Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
160.24 Кб
Скачать

3.2 Основні вражаючі фактори вибуху

Основними вражаючими чинниками вибухів є:

- Повітряна ударна хвиля (ВУВ), що виникає при ядерних вибухах, вибухах детонуючих та ініціюючих речовин, при вибухових перетвореннях хмар паливно-повітряних сумішей, вибухів резервуарів з перегрітої рідиною і резервуарів під тиском;

- Осколкові поля, створювані летять уламками різного роду об'єктів.

Основними параметрами вражаючих факторів є:

- Повітряної ударної хвилі - надлишковий тиск у її фронті;

- Осколкового поля - кількість осколків, їх кінетична енергія і радіус розльоту.

У результаті дії уражаючих факторів вибуху відбувається руйнування або пошкодження будівель, споруд, обладнання, елементів комунікації, і загибель людей і тварин.

Вторинними наслідками вибухів є поразка знаходяться всередині об'єктів, уламками завалених конструкцій будівлі, їх поховання під уламками. У результаті вибухів можуть виникнути пожежі, витік небезпечних речовин з пошкодженого обладнання.

При пожежах та вибухах люди отримують термічні та механічні травми. Характерні опіки верхніх дихальних шляхів, тіла, черепно-мозкові травми, множинні переломи і удари, комбіновані ураження.

4. Запобігання надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пожежами та вибухами

Для запобігання пожеж і вибухів необхідно виключити можливість утворення горючої і вибухонебезпечного середовища, а також запобігти появі в цих середовищах джерел запалюванні.

Завдання пожежної профілактики можна розділити на три широких, але тісно пов'язаних комплексу заходів:

1) навчання, в т.ч. поширення знань про пожежобезпечному поведінці (про необхідність встановлення домашніх індикаторів задимленості і зберігання запальничок та сірників в місцях, недоступних для дітей);

2) пожежний нагляд, який передбачає розробку державних норм пожежної безпеки і будівельних норм, а також перевірку їх виконання;

3) забезпечення обладнанням і технічні розробки (установка переносних вогнегасників і виготовлення запальничок безпечного користування).

Будівлі підприємства та житлового сектору проектуються і будуються з урахуванням вимог нормативних документів (ГОСТи «Пожежна безпека» і «Вибухобезпека. Загальні вимоги»). Будівельні конструкції повинні володіти вогнестійкістю, тобто здатністю зберігати свої робочі функції при дії на них високих температур. Для запобігання поширення вогню з однієї частини будинку в інші влаштовуються протипожежні перешкоди (стіни, перегородки, перекриття та ін), які повинні зберігати свою вогнестійкість не менше 2,5 годин. У кожному будинку передбачаються шляхи евакуації людей на випадок виникнення НС. Евакуаційних виходів з будинку з масовим перебуванням людей повинно бути не менше двох. Крім того, будинки повинні бути забезпечені пристроями для видалення диму при пожежі (спеціальні димові люки і пр). між будівлями і спорудами на території закладів передбачаються протипожежні розриви від 9 до 18м. Це запобігає перекидання вогню з однієї будівлі на інше. У будинках з масовим перебуванням людей виключається розміщення вибухонебезпечного обладнання та пристроїв.

Відповідно до вимоги Закону України «Про пожежну безпеку» в будівлях з масовим перебуванням людей є обов'язковою наявність:

- Систем автоматичної пожежної сигналізації;

- Гучномовного оповіщення про НС;

- Водяного пожежогасіння;

- Достатньої кількості сертифікованих вогнегасників, протипожежного інвентарю.

Забороняється установка глухих (не відкриваються) металевих грат на віконних прорізах приміщень з масовим перебуванням людей.

Велике значення має комплекс організаційно-технічних заходів щодо запобігання НС, викликаних пожежами та вибухами

4.1 Запобігання пожеж і вибухів у побуті

У зв'язку з тим, що найбільша кількість загорянь і пожеж припадає на житловий сектор, важливо кожному громадянину знати і виконувати деякі правила і заходи запобігання таких НС у побутових умовах.

4.1.1 Пожежна безпека

Пожежна безпека - це стан об'єкта, при якому виключається можливість пожежі, а в разі його виникнення використовуються необхідні заходи по усуненню негативного впливу небезпечних факторів пожежі на людей, споруди і матеріальних цінностей

Пожежна безпека може бути забезпечена заходами пожежної профілактики і активного пожежного захисту. Пожежна профілактика включає комплекс заходів, спрямованих на попередження пожежі або зменшення його наслідків. Активна пожежна безпека - заходи, що забезпечують успішну боротьбу з пожежами або вибухонебезпечною ситуацією.

Сукупність сил і засобів, а також заходів правового, організаційного, економічного, соціального і науково-технічного характеру утворюють систему забезпечення пожежної безпеки.

Пожежна безпека в житло:

Навчити всіх членів сім'ї найпростішим способам гасіння пожежі, пам'ятаючи про те, в першу хвилину для гасіння загоряння достатньо однієї чашки

води, в другу - три відра, а в третю - не вистачить і тонни.

Майте будинку для боротьби з вогнем вогнегасник, запас води, накидки, швабри, а у дворі приватного будинку або на дачній ділянці - ще й пісок, лопати, сокири та ін.

Пам'ятайте, що уважне і обережне використання газу, електрики, нагрівальних приладів та іншого побутового обладнання - необхідні заходи для запобігання пожежам.

Ні в якому разі не складують горючі рідини і газові балони в квартирі, підвалі або горищі.

Не входьте із запаленою сигаретою в приміщення, де зберігаються горючі рідини або газові балони.

Праска, електричну плитку, пічки і інші нагрівальні прилади встановлюйте на вогнестійкі матеріали на відстані не менше 60см від меблів і завісок. Не залишайте їх без вашого нагляду.

В одну електророзетку не включайте більше двох електроприладів, щоб уникнути перегріву електропроводки внаслідок перевантаження. Відключаючи будь-який електроприлад, не витягуйте вилку з розетки за шнур. Не залишайте без нагляду працюючі електроприлади при виході з будинку.

Пам'ятайте, що потрапляння води в електричні прилади та мережі може стати причиною короткого замикання, яке приведе до виникнення пожежі.

Не використовуйте «жучки» замість штатних запобіжників в електрощиті.

Не допускайте обгортання електричних ламп папером або пристрої над ними будь-яких саморобних паперових або текстильних ковпаків.

Не довіряйте нагляд за працюючими електронагрівальними приладами малолітнім дітям.

Електричні обігрівальні печі, рефлектори, каміни не можна використовувати для сушіння білизни, одягу внаслідок високої ймовірності виникнення пожежі.

При експлуатації телевізора (всіх країн, всіх марок, всіх збірок) необхідно дотримуватися таких правил пожежної безпеки:

не допускати електроживлення телевізорів від мережі з підвищеною напругою, краще вмикати телевізор через стабілізатор напруги;

застосовувати тільки стандартні запобіжники, зазначені в керівництві з експлуатації;

розетка повинна знаходитися в доступному місці для швидкого відключення його від мережі;

не залишати включеним телевізор без нагляду, не дозволяти включати телевізор малолітнім дітям без дорослих;

при зникненні зображення, гудінні або трісці терміново відключити телевізор від мережі, викликати майстра, не довіряючи ремонт випадковим людям.

Перед застосуванням речовин побутової хімії (нітролаку, нітрофарби, емалі на легкозаймистих розчинниках, клеїв, мастик, розчинників, засобів для чищення, полірування та безпека меблів, засобів боротьби з побутовими комахами і ін) необхідно вивчити інструкцію з правилами користування. Зверніть увагу на попереджувальні написи «Берегти від вогню» або «Вогненебезпечно»

Для прання, чищення одягу і виробів з синтетичних матеріалів не використовуйте бензин і інші легкозаймисті розчинники, оскільки це може призвести до пожежі в результаті розряду статичної електрики.

Не паліть будинку. Непогашена цигарка здатна викликати загоряння предметів домашнього вжитку, при горінні яких виділяється велика кількість токсичних речовин.

Навчіть дітей безпечного поводження з вогнем, а якщо ви не впевнені на сто відсотків, виключіть можливість попадання сірників в їх руки.

Виключіть «святкові» пожежі: не користуйтеся саморобними електрогірляндами на ялинці, а хлопавки, бенгальські свічки і феєрверк запалюйте лише далеко від ялинки; маскарадні костюми краще просочити вогнезахисним складом - ватяні бороди і паперові плащі можуть спалахнути від будь-якої іскри.

Не захаращувати горища, підвали, шляхи евакуації, балкони і лоджії, не зберігайте на балконах горючі речовини - відомі вертикальні пожежі від однієї каністри з бензином на кілька поверхів.

Слідкуйте за безпекою не тільки своєї квартири, але і вдома, двору: горища і підвали повинні бути закриті від випадкових людей; будь-які господарські роботи в житловому будинку (майстерня в підвалі або на горищі, зварювальні роботи) становлять небезпеку-при порушеннях зверніться до районного інспектору пожежного нагляду.

У гаражі: - не тримайте автомобіль з працюючим двигуном в закритому гаражі, щоб виключити можливість вибуху або задухи вихлопними газами;

у разі витоку бензину або масла висушіть підлогу піском, провітріть приміщення, подбайте про те, щоб це не повторилося;

не зберігайте в гаражі розчинники, лаки, газ, масло більш 5кг, бензин більше 20л, а також інші горючі рідини та вибухонебезпечні речовини;

майте на готовності вогнегасник і пісок;

категорично забороняється проводити в гаражі забарвлення автомобіля, ремонтні роботи із застосуванням вогню і електрозварювання;

забороняється промивати деталі гасом, бензином ...

під час заряджання акумулятора не можна користуватися відкритим вогнем

У громадських приміщеннях:

палите тільки у відведених місцях;

не блокуйте зовні аварійні виходи;

входячи в кінотеатр, універмаг і т.п., зауважте, де знаходяться вогнегасники і запасні виходи.