Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя курсова робота 2.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
110.37 Кб
Скачать

36

ЗМІСТ ВСТУП….……………………………………………………………………… 2

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ

ДОХОДІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

1.1 Теоретичні основи формування доходів сільськогосподарських

підприємств та нормативно-правове забезпечення формування доходів сільськогосподарських підприємств………………………………………………4

РОЗДІЛ 2. ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОХОДІВ У

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

2.1. Фінансово-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства………………………………………………………………………...8

2.2. Планування та формування доходів сільськогосподарського підприємства………………………………………………………………………...17

2.3. Розподіл і використання доходів сільськогосподарського

підприємства …………………………………………………………………22

РОЗДІЛ 3. НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОХОДІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА……………………………………………………………………25

ВИСНОВКИ…………………………………………………...........................31

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …………………………………....33

ДОДАТКИ………………………………………………………………………35

ВСТУП

Ситуація яка нині склалася в країні ,спричинила низку змін у фінансовій системі України, а головне, в її основній ланці – фінанси підприємств. В сучасних умовах ринку і жорсткої конкуренції дохід і пошук способів його підвищення стають, мабуть, найактуальнішими проблемами для будь-якого підприємства . Підвищення прибутковості діяльності займає все більш значимі позиції в системі цілей підприємства . Тим більше , що сучасні вчені і практики стверджують, що отримання доходу є метою практично всіх фірм і є домінуючою.

Одними із основних вимог стабільного у функціонуванні підприємств є беззбитковість господарської діяльності ,покриття витрат власними доходами та забезпечення у визначених розмірах прибутковості, рентабельності господарювання. В умовах досконалої конкуренції сповідується мета - отримання доходу і прибутку за для того щоб не опинитися витісненим з ринку, підприємство повинно всю свою діяльність орієнтувати на максимізацію прибутку.

Доходами організації визнається збільшення економічних вигод у результаті надходження активів (грошових коштів, іншого майна) і (або) погашення зобов'язань, що приводить до збільшення капіталу цієї організації, за винятком внесків учасників (власників майна ) .

Правильне визначення, формування і розподіл доходів у фінансово - господарської діяльності організації відіграє важливу роль і безпосередньо впливає на престижність і рентабельність підприємства.

Об'єкт дослідження – виробничо-господарська діяльність відкритого акціонерного товариства «Зелений гай»,Вознесенського району.

Предмет дослідження – економічні відносини з формування та використання доходів сільськогосподарського підприємства .

Мета роботи полягає в дослідженні проблем та основних особливостей формування і розподілу доходів сільськогосподарських підприємств, на прикладі ВАТ «Зелений гай».

Виходячи з поставленої мети, необхідно вирішити такі задачі:

- вивчити суть і функції, порядок формування і використання доходів сільськогосподарських підприємств;

- проаналізувати формування та розподілу доходів в ВАТ «Зелений гай»;

- розглянути порядок здійснення бухгалтерського обліку та аудиту доходів підприємства;

- виявити напрямки збільшення доходів .

У даній роботі, при вирішені поданих таблиць, були застосовані такі методи дослідження:

- статистичний - застосовуються в тих випадках, коли зміна показників, що аналізуються, може бути представлена як випадковий процес. Статистичні методи, відіграють важливу роль у прогнозуванні поводження економічних явищ .

- економіко - математичний - математичний опис досліджуваного економічного процесу або об'єкта.

Курсова робота надрукована на 37 сторінках, 19 з яких таблиці.

Досліджуваний період : 2011-2013 рр.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ

ДОХОДІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

1.1 Теоретичні основи формування доходів сільськогосподарських підприємств та нормативно-правове забезпечення формування доходів сільськогосподарських підприємств.

Згідно законодавства України підприємство - основна організаційна ланка народного господарства України. Підприємство - самостійний господарюючий статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Найважливішим напрямком в його діяльності є забезпечення грошових надходжень, за допомогою яких відшкодовуються витрати виробництва й обороту, своєчасне виконання фінансових зобов’язань перед державою, банками та іншими суб’єктами господарювання, формування доходів і прибутку.

Доходи, а саме їх значення, джерела їх надходження та напрямки використання про регламентовані в положенні (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід». В якому зазначено, що дохід – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів, або зменшення зобов’язань які призводять до збільшення власного капіталу.

Саме вони у вигляді виручки від продукції, робіт, послуг, іншого майна України та майнові права є джерелом покриття затрат на виробництво та її реалізації продукції і на позареалізаційних витрат й отримання прибутку підприємством.

Виручка від продукції є важливим чинником формування фінансових результатів діяльності підприємства, тому важливо грамотно її визначати. Існують два методу її визначення:

1.Кассовий метод полягає у тому, що виручка формується по мірі її сплати: при безготівкових розрахунках — у міру надходження коштів за товари на рахунки, а під час розрахунків готівкою — під час надходження коштів у касу підприємства. Метод застосовується давно вважається зручним, підприємство може розпоряджатися грошима, які фактично надійшли на рахунок у банку чи в касу підприємства.

