Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_teorii_ekonomichnogo_analizu_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
657.92 Кб
Скачать

6. Основні категорії економічного аналізу.

1) Обов'язковою умовою будь-якого матеріального виробництва є забезпеченість відповідними ресурсами. . Існує чимало видів ресурсів. Серед них — природні, виробничі, інтелектуальні, фінансові, валютні тощо. Для виробництва придатна така класифікація ресурсів: трудові ресурси, основні засоби і предмети праці. Важливими виробничими ресурсами є простір (земельна площа) і час. Ресурси можуть бути вихідні, природні і похідні, штучні. До останніх належать товарні, інформаційні, фінансові, наукові та ін. Ресурси при виробництві продукції споживаються у певному більш менш фіксованому співвідношенні, яке, до речі, визначається передусім технологією.

2) Технологія — це застосовані у виробництві знання про способи і засоби перетворення, обробки матеріальних ресурсів з метою одержання потрібної продукції. У реальному житті технологічні процеси увесь час вдосконалюються, що приводить до змін в організації і техніці виробництва, а також в обсягах та співвідношеннях ресурсів, що споживаються.

3) Фактор — це рушійна сила будь-якого процесу або явища, який визначає їх характер та результат. Інакше кажучи, фактор — це причина, яка впливає на певний результат (наслідок). Відповідно до простих елементів праці розрізняють трудові і матеріальні фактори. Останні складаються із сировинних, енергетичних, водних, факторів основних засобів тощо. За місцем дії фактори можуть бути внутрішньогосподарські, галузеві, регіональні, народногосподарські. Розрізняють також фактори кількісні і якісні, інтенсивні та екстенсивні, об'єктивні й суб'єктивні, загальні (комплексні) і поодинокі (специфічні), основні та другорядні тощо. 4) Частина ресурсів залишається невикористаною або витрачається нераціонально, губиться, псується, накопичується у вигляді відходів, випаровується і звітрюється, залишається у воді – резерв. Під час вивчення цієї категорії слід обов'язково усвідомити, що поняття "резерв" має два зовсім різні визначення:

1. Резерв — це запас ресурсів, який свідомо не витрачається і підтримується на певному рівні як засіб, що забезпечує надійність і безперервність роботи будь-якої системи.

2. Резерв — це невикористана або згаяна можливість чогось, наприклад, зростання обсягу виробництва, поліпшення якості, підвищення рентабельності тощо.

Одні резерви — це безповоротні втрати ресурсів або прибутків, інші можуть бути використані у наступні періоди часу. Діючі класифікації резервів мають багато спільного з класифікаціями факторів.

7. Види економічного аналізу.

1)За характером охопленням питань ЕА поділяють на фінансовий та управлінський. 2)За глибиною дослідж. та признач. результатів ЕА виділяють: загальноекономічний, техніко-економічний, функціонально-вартісний. Загально-економічний аналіз виконують керівники та спеціалісти підприємств, керівних, фінансових, кредитних і статистичних органів за даними загальної звітності.За характером і колом питань загально економ. аналіз поділ.: 1)фінансово-економічний , 2) статистико-економічний.

Фінансово-економічний здійснюють фінансові та кредитні органи (зовнішній аналіз діяльності підприємств на підставі квартальної і річної звітності,). Статистико-економічний аналіз проводиться на підставі статистичної звітності підприємств (вивчають масові явища, проводять загальну оцінку розвитку економіки, робляться узагальнення, виявляються тенденції розвитку). Техніко-економічний аналіз виконують економісти, інженерно-технічні працівники, робітники та органи управління за даними оперативної і періодичної звітності. Мета - оцінка госп. діяльності, виявлення причинних взаємозв'язків і взаємодії різних факторів техніки та економіки, резервів виробництва, опрацювання заходів для раціоналізації використання ресурсів. Функціонально-вартісний аналіз (ФВА) - найбільш ефект. аналіз щодо виявлення резервів економії витрат матеріальних, трудових і грошових ресурсів на виробництво продукції. Проводиться в кілька етапів: інформаційно-підготовчий, аналітичний, творчий, дослідний і впроваджувальний.

3)ЕА за часом дослідження процесів і явищ поділ. на попередній, оперативний, послідовний і стратегічний.

4)За місцем проведення ЕА поділ. на внутрішньогосподарський і міжгосподарський; галузевий і міжгалузевий.

5)За обсягом дослідження та мірою охоплення даних ЕА поділ. на комплексний (повний) і тематичний (частковий, експрес-аналіз).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]