Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит 2003.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 5 тема: Вивчення значення різних відділів головного мозку Гальмування в центральній нервовій системі

Ціль: шляхом видалення чи руйнування окремих відділів головного мозку у жаби вивчити їх принципову роль в регуляції функцій. Усвідомити значення гальмування і виявити його виникнення в різних відділах ЦНС.

Оснащення: жаби, набір препарувальних інструментів, розчин Рінгера, кухонна сіль, 0,5 % р-н сірчаної кислоти, секундоміри або метрономи, металеві гачки.

РОБОТА 1. Руйнування половини мозочка

Хід роботи: відкрити у жаби череп. Для цього ножицями з гострими

  1. нюхові нерви

  2. нюхові долі

  3. великі півкулі

  4. проміжний мозок

  5. середній мозок

  6. мозочок

  7. довгастий мозок

кінцями через потилично-атлантний отвір вирізати кістку верхньої частини черепа. Мозочок має вигляд сірої поперекової полоски, що розміщена позаду середнього мозку. Голкою зруйнувати половину мозочка. Звернути увагу на положення голови жаби, кінцівок і характер руху. Замалювати положення жаби, зробити аналіз і висновки.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 2. Видалення довгастого мозку

Хід роботи: у жаби від попереднього досліду препарувальною голкою зруйнувати довгастий мозок. Впевнитись у відсутності самостійних рухових реакцій, а також рефлексу перевертання, дихання. Зробити аналіз і висновки

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 3. Сєченівське гальмування

Хід роботи: відкрити у жаби верхнс склепіння черепа, оголити зорові горби і скальпелем відсікти і видалити великі півкулі. Через 5 хвилин визначити час рефлексу, занурюючи лапку у 0,5 % розчин сірчаної кислоти. Після цього накласти на зорові горби кришталик солі і знову визначити час рефлексу. Зробити необхідний аналіз і висновки.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

Контрольні питання:

  1. Назвіть відділи головного мозку у їх морфологічній послідовності і опишіть їх основні функції.

  2. Хто і коли вперше встановив явище гальмування в ЦНС?

  3. Назвіть види гальмування у ЦНС та опишіть їх суть.

4.0бгрунтуйте біологічне значення гальмування в ЦНС.

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ №6

ТЕМА: Підсумкове заняття з розділів: “Фізіологія збудливих тканин”, “Фізіологія центральної нервової системи”. Перегляд навчальних фільмів.

Тест-контроль знань.

Дата виконання__________

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 7

ТЕМА: Вивчення функцій вегетативної (автономної) нервової системи

Цілі»: вивчити дію вегетогропних речовин: адреналіну, пілокарпіну, атропіну, які

моделюють ефекти симпатичного або парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи.

Оснащення: кріль, жаби, препарувальний інструментарій, шприци, 0,1 %р-н адреналіну, 1% р-н атропіну і 1%р-н пілокарпіну.

РОБОТА 1. Дія пілокарпіну, атропіну і адреналіна на серие жаби Хід роботи: децеребрувати двох жаб і приколоти її доверху черевом. Відкрити серце і підрахувати число його скорочень за 1 хвилину, звернути також увагу і на силу скорочень. Нанести на серце першої жаби 2-3 краплі 1 % розчину пілокарпіна. Дочекавшись помітного уповільнення або зупинки роботи серця, нанести на серце 2 краплі 1 % розчину атропіна. Спостерігати протягом 2-3 хвилин за ефектом, який виник. Другій жабі нанести на серце 2-3 краплі 0,1 % розчину адреналіну і через 2 хвилини підрахувати число скорочень серця. Зробити відповідні записи. Пояснити.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 2. Дія атуопіна. пілокарпіна і адреналіна на очі жаби Хід роботи: вирізати у жаб від попереднього досліду очі і покласти їх окремо в неглибокі фарфорові чи скляні чашки. Добавити в чашки: розчини атропіну, пілокарпіну і адреналіну. Через 5-10 хвилин спостерігати за ефектом з боку зіниць. Записати результати і дати пояснення.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

Контрольні питання:

  1. Дайте визначення вегетативної нервової системи. Яке її загальне функціональне призначення?

  2. Опишіть основні морфологічні відмінності симпатичного і парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи (центри, ганглії, нервові волокна, медіатори, блокатори, ефекти збудження).

Дата виконання__________

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 8