Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит 2003.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 18

ТЕМА: Підсумкове заняття з розділів “Фізіологія кровообігу та дихання”. Перегляд навчальних фільмів.

Тест-контроль знань.

Дата виконання______________

Лабораторне заняття № 19

ТЕМА: Вивчення властивостей слини.

Склад і властивості шлункового соку

Ціль: Вивчити склад і властивості шлункового соку. Дослідити ферменти шлункового соку, оволодіти методикою визначення кислотності шлункового соку.

Оснащення: шлунковий сік, лабораторний посуд, реактиви, індикатори, спиртівка, молоко, штативи, бюретки.

РОБОТА 1 Визначення муиину у слині

Хід роботи: для визначення наявності муцину у слині відібрати в пробірку 1-2 мл слини і додати до неї 0,5 - 1 мл води, а потім добавити 4-10 крапель 10% розчину оцтової кислоти. Добре струсити вміст пробірки. Спостерігати появу лапатого осаду білка муцину. Відмітити, що при цьому слина втрачає свій слизовий характер. Зробити висновки про роль муцину у підтримці в'язкості слини.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 2. Дія ферментів слини на крохмаль

Хід роботи: у 4 пронумеровані пробірки налити по 2 мл 1% крохмального клейстеру. В кожну з них добавити по 1 мл слини: в 1 - нативну, в 2 - прокип'ячену і охолоджену, в 3 - підкислену, в 4 - охолоджену в холодильнику. Пробірки 1, 2, 3 поставити на 10 хв. в термостат при температурі 38°С, а 4 - в холодильник. Потім вміст кожної пробірки розділити пополам і з першою половиною поставити реакцію Троммера на глюкозу (наявність бурого забарвлення): добавити 2 мл 10% р-ну їдкого натру і 1 мл 1% р-ну сульфату міді і суміш підігріти на вогні. До другої половини добавити кілька крапель розчину Люголя (проба на крохмаль - синій колір). Замалювати схему досліду, зробити необхідні позначення і висновки.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 3. Дослідження (ферментів шлункового соку

Хід роботи: в 4 пронумеровані пробірки налити по 3 мл шлункового соку, з них у 1 - нативного, у 2 - нейтралізованого, у 3 - прокип'яченого, у 4 - охолодженого. В усі пробірки добавити по шматочку фібрину. Пробірки 1, 2, З поставити у термостат на годину при температурі 38-39°С, а 4 - в холодильник. Через 1 годину провести з кожною пробіркою біуретову реакцію: в кожну пробірку добавити по 2-3 мл 10% р-ну їдкого натру і по 3 краплі 1% р-ну сульфату міді. Рожеве забарвлення свідчить про наявність пептидів, фіолетове - про присутність неперетравленого білка. Звернути увагу також на те, в якій пробірці відбувся лізис фібрину. Результати записати у вигляді таблички.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 4. Дія хімозину на молоко

Хід роботи: у 3 помічені пробірки налити по 1 мл шлункового соку: у 1 - нативного, у 2 - нейтралізованого, у 3 - прокип'яченого. Добавити в усі пробірки по 5 мл молока і поставити на 10 хв. в термостат при температурі 38-

39°С.

Відмітити, в якій пробірці відбулося згортання молока. Занести дані в зошит. Пояснити.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

Контрольні питання:

  1. Охарактеризуйте фізико-хімічні властивості слини. Вкажіть, які ферменти містяться у слині, проаналізуйте характер їх дії. Яка роль муцину слини?

  2. Зазначте, в чому полягають особливості складу слини у жуйних тварин.

  3. Охарактеризуйте основні фізико-хімічні властивості шлункового соку. Назвіть ферменти шлункового соку . Охарактеризуйте дію кожного з них.

  4. Поясніть, якого ферменту багато в шлунковому соці новонароджених тварин і яке це має значення.

  5. Проаналізуйте процес безумовного соковиділення. Що собою являють складнорефлекторна та гуморальна фази шлункової секреції? Опишіть їх.

Дата виконання______________