Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит 2003.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 16

ТЕМА: Рух крові по судинах і його регуляція

Ціль: Вивчити закономірності руху крові по судинах, дослідити особливості руху по різних судинах , встановити вплив симпатичних волокон на судини, дослідити артеріальний пульс, освоїти техніку визначення кров’яного тиску.

Оснащення: жаби, кролик, набір препарувальних інструментів, мікроскопи, булавки, препарувальні столики з отвором, електростимулятори, тонометри, фонендоскопи.

РОБОТА І. Спостереження за рухом крові під мікроскопом Хід роботи: децеребрувати жабу безкровним способом і зафіксувати її черевом донизу на дощечці з отвором. За допомогою булавок розправити язик над отвором і роздивитись під мікроскопом. Звернути увагу на характер і швидкість руху крові в артеріях, венах, капілярах, посередині судини, по краях. Записати і замалювати досліджене.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних

Висновок

РОБОТА 2. Дослідження артеріального пульсу у тварин (робота виконується на навчальній сЬермі або в клініиі)

Хід роботи: результати дослідження пульсу дозволяють судити про роботу серця та фізіологічний стан кровоносних судин (артерій та вен).

У сільськогосподарських тварин артеріальний пульс можна дослідити на всіх артеріях, доступних для пальпації. Пальпацію проводять 2-3 пальцями.

Дослідити пульс: У коня - на ділянці судинної вирізки нижньої щелепи, де знаходиться зовнішня підщелепова артерія; у великої рогатої худоби по краю жувального м’яза на лицьовій артерії, на хвостовій артерії та на стегновій артерії на 5-7 см вище основи п’яткового горба; у дрібних тварин (дрібна рогата

худоба, кролі, собаки, миші, щури, тощо - на стегновій артерії у паховій ділянці, у свиней на хвостовій артерії.

Підрахувати частоту пульсу за 1 хвилину. Звернути увагу на частоту (частий і рідкий), ритмічність пульсу (ритмічний і аритмічний з неоднаковими проміжками часу між ударами), величину, або форму пульсу - висоту підйому стінки судини (високий і низький, коли стінка судини піднімається на незначну висоту), напруження - силу, з якою слід стиснути артерію до зникнення пульсу (твердий та м’який, коли кровонаповнення судини слабке й при незначному натисканні на артерію рух крові припиняється) та швидкість.

Розрізняють пульс прискорений і уповільнений, швидкий і повільний, високий і низький, твердий і м’який пульс. Проаналізувати.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 3. Послідження кров'яного тиску непрямим способом Хід роботи: ознайомитись з роботою тонометра. Накласти манжетку тонометра на плече людини чи передню кінцівку дрібних тварин і нагнітати повітря до зникнення пульсу у ліктьовій артерії. Поступово випускати повітря, прослуховуючи фонендоскопом ліктьову артерію нижче манжетки до появи звуку, який викликається пульсацією артерії (максимальний тиск). Потім продовжувати випускати повітря до зникнення звуку' (мінімальний тиск).

Аналогічним чином виміряти тиск на хвостовій артерії корови, коня. Замалювати прилад. Проаналізувати отримані дані.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

Контрольні питання:

  1. Який біофізичний механізм забезпечує рух крові по судинах?

  2. Опишіть особливості руху крові по артеріях, венах, капілярах (швидкість руху, величина тиску). Які допоміжні фактори сприяють руху крові по венах?

  3. Поясніть, якими сукупними факторами створюється кров'яний тиск та яке значення має тиск крові для гемодинаміки? Як впливають на кров’яний тиск крововтрати, падіння судинного тонусу?

  4. Зазначте, як регулюється судинний тонус. Опишіть основні судинні рефлекси і їх рефлекторні дуги. Проаналізуйте дію гуморальних факторів на судини.

  5. Опишіть механізм дослідження кров'яного тиску непрямим способом.

Дата виконання______________