Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

Аналіз господарської та зовнішньоекономічної діяльності пп«Дворецький»

1. Характеристика господарської діяльності пп«Дворецький»

Торгівля є однією з провідних галузей економічної діяльності сучасної України, найрозвиненішою формою підприємництва. Сьогодні важко знайти підприємство, одним із видів статутної діяльності якого не була б торгівля товарами. Важливим аспектом в організації торговельної справи є визначення її предмету та з’ясування функцій, що виконує торговельне підприємство. Предметом торговельної справи є: сукупність відносин, що виникають в процесі просування товарів від виробників до споживачів, між суб’єктами ринку; механізм та форми прояву економічних законів розвитку суспільства у сфері обігу в умовах обмеженості ресурсів та конкуренції за їх використання; сутність, закономірності та принципи функціонування господарського механізму суб’єктів товаровиробничої мережі, що проводять діяльність виходячи з потреб та рівня розвитку суспільства.

Приватне підприємство «Дворецький» є організацією громадян, яка створена згідно законодавства по взаємній угоді сторін шляхом об’єднання в статутний фонд частини їх індивідуальної власності для здійснення господарської діяльності та має повну господарську самостійність. Підприємство створене згідно рішення загальних зборів для здійснення спільної господарської діяльності.

Метою діяльності ПП «Дворецький» є одержання прибутку шляхом здійснення торговельної, посередницької, зовнішньоекономічної та інших видів діяльності, виконання робіт та надання послуг. Предметом діяльності товариства є: оптова та роздрібна (в тому числі виїзна) торгівля товарами, продукцією виробничо-технічного призначення, оптова та роздрібна торгівля; організація закупівлі сировини та відходів виробництва; зовнiшньоекономiчна діяльність; інші види діяльності не заборонені чинним законодавством.

Приватне підприємство «Дворецький» діє на підставі Установчого Договору, Статуту і у відповідності з чинним на території України законодавством, а саме: Господарського Кодексу, Законів України „Про власність”, „Про зовнішньоекономічну діяльність”, Податковий кодексу, іншого чинного законодавства, Статуту, що визначає юридичні, економічні, фінансові, організаційні та інші принципи діяльності підприємства. Підприємство є перспективним, оскільки постійно розвивається й нарощує обсяги своєї діяльності.

ПП «Дворецький» поділене на центри відповідальності, які базуються на вертикальних відносинах, тобто управління діяльністю підрозділів здійснюється одним центром – апаратом управління. В цілому організаційна структура підприємства відображена на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Організаційна структура підприємства

Вищим керівним органом ПП є правління. Правління збирається при необхідності, не менше, ніж два рази на рік і приймає рішення з питань, які входять до його компетенції. Правління проводить засідання по місцю основної діяльності ПП і його учасників. В компетенцію Правління входять слідучі повноваження та обов’язки: готувати повістку дня засідань Правління, створювати засідання Правління та здійснювати всі інші повноваження покладені на нього Статутом. Договором про створення спільного підприємства. В Правління входить вісім членів, чотири, включаючи голову, назначаються «Іспанським учасником» і чотири, включаючи заступника голови – «Українським учасником». Головою правління являється громадянин Іспанії, заступником голови – громадянин України.

Звичайне керівництво діяльністю ПП виконує Дирекція, яка здійснює керівництво операційною діяльністю ПП «Дворецький» в межах її компетенції та прав, визначених Статутом, Договором, Положеннями про Дирекцію, постановами. В компетенцію Дирекції входять всі питання, пов’язані з повсякденною діяльністю ПП, які можуть бути вирішеними в рамках і на основі принципіальних направлень в політиці ПП, прийнятої Правлінням. Дирекція зобов’язана протягом двох місяців після закінчення фінансового року надати Правлінню річний баланс ПП, та звіт про фінансові результати діяльності.

Ревізійна комісія здійснює контроль за фінансовою та господарською діяльністю ПП. Складається з трьох членів, назначені Правлінням. Ревізійна комісія щорічно проводить планові ревізії і звітується перед Правлінням. Необхідними матеріалами та документами для проведення ревізії забезпечує Дирекція.