2.Метод нарахування, у якому прибуток від реалізації продукції визначається по мірі відвантаження товарів (виконання робіт, послуг) і пред'явлення покупцю (замовнику) розрахункових документів. Цей метод ґрунтується на тому, що в момент відвантаження продукції підприємство втрачає право власності на неї. Недоліком цього методу є те, що прибуток від реалізації продукції по мірі відвантаження буде врахована у бухгалтерській звітності, підприємство зобов'язане заплатити податки, а реальні кошти на рахунок можуть надійти з великим запізненням або не надійдуть зовсім, наприклад, у зв'язку з банкрутством покупця.

Підприємство самостійно вибирає метод визначення виручки, від з умов і укладених договорів. Проте обраний метод мають встановлювати на термін і відбиватися в облікову політику підприємства.

Формування доходу сільськогосподарських підприємств відбувається наступним чином. Діяльність підприємства (пов’язана з доходом) можна поділити на :

  • звичайну діяльність(будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що забезпечують основну діяльність або виникають в наслідок її здійснення).

  • надзвичайну діяльність(яка не входить в звичайну діяльність підприємства та настання якої не очікується періодично або в кожному наступному звітному періоді).

Почнемо зі звичайної,дохід від неї в свою чергу поділяється на:

  • дохід від операційної діяльності(в т.ч: дохід від основної діяльності і дохід від іншої операційної діяльності)- це дохід від основної діяльності підприємства, а також від інших видів діяльності, окрім інвестиційної та фінансової. Тобто до нього можна віднести дохід від реалізації товарів, готової продукції, робіт, послуг.

- дохід від фінансових операцій - сукупність операцій, які призводять до зміни величини та (або) складу власного і позичкового капіталу;

- дохід від іншої звичайної діяльності - тобто дохід від реалізації фінансових інвестицій, основних засобів,нематеріальних активів.

Що стосується доходів від надзвичайної діяльності то їх можна про класифікувати як:

  • втрати від стихійного лиха;

  • втрати від техногенних катастроф і аварій;

  • відшкодування збитків від надзвичайних подій.

У бухгалтерському обліку дохід визнається в разі збільшення або зменшення зобов’язань , що супроводжується зростанням власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємств), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. Не визнаються доходами грошові надходження:

  • за договором комісії, агентським договором,

  • сума попередньої оплати продукції, послуги,

  • сума задатку під заставу, або на погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором,

  • надходження від первинного розміщення цінних паперів,

  • сума авансу в рахунок оплати продукції, послуги,

  • сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків, що підлягають переказуванню до бюджету й позабюджетних фондів.

Ці грошові надходження збільшують активи підприємства, але не збільшують капітал, тому не визнаються доходом.

Існують фактори впливу від яких залежить розмір виручки:

  • у сфері виробництва: обсяг виробництва, кількість продукції, асортимент продукції, ритмічність випуску;

  • у сфері обігу: ритмічність відвантаження,своєчасне оформлення транспортних і відповідних документів, строки документообігу, форми розрахунків, рівень цін;

  • не залежно від діяльності: порушення строків договорів постачальниками ТМЦ, недоліки в роботі транспорту, несвоєчасна оплата за продукцію покупцями.

На величину грошових надходжень підприємств впливають зовнішні внутрішні фактори. До зовнішніх факторів належать: кон`юнктура товарного та фондового ринків, форми розрахунків, умови та порядок банківського кредитування, система оподаткування підприємств, умови надання товарного кредиту, можливість залучення безоплатного цільового фінансування.

До внутрішніх факторів належать: життєвий цикл підприємства, тривалість операційного циклу , невідкладність інвестиційних програм, сезонність виробництва і реалізації продукції, амортизаційна політика підприємства, фінансова підготовка менеджерів підприємства.

Грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів. Зокрема, виручка від реалізації продукції є однією з ланок забезпечення нового кругообороту коштів підприємства. За рахунок грошових надходжень :

1.відшкодовуються витрати підприємства - матеріальні витрати ( використання сировини, електроенергії, палива тощо), створення амортизаційного фонду, ремонтного фонду, оплата праці робітників, податкові, включені до собівартості, інші;

2.сплата непрямих податків;

3.сплачуються податкові платежі, що відносяться до фінансових результатів підприємства :податок на прибуток, податок на майно, податок на рекламу, податок на утримання невиробничої сфери.

4. створюється резервний фонд підприємства.

5. створюється фонд налагодження та фонд споживання підприємства.

6.виплачуються дивіденди.

РОЗДІЛ 2 ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОХОДІВ У

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