мало. І облік їхніх психологічних особливостей також необхідно взяти на озброєння при створенні комп'ютерних сайтов. Мова йде про збільшення ролі тривимірності, фактурності тих чи інших елементів сайтов, тобто те, що народжує дотикальну асоціацію в кинестетиков, що відвідують сайт.

2. Цільова орієнтація

Ключовим моментом у даному напрямку є облік психологічних особливостей потенційних користувачів сайтов. При створенні сайта його тематична спрямованість корелюється з аудиторією, на яку він розрахований. І психологічний портрет споживача важливий при створенні сайта. І відповідно при тестуванні необхідно ставити в главу кута відповідність основних показників групи обличчя, що здійснюють тестинг того чи іншого сайта, показникам портрета споживачів з тієї цільової аудиторії, на яку розрахований тестируемый сайт. Ясно, що споживачі сайта компанії Даймлер Крайслер, приміром , відрізняються від споживачів сайта для молодих мамів. Відповідно при тестинге необхідно виявити основні показники портрета цільової аудиторії і при тестинге підібрати обличчя саме з даної групи. Одним словом, при проведенні фокусів-груп необхідно використовувати критерій ротації обличчя, що входять у фокуси-групи при проведенні тестинга різних тематичних сайтов, але ці обличчя можуть бути постійними при тестуванні сайтов однієї тематичної спрямованості.

3. Логіка розподілу матеріалів сайта

У даному питанні розглядаються психологічні особливості аудиторії, на яку розрахований сайт, з погляду розподілу матеріалів сайта по темах і місцеві розташування. Виявлення цих аспектів виробляється методом карткового сортування. Учасникам пропонуються на картках тематичні рубрики розроблювального сайта, що вони розташовують у зручному, з їхнього погляду , порядку за наступними критеріями: значимість рубрик, розташування в тім виді, що доцільний (вертикально, горизонтально, по колу і т.д.). Отриману в результаті карткового сортування інформацію використовують для організації користувальницького інтерфейсу.

4. Аналоговость сприйняття

Усі користувачі того чи іншого сайта, крім власних сиюсекундных особливостей сприйняття, до яких відносяться:

" час проведення тестинга

" поточне фізичний стан користувача-тестера

" настрій

" вплив місця проведення тестинга

Ще піддані особливостям аналоговости сприйняття будь-якої інформації, у тому числі і тестируемого сайта. Мається на увазі, що тестери на підсвідомому рівні порівнюють тестируемый сайт з еталонним, з яким вони або колись зіштовхувалися, або мають його модель у своїй свідомості. Тому для того, що розібратися з цим питанням до проведення тестинга досліджуваного сайта, необхідно провести тестування ряду різноманітних сайтов з даної тематичної групи, з метою визначення "еталонного" сайта і причин, чому даний сайт був визнаний даною групою еталонним. Це дозволить, з одного боку, врахувати сильні сторони того, що вже існує, з іншого боку, уникнути суб'єктивності сприйняття, властивій тій чи іншій фокусу-групі.

5. Одномоментность оцінки першої реакції на відвідування

Тут важливі психофізіологічні особливості потенційного відвідувача. І навіть, якщо навігація спокійна і зручна, немає засилля графіки, найчастіше не враховуються такі психологічні фактори, як кореляція з людським мисленням, що далеко від алгоритмізації, кореляція з елементами пам'яті, з увагою.

6. Адекватність і ілюзорність сприйняття інформації в Інтернет

Немаловажно мати через і те, що любое сприйняття в людини - це відображення предметів, ситуації і т.д., і воно може бути адекватним і ілюзорної. При створенні сайта чи проведенні інтернет-реклами слід дотримуватися гармонічної пропорції тим часом, що називається адекватним відображенням того, чому присвячений сайт чи рекламна акція, і створенням легкої приємної ілюзії, тобто створення позитивних емоцій, тому що ми прагнемо до того, щоб информированностью створити позитивні емоції, стійке позитивне почуття, сформувати потреба в тім, що рекламується, подвигнуть індивіда до активних дій, і як кінцевий результат вирішити питання зі збільшенням обсягів чи продажів досягнення необхідної информированности.

Соседние файлы в папке НОВОЕ-В-ИНТЕРФЕЙСЕ