Головний інженер підпорядковується генеральному директові і керує відділом «Служба технології та розвитку виробництва». В його обов’язки постійне підвищення рівня технічної підготовки виробництва, його ефективності, скорочення матеріальних, фінансових і трудових витрат на виробництво продукції, робіт (послуг), їх високу якість, довговічність згідно з державними стандартами, технічними умовами і вимогами конструювання, раціональне використання виробничих фондів і всіх видів ресурсів. Керує діяльністю гірничого, каменообробного та допоміжного виробництва, контролює результати їх роботи, стан трудової й виробничої дисципліни в підпорядкованих підрозділах. Також керує розробкою перспективних планів розвитку підприємства, реконструкції та модернізації, заходів щодо запобігання шкідливого впливу виробництва на навколишнє середовище, дбайливого використання природних ресурсів, створення сприятливих і безпечних умов праці і високої культури виробництва.

Організує розробку і виконання планів впровадження нової техніки і технології, організаційно-технічних заходів, науково-дослідних та експериментальних конструкторських робіт. Здійснює контроль за додержанням проектної, конструкторської і технологічної дисципліни, правил та норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки, вимог органів державного нагляду за охороною праці, природоохоронних, санітарних та інших органів. Під час відсутності генерального директора виконує його обов’язки та набуває його прав, несе відповідальність за належне їх виконання. Головний інженер несе відповідальність: за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, — в межах, визначених чинним законодавством України про працю; за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, — в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України; за завдання матеріальної шкоди — в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Управління фінансовою діяльністю здійснює головний бухгалтер. Він забезпечує ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись єдиних методологічних засад, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; здійснює контроль за веденням касових операцій, раціональним та ефективним використанням матеріальних, трудових та фінансових ресурсів; бере участь у проведенні інвентаризаційної роботи на підприємстві, оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства; керує працівниками бухгалтерського обліку підприємства та розподіляє між ними посадові завдання та обов’язки. Головний бухгалтер несе відповідальність: за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, що передбачені посадовою інструкцією, — в межах, визначених чинним законодавством України про працю; за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, — в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України; за завдання матеріальної шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Маркетингова діяльність на підприємстві являє собою систему з 3-х елементів: організаційно-управлінського, дослідницького та контрольного. Завдання організаційно-управлінського елементу – забезпечення необхідною інформацією та координування роботи з орієнтацією на вимоги ринку. Функції: збір, обробка та зберігання інформації, підготовка даних для прийняття управлінських рішень, формування попиту і стимулювання збуту продукції.

Маркетингові функції на підприємстві виконує менеджер по збуту та сам генеральний директор. Основні функції відділу маркетингу можна виділити, як:

- аналіз та прогнозування ринку збуту;

- аналіз конкуренції, попиту, цінової політики в галузі;

- оцінка конкурентоспроможності продукції;

- обґрунтування та проведення рекламних заходів.

Управління діяльністю на ПП «Дворецький» розділяється на 3 рівні: стратегічний, тактичний та оперативний. Вид стратегії, тактики та оперативні рішення розробляються менеджером по збуту і затверджуються генеральним директором.

Вивчення попиту на продукцію здійснюється шляхом його аналізу на ринку міста і регіону. Оперативне вивчення ринку та прогноз розвитку його потреб здійснюється систематично, взаємопов'язане і узгоджено, щоб одна інформація доповнювала іншу. Тільки це сприяє ефективній діяльності, швидкому обігу та повному споживанню.

Складським господарством займається завідувач складу. Він підпорядковується генеральному директору. До обов’язків завідувача складу входять: керування роботами, які охоплюють приймання, зберігання і відпуск товарно-матеріальних цінностей на складі, їх розміщення з урахуванням найбільш раціонального використання складських площ, полегшення й прискорення пошуку необхідних матеріалів, інвентарю тощо; забезпечує зберігання складованих товарно-матеріальних цінностей, додержання режимів зберігання, веде облік складських операцій; забезпечує додержання правил оформлення й здавання прибутково-видаткових документів, складає встановлену звітність; стежить за наявністю й справжністю протипожежних засобів, станом приміщень, обладнання та інвентарю на складі і забезпечує їх своєчасний ремонт; організація проведення вантажно-розвантажувальних робіт на складі з додержанням правил і норм охорони праці; бере участь у проведенні інвентаризацій товарно-матеріальних цінностей; керує працівниками складу. Завідувач складу має право: в межах своєї компетенції підписувати та візувати документи; вносити пропозиції керівництву підприємства:

а) про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності підпорядкованих йому працівників, які не виконують належним чином свої посадові обов’язки;

б) про заохочення за зразкове виконання трудових обов’язків підпорядкованих йому працівників. Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються складського господарства; вносити на розгляд керівництва підприємства пропозиції щодо покращення діяльності складу.

Відділ охорони підпорядковується генеральному директору. За діяльність відділу відповідає начальник охорони праці. Він здійснює контроль за створенням безпечних та здорових умов праці на підприємстві, проведенням заходів у цій галузі, додержанням чинного законодавства, правил, стандартів, норм, положень, інструкцій з охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту і охорони навколишнього середовища, за наданням робітникам установлених пільг і компенсацій за умовами праці. Організує вивчення умов праці на робочих місцях, роботу з проведення паспортизації санітарно-технічного стану цехів, перевірки технічного стану устаткування, запобіжних і захисних пристроїв, здійснює контроль за ефективністю роботи вентиляційних та аспіраційних систем. Забезпечує проведення інструктажу працівників з питань охорони праці та контролює складання кошторисів витрат на заходи з охорони праці в підрозділах підприємства, правильність складання заявок на спецодяг та інші засоби індивідуального захисту, спецхарчування, запобіжні та захисні пристрої тощо.

Організаційна структура постійно вдосконалюється, все більше пристосовується до ринкових умов господарювання, але головним напрямком вдосконалення є перехід до стратегічного менеджменту. В зв'язку з цим в перспективі все більше приділятиметься уваги управлінню маркетингом, що включає в себе не тільки прогноз розвитку ринку, але і можливість впливати на майбутнє.

Предметом діяльності ПП «Дворецький» є розробка гранітних, глиняних і каолінових кар'єрів, а також кар'єрів габбро лабрадориту та гранодіориту із природного каменю .Виробництво і реалізація виробів із природного каменю, в тому числі: облицювальну плитку, ритуальних виробів, щебеня і брущатки.

Структура виробництва продукціїї ПП «Дворецький» за 2011 рік наведена на рис. 1.2

Рис. Структура продукції Види продукції ПП «Дворецький»у 2011 р.

На підприємстві діє цехова структура. До складу підприємства входять гірничий цех, цех по виробництву готової полірованої продукції, транспортний цех, будівельно-ремонтний цех, дільниця переробки відходів (брущатка), художній цех. Види продукціїї ПП«Дворецький» за 2011 рік наведена в таблиці 1.

Таблиця 1

Види продукції ПП «Дворецький», 2011 р.

№№

пп

Найменування продукції

Один.

вим

Кіль-кість

Структура виробництва продукції %

1.

Блоки габро

м³

2738

54,62

2

Блоки гранодіорити

м³

1974

27,63

3

Брущатка

м²

463

2,18

4.

Бордюр

м²

238

0,56

5

Плитка облицювальна

м²

482

2,18

6

Шашка

м²

311

1,58

7

Вази

шт

268

0,73

8

Ритуальні памятники

В.т.ч. арки

Підставки

Цоколя

Квітники

Кубики

м²

2286

1482

240

218

260

286

10,52

Всього:

100%

Із даних таблиці бачимо, що в 2006 році найбільшу питому вагу займає видобування блоків габро 54,62%; блоки гранодіорити 27.63%, а лише 17.75% займає виготовлення гранітної продукції, в тому числі брусщатка 2.18%, бордюр — 0.56%, плитка облицювальна — 2.18%, шашка — 1.58%, вази — 0.73%, ритуальні памятники — 10-52%

Таким чином, ПП«Дворецький» це сучасне підприємство з передовою високою культурою господарської діяльності, технологією та ефективною організацію праці. Підприємство працює в режимі двостадійного видобутку. Для виготовлення виробів з природного каменю має два відкритих кар’єри габро та гранодіоритів розташовані в селі Кам’яний Брід Коростишівського району та поблизу села Покостівка Житомирського району.