Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
160.24 Кб
Скачать

Пожежі та вибухи

План

Введення

1. Пожежі та вибухи. Класифікація

1.1 Пожежа

1.1.1 Види пожеж

1.1.2 Класифікація пожеж і горючих речовин

1.1.3 Умови протікання і стадії пожежі

1.2 Вибухи. Класифікація вибухів за походженням виділилася енергії

1.2.1 Хімічні вибухи

1.2.2 Ядерні вибухи

2. Причини виникнення пожеж і вибухів

2.1 Причини виникнення пожеж

2.2 Причини виникнення вибухів

3. Наслідки пожеж і вибухів

3.1 Основні вражаючі фактори пожежі

3.2 Основні вражаючі фактори вибуху

4. Запобігання надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пожежами та вибухами

4.1 Запобігання пожеж і вибухів у побуті

4.1.1 Пожежна безпека

4.1.2 Вибухобезпека

4.2 Забезпечення безпеки при виникненні загоряння, пожежі і вибухонебезпечної ситуації. Способи і засоби боротьби з вогнем

4.3 Поради з виживання

Висновки

Список використаної літератури

Введення

Вогонь загрожував людям з моменту його появи на Землі, і настільки ж довго намагаються знайти захист від нього. Він продовжує знищувати величезні матеріальні цінності, як в ранні часи, так і в даний час. За безпечність, нешанобливе ставлення до вогню, людство розплачується тисячами життів. Сьогодні ніхто не може сказати: «Ми погасили остання пожежа і запобігли останній вибух, інших не буде!». Уміння користуватися вогнем дало людині відчуття незалежності від циклічної зміни тепла та холоду, світла і темряви. У той же час всім відомий дуалізм природи вогню на людину та її місце існування. Що вийшов з під контролю вогонь здатний викликати величезні руйнівні, а також смертоносні наслідки. До таких проявів вогняної вірші відносяться пожежі. Тому мета цієї роботи - це ознайомлення людей з небезпеками і причинами виникнення пожеж та вибухів, їх наслідків та основних заходів запобігання таких явищ.

1. Пожежі та вибухи. Класифікація

Пожежі та вибухи є поширеними надзвичайними подіями в індустріальному суспільстві. Пожежі та хімічні вибухи об'єднує те, що в їх основі лежить процес горіння. Відмінність вибуху від пожежі полягає в тому, що під час вибуху швидкість розповсюдження полум'яного горіння досягає 10-100 м / с, температура - кілька тисяч градусів, тиск газів (в ударній хвилі) зростає в багато разів.

1.1 Пожежі

Пожежа (рис. 1, 2) - некероване, несанкціоноване горіння речовин, матеріалів і газо-повітряних сумішей поза спеціальним вогнищем, яке приносить значний матеріальний збиток, ураження людей на об'єктах і рухомому складі, яке підрозділяється на зовнішні і внутрішні, відкриті і приховані.

Пожежа небезпечний для людського організму як безпосередньо - поразка в результаті дії вогню та високих температур, так і опосередковано - у побічні ефекти пожежі (задуха внаслідок вдихання диму чи катастрофа будівлі з-за високої температури, що розплавляють його фундамент).

Пожежу може стати надзвичайною подією сам по собі, або бути викликаним іншим лихом (землетрус, поширення небезпечних речовин і так далі). Збиток, заподіяний великим пожежею, вимагає довгого відновного періоду (відновлення спаленого лісу може зайняти кілька десятків років), а може бути і незворотнім.

1.1.1 Види пожеж

Існує п'ять видів пожеж:

1. Горіння твердих речовин - до цієї категорії відноситься дерево, текстиль, гума і так далі. Коли подібна речовина досягає своєї точки загоряння, воно розкладається на хімічні елементи, частина з яких з'єднується з киснем і запалюється.

2. Горіння рідких речовин - до цієї категорії належать такі горючі рідини як бензин, соляр, алкоголь, смола і так далі.

Горючі речовини проходять три стадії процесу горіння:

- Спалах - рівень температури, при якому рідина виділяє кількість парів, достатня для виникнення горючої суміші. Для того, щоб така суміш загорілася, необхідна присутність джерела запалювання, видаливши який горіння припиниться.

- Точка займання - рівень температури, при якому рідина безперервно виділяє пари в обсязі, достатньому для утворення горючої суміші. У разі присутності джерела запалювання виникне полум'я, навіть якщо видалити джерело запалювання.

- Точка займання - рівень температури, при якому горюча суміш з парів рідини і повітря загоряється навіть у тому випадку, коли поблизу немає вогню. Відповідно до температурою "спалаху" визначається чутливість речовини до займання. Чим нижче температура "спалаху", тим чутливіша дана речовина до займання.

3. Горіння, пов'язане з електрострумом - будь-яку пожежу, в якому електрика відіграє активну або пасивну роль.

4. Горіння газів - до цієї категорії відносяться всі горючі гази: водень, ацетилен і т.д. Горючі гази в певних сумішах здатні призвести до вибуху.

5. Горіння легких металів - до цієї категорії належать такі метали як магній, літій і алюміній, а також їх сплавів.

1.1.2 Класифікація пожеж і горючих речовин

За типом:

- Індустріальні (пожежі на заводах, фабриках і сховищах.)

- Побутові пожежі (пожежі у житлових будинках і на об'єктах культурно-побутового призначення).

-Природні пожежі (лісові, степові, торф'яні та ландшафтні пожежі).

Класифікація пожеж по щільності забудови

Окремий пожежа - це пожежа, яка виникла в окремому будинку або споруді. Просування людей і техніки по забудованій території між окремими пожежами можливе без засобів захисту від теплового випромінювання.

Суцільний пожежа - одночасне інтенсивне горіння переважної кількості будівель і споруд на даній ділянці забудови. Просування людей і техніки через ділянку суцільного пожежі неможливо без засобів захисту від теплового випромінювання.

Вогневої шторм - це особлива форма поширюється суцільного пожежі, характерними ознаками якого є наявність висхідного потоку продуктів згоряння і нагрітого повітря, а також приплив свіжого повітря з усіх сторін зі швидкістю не менш 50 км / год у напрямку до кордонів вогневого шторму.

Масовий пожежа являє собою сукупність окремих і суцільних пожеж.

Класифікація в залежності від виду палаючих речовин і матеріалів

Пожежа класу «А» - горіння твердих речовин.

А1 - горіння твердих речовин, що супроводжується тлінням (вугілля, текстиль).

А2 - горіння твердих речовин, не супроводжуваних тлінням (пластмаса).

Пожежа класу «B» - Горіння рідких речовин.

B1 - горіння рідких речовин нерозчинних у воді (бензин, ефір, нафтопродукти). Також, горіння зріджується твердих речовин. (Парафін, стеарин).

B2 - Горіння рідких речовин розчинних у воді (спирт, гліцерин).

Пожежа класу «C» - горіння газоподібних речовин.

Горіння побутового газу, пропану і ін

Пожежа класу «D» - горіння металів.

D1 - (горіння легких металів, за винятком лужних). Алюміній, магній та їх сплави.

D2 - Горіння рідкоземельних металів (натрій, калій).

D3 - горіння металів, які містять сполуки.

Пожежа класу «E» - горіння електроустановок.

Класифікація матеріалів за їх возгораемости

Негорючі матеріали - матеріали які не горять під впливом джерела запалювання (природні та штучні неорганічні матеріали - камінь, бетон, залізобетон).

Важко горючі матеріали - матеріали, які горять під впливом джерел запалювання але нездатні до самостійного горіння (асфальтобетон, гіпсокартон, просочена антіпірітеческімі засобами деревина, скловолокно та склопластик).

Горючі матеріали - речовини, які здатні горіти після видалення джерела запалювання.