Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 2.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
173.06 Кб
Скачать

3. Законодавство, що регулює зед України.

Національне законодавство, що регулює ЗЕД, поділяється на 2 види:

 1. Законодавчі акти стратегічного характеру:

а) Закони, що регламентують ЗЕД України (Закон України „Про ЗЕД”)

б) Концепції розвитку ЗЕД України (Концепція розвитку експортного потенціалу України, ЗЕД України, зовнішньоекономічної політики України)

в) Програми довгострокового розвитку ЗЕД України з країнами світу.

Основні положення стратегічних документів діють протягом п'яти і більше років.

2. Нормативні документи тактичного поточного характеру:

а)  Постанови Верховної Ради, що обмежені в часі («Про порядок регулювання (здійснення) бартерних операцій»; « Про експортне мито на вивіз великої рогатої худоби»).

б) Укази Президента

в) Накази Міністерства економічного розвитку і торгівлі

г) Декрети Кабінету міністрів України.

д) тощо.

Основні нормативно-правові акти що регулюють ЗЕД

1. Основним документом, що регламентує зовнішньоекономічну діяльність в Україні, є Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16.04.91 р. № 959 – XII . У ньому визначено основні терміни стосовно ЗЕД, суб’єкти, види й принципи здійснення зовнішньоекономічних операцій, розкриті цілі та методи державного регулювання ЗЕД, розглянуті органи, що здійснюють державний контроль за операціями в сфері міжнародних зв’язків, та їх функції. Крім того, установлено відповідальність за порушення законодавства.

2. Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» дає визначення загальних положень та принципів розрахунків, застосованих в зовнішньоекономічній діяльності. Основний зміст  закону – опис особливостей у регулюванні терміну здійснення платежів по операціям та порядку купівлі іноземної валюти та здійснення розрахунків з нерезидентами.

3. Основним документом, що визначає правові основи обігу іноземної валюти в Україні, є Декрет Кабінету Міністрів України „Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 19.02.93 р. № 15 – 93]. У цьому документі подано загальні принципи здійснення валютних операцій у внутрішньогосподарському обігу та міжнародних розрахунках, функції державних органів у валютному регулюванні й управлінні валютними ресурсами, права та обов'язки громадян і юридичних осіб щодо володіння, використання й розпорядження валютними цінностями, напрями валютного контролю та відповідальність за порушення валютного законодавства.

4. Оподаткування операцій з розрахунками в іноземній валюті регулюється п.п.7.3.1 – 7.3.6 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.94 р. № 334 / 94 – ВР

5. І Закон України „Про податок на додану вартість” від 03.04.97 р. № 168 / 97 – ВР. Відповідно до цього закону експорт товарів за межі митної території України обчислюється за нульовою ставкою за умови, що експорт підтверджується належно оформленою вантажною митною декларацією (ВМД).

6. Головним нормативно-правовим актом, що регулює зміст та порядок розрахунку митної вартості в Україні є Митний Кодекс України

Тема 4. Зовнішньоекономічні операції та порядок їх здійснення План

1. Суть та види зовнішньоекономічних операцій.

2. Організація експортно-імпортних операцій на підприємстві.

3.Порядок розрахунків по зовнішньоторговельних операціях.