Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
520.19 Кб
Скачать

24. Інфраструктура ринку земельних ресурсів

Особливим економічним ресурсом, що здатен задовольняти людські потреби є земля. Від ефективності її використання залежить не лише рівень економічного розвитку країни, а й добробут та здоров’я кожної людини. Тому у 14 статті Конституції України зазначено, що „земля – основне національне багатство, яке перебуває під особливою охороною держави”. За ринкових умов земля стає предметом купівлі-продажу, тобто стає товаром на ринку землі.

Важливим елементом ринку землі, відсутність якого унеможливлює його повноцінний розвиток та функціонування є ринкова інфраструктура. Під інфраструктурою ринку земельних ресурсів ми розуміємо сукупність організаційно-правових та економічних інституцій, які забезпечують нормальний, безперебійний режим функціонування ринку, виступають посередниками при здійсненні операцій купівлі-продажу, оренди, обміну та іпотеки землі. Інфраструктура ринку землі забезпечує його надійність, прозорість та стабільність через свої функції .Одним із найважливіших елементів інфраструктури ринку земельних ресурсів є торгові доми та спеціалізовані підприємства, які проводять земельні торги. Проведення земельних торгів на базі спеціалізованих організацій, що відповідають поставленим до них вимогам і пройшли відповідні тендери гарантує високу ефективність цих торгів.

Не менш вагоме місце в інфраструктурі ринку землі займає її фінансова складова, до якої належать спеціалізовані земельні (іпотечні) банки та страхові компанії. До функцій земельних (іпотечних) банків входить надання кредитів під заставу землі, а також інші послуги – аналіз фінансового стану позичальника, надання інформаційних та консультативних послуг, допомога  в плануванні господарської діяльності заставодавця. Все це дасть змогу виробникам товарної сільськогосподарської продукції визначити потребу у кредитах, можливість їх сплати, акумулювати у своєму розпорядженні додаткові фінансові ресурси, вкрай необхідні для розширення обсягу виробництва, придбання нової техніки, спорудження виробничих та складських приміщень, проведення заходів, пов’язаних з покращенням якості земель.

Як відомо, визначальною особливістю праці в сільському господарстві є високий ступінь ризику, оскільки на кінцевий результат впливає не лише продуктивність праці, чи якість землі, а й погодні умови, які є непередбачуваними. Тому, чільне місце в інфраструктурі ринку земельних ресурсів займають страхові компанії. Головною їх функцією є страхування сільськогосподарських товаровиробників від втрати врожаю за непередбачуваних кліматичних умов. Розвиток таких компаній гарантуватиме зростання ділової активності на ринку землі.

Чи не найважливішою ланкою інфраструктури ринку земельних ресурсів є її державно-регулятивна складова, яка включає законодавче регулювання та оподаткування ринкових операцій із землею, відсутність якого унеможливлює сталий розвиток і функціонування ефективного та прозорого ринку земель, активізацію ділової активності.

Невід’ємною складовою повноцінного земельного ринку є його науково-дослідна та інформаційна інфраструктура, до складу якої входять спеціальні науково-дослідні установи і навчальні заклади, консалтингові компанії, інформаційні центри та агентства. Основним завданням інформаційної інфраструктури є інформування продавців і покупців земельних ділянок про діючі ціни, наявний попит та пропозицію землі, що дозволить їм приймати найбільш правильні рішення та максимально задовольнити свої інтереси [1, с. 697]. Головною умовою ефективного функціонування інформаційної інфраструктури у сфері земельних ресурсів є наявність єдиної системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмеження, яка містить в собі відомості про усіх об’єктів та суб’єктів нерухомого майна, а також дані про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обмеження. 

Чільне місце в інфраструктурі ринку земельних ресурсів займають спеціальні науково-дослідні установи. Основними їх функціями є проведення наукових досліджень в галузі земельних відносин, вирішення питання покращення ефективності землекористування та розробка наукових рекомендацій щодо підвищення результативності функціонування ринку землі.

Не менш важливу роль у розв’язанні пріоритетних завдань земельної реформи відіграють спеціальні навчальні заклади. Основними їх функціями є підготовка та перепідготовка кадрів, а також проведення наукових досліджень і розробка на їх основі науково-обгрунтованих рекомендацій стосовно підвищення ефективності земельних відносин.

У період, коли ринок землі лише починає формуватися значна роль належить консалтинговим підприємствам. До їх функцій входить надання кваліфікованих рекомендацій виробникам сільськогосподарської продукції щодо підвищення ефективності землекористування, можливості та необхідності залучення додаткових кредитних ресурсів, розробки маркетингових стратегій їх розвитку, інформації про діючу ситуацію на ринку тощо.

Отже, важливою складовою ринку землі виступає ринкова інфраструктура. Вона охоплює організаційно-правові та економічні інституції з метою забезпечення ефективного функціонування ринку землі і є посередником при здійсненні операцій купівлі-продажу, оренди, обміну та іпотеки землі. Інфраструктура ринку землі виконує ряд функцій, серед яких можна назвати: інформаційне забезпечення учасників ринку, регулювання ринкового обороту земельних ділянок, страховий захист землевласників і землекористувачів, юридичний захист і фінансово-кредитна підтримка суб’єктів ринку, проведення оцінки землі тощо. Правильно організована інфраструктура забезпечить сталий та ефективний розвиток ринку земельних ресурсів, гарантуватиме захист прав та обов’язків усіх його учасників, їх інформаційне забезпечення і страховий захист, сприятиме зростанню ділової активності та безперебійності ринкового механізму, основними елементами якого є попит, пропозиція та ринкові ціни.